szájhigiénia rágózás egészség rágógumi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg az ókori görögöknek vagy az indiánoknak csak a gyanta- vagy levélrágás jutott, addig ma már számtalan rágó közül választhatunk - érdemes a cukormentes változatot keresned!

Már az ókorban is rágóztak - igaz, kicsit máshogy

A rágógumi nem mai találmány: már 5000 évvel ezelőtt is használtak az emberek különböző anyagokat csupán a rágás élvezetéért, illetve szájuk felfrissítésének érdekében. Az eddig felkutatott legrégebbi rágógumi egyenesen többezer éves lehet: 2007-ben fedezték fel Finnországban azt a nyírfakéregből készült kátránydarabot, melyet a rágás nyomai ékesítettek. A finnek mellett az ókori görögök is szerettek rágni, ők a mézgafa kérgéből nyert gyantát rágcsálták, így tisztították fogaikat. Az amerikai indián törzsek a lucfenyő kérgének bemetszésekor előtörő rugalmas gyantát használták, ami később annyira elterjedt, hogy az első kereskedelmi forgalomba kerülő rágók is fenyőszurokból készültek. Azóta persze változott a rágók alapanyaga és az ízesítése is: a gyümölcsöstől a mentolosig számtalan változatban kaphatók. A rágózás elterjedésében az amerikai katonáknak volt talán a legnagyobb szerepük, akik stresszoldás céljából kapták a színes kis rágókat, de a szokás szinte mindenkinek megtetszett.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Válassz cukormentes rágót!

Míg korábban a rágózást bűnös élvezetnek minősítették, addigra hála a modern tudománynak, már fogaink védelmében is bevethetjük őket. A rágózás fogvédő hatása csak akkor érvényesül, ha a cukormentes, édesítőszerrel készült változatot választod: enélkül csupán további károsodásnak teszed ki a fogaidat, hiszen hiába fokozódik a nyáltermelődés, ha mellé nagy mennyiségű cukrot juttatsz a szájüregbe. A rágót különösen kedvelő gyermekeknek is érdemes a régi típusú, színezékektől és adalékanyagoktól hemzsegő rágók helyett a cukormentes, nem mentolos változatot vásárolni.

Evés után érdemes rágózni

Ahhoz, hogy a rágógumi kifejthesse jótékony hatását, minden olyan étkezés után ajánlott a használata, mikor nem tudunk épp fogat mosni - de egy adag cukros üdítő után is jól jöhet a fogszuvasodás elleni védelem. Evés vagy ivás után húsz percen át érdemes folyamatosan rágózni, így a keletkező nyál megvéd a savak támadásától, melyek pont ebben az időszakban termelődnek a legintenzívebben. Arra azonban ügyelj, hogy a legtöbb cukormentes rágóban található szorbit és xilit nagy mennyiségben hashajtó hatású lehet - napi két-három rágónál ez a hatás ugyan elenyésző, de az érzékenyebbek ennél nagyobb adagra már enyhe hasmenéssel reagálhatnak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi történik, ha lenyeled a rágót?

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a véletlenül lenyelt rágó összeragasztja a beleinket, és kínzó hasgörcsöket okoz. Az ugyan igaz, hogy házi kedvencünknél súlyos problémákat okozhat, de az emberi szervezet számára a rágógumi veszélytelen: mivel főként emészthetetlen anyagokból: viaszból, gyantából, elasztomerből, emulgeálószerekből áll, egyszerűen áthalad rajtunk, és természetes úton távozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.