Ezért nem érti meg soha egymást nő és férfi

agy sejt férfi amerikai tanulmány megértés kutató működés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók kimutatták, máshogy működik a női és a férfiagy. Végre megvan a bizonyíték, miért nem tudunk egymás agyával gondolkodni.

A női és a férfiagy sejtjei nem egyformán kapcsolódnak egymáshoz - állapította meg egy amerikai tanulmány. A nők könnyebben jegyeznek meg szavakat és arcokat, figyelmesebbek, és társasági helyzetfelismerő képességük is jobb. A férfiak viszont ügyesebben dolgozzák fel a térbeli információt, a mozgáskoordinációjuk eredményesebb – írja az MTI az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) megjelent tanulmányára hivatkozva.

Illusztráció Forrás: thinkstock

A női agyban sokkal több idegi kapcsolat köti össze a két agyfélteke távoli területeit, a férfiaknál ellenben az egyes féltekéken belül alakul ki több idegsejt-összeköttetés. Az anatómiai különbségek megmagyarázhatják a nők és férfiak sokszor leírt eltérő tulajdonságait is. Agyuk felépítése miatt tudják a férfiak észleléseiket koordinált mozdulatokba átültetni, a nők viszont az elemzéssel és a megérzéssel nyert információkat tudják egymással jobban összekötni.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatócsoportja kimutatta azt is, hogy a fiúk agya alkalmasabb az egyes féltekéken belüli kommunikációra. A lányoknál ezzel szemben a kutatók több, messzebbre elérő idegi összeköttetést figyeltek meg, főként a két agyfélteke között. A kisagyban ugyanakkor épp az ellenkezőjét találták: itt a fiúknál alakult ki több kapcsolat a két félteke között, a lányoknál viszont a két féltekén belül. Így tehát már hivatalosan is bizonyított, hogy nagyon nehéz nőnek és férfinak egy hullámhosszra kerülnie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.