Hazugságböjt karácsonyra: enélkül is lehet élni?

Forrás: Thinkstock -
karácsony Hazugságok gyűrűjében párkapcsolat füllentés hazugság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Föld szinte minden élőlénye hazudik. Az állatok, sőt a növények is, bár az általuk használt trükkök, a megtévesztés a túlélés néha egyetlen eszköze. Az emberi faj azonban ma már életben maradna hazugság, álca, megtévesztés nélkül is.

Miért hazudunk mégis?

Azért, mert a tét, életben maradástól függetlenül is magas. Az érvényesülés az, ami miatt naponta minimum háromszor (vagy többször) hazug kijelentés hagyja el a szánkat.
A hazugság pontos oka azonban ezerféle lehet és más motiváció miatt hazudik a nő, másért a férfi, megint másért a gyerek. Emberi kapcsolataink minősége is más és más hazugságokat csikar ki belőlünk. Hazudhatunk félelemből, ha nagy nyomás alatt kell teljesíteni a munkahelyen - és függő helyzetben érezzük magunkat a főnök előtt. Hazudhatunk szánalomból a barátnőnknek, mert nem akarjuk megbántani őt, de hazudhatunk kényelemből, mert a fene se akarja újrakezdeni a vitát az anyjával vagy a párjával. Egy felmérés szerint hazugságaink zöme a munkával, a holléttel és a házimunkával kapcsolatos. De nem sokkal marad le a vitát elkerülő vagy szánalomhazugság se a sorban. Naponta legalább kétszer füllentjük azt valakinek, hogy jól áll neki a ruha, ügyes volt, vagy nem haragszunk rá, mint azt, hogy egész nap égett a kezünk alatt a munka, holott órák óta a netet böngésztük.

Forrás: Thinkstock

De nem csak szavakkal lehet hazudni. Hamis lehet a másik felé küldött üzenet, ha úgy kap elfogadó gesztust, mosolyt, ajándékot vagy szexet, hogy amögött nincs valós érzelem vagy vágyakozás. Hazugság lehet a túlzó smink vagy az életkortól eltérő öltözködés is. Mimikri, hogy leplezzük valós korunkat, vagy szebbnek mutassuk magunkat annál, mint ami a valóság.

Civilizációs maszatolás

Nagyon is úgy tűnik, hogy létezik csak az emberekre jellemző kultúr- vagy civilizációs hazugság, ahol a társadalmi viselkedésbe nemcsak hogy belefér, de el is várt egyféle udvariassági füllentés. A nekünk szegezett kérdésekre, hiába gondolunk (vagy gondol párunk) mást, egyszerűen nem illik szó szerint, szemtől szembe megmondani az igazat. Pedig hosszú távon egészen biztosan hasznosabb lenne, előremutató és motiváló, ha a párunk mosolyogva, bántó él nélkül közölné velünk, hogy a szőke haj szelídebb volt, mint a vörös, vagy hogy az a szoknya már tényleg túl rövid.

Kommunikációs fegyver helyett

Ha a párkapcsolati kommunikáció hazugságmentes lenne, valószínűleg hamarabb érnének véget azok a kapcsolatok, amelyek valójában nem működőképesek, miközben az életképes kapcsolatok akkor is megerősödnének, ha a felek őszinték lennének egymáshoz. Vagyis valójában nincs szükség füllentésre, sőt csak összezavarja és elbizonytalanítja a feleket. Főleg, ha gyakran kapja füllentésen a másikat, vagy egyik-másik belebukik abba, hogy nem tudja fenntartani a látszatot a kijelentései és a viselkedése között.

Forrás: Thinkstock

Hazugságböjt karácsonyra - ajándékba

Valószínűleg nagyszerű ajándék lehetne - a vágyott tárgyak mellett az is -, ha ezen az ünnepen kipróbálnátok a hazugság nélküli egymás mellett élést. Ez persze nem jelenti azt, hogy otrombán fejezitek ki a kritikát - mert például odaégett a kacsasült -, de azt mindenképp, hogy érzéseitekről, vágyaitokról és szándékaitokról a valóságot mondjátok és mutatják egymás felé. Minimum három napon keresztül. A füllentésmentes ünnepbe beleférhet az is, ha elmondjátok, nem jött be az ajándék, legfeljebb közösen cserélitek be majd olyanra, ami valóban örömet okoz, ahelyett, hogy évekig kerülgetitek a fölösleges, utolsó pillanatban vásárolt vázát, vagy magatokra erőltetitek a két számmal kisebb szexi fehérneműt. Az őszinteség ugyanis valóban ajándék lehet akkor, ha azt megfelelő módon kommunikáljátok, és arra ad esélyt, hogy a másik a valós éneteket ismerje meg. Máz, smink, álarc, távoltartó gesztusok nélkül.

Gazdag Enikő pszichológus:

"A hazugság valóban életünk része, azt letagadni is hazugság lenne. Ám a fontos az, hogy legalább önmagunknak ne hazudjunk. 'Hazugsághierarchiát' is felállíthatunk ugyan, de felesleges, mert az elhangzott hazugság az egyik fél szempontjából csupán füllentés, míg a másik fél azt sértő, romboló hazugságként élheti meg. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a hazugságban van felelőssége a másik félnek is. Ha vizsgáljuk, csakis ennek fényében szabad ezt kezelni."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.