Kötelező lesz a pneumococcus elleni védőoltás

HPV kiterjesztés pneumococcus kötelező oltás Egészségügyi Minisztérium méhnyakrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jövőre kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a HPV elleni vakcina pedig kötelezően ajánlandó lesz - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke.

A pneuomococcus baktérium elleni oltással középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg. Beneda Attila szerint az eddig az ajánlott kategóriába tartozó oltást szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta. A szakmai tapasztatok indokolták, hogy ezt az oltást is vegyék fel a kötelezőek sorába - tette hozzá.

Thinkstock
Thinkstock

A HPV-vírus elleni védőoltást már számos uniós országban beemelték a kötelező oltási rendbe. Magyarországon az oltásokat általában magánorvosi rendelés során, illetve fiatal lányoknak a kampányszerű méhnyakszűrési folyamatban, iskolai keretek között lehet felvenni. Hazánkban százezer nőből most nyolcnál regisztrálnak méhnyakrák okozta halálozást, míg az északi országokban ugyanennyi nőre vetítve csupán egynél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.