allergiás reakció ételintolerancia allergia asztma ételallergia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyi nagy lakomázásnál nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy az általunk tálalt pompás vacsoráért néhány vendégünk esetleg túl nagy árat fizet. Az ételintolerancia, vagy ételallergia ugyanis nem tartja számon a piros betűs napokat. Az ünnepi falatok is okozhatnak kellemetlen, sőt bizonyos esetekben akár életveszélyes tüneteket is.

A téli hónapokat sokan kedvezőnek ítélik az allergiás betegek szempontjából, hiszen kevesebb allergénnel találkozhatnak a túlérzékeny emberek. Ez az időszak azonban inkább a virágporra, pollenekre allergiásoknak hoz enyhülést. A polleneken felül azonban számos olyan étel, ital és illat van, amelyeket évszaktól függetlenül nem tolerál a túlérzékeny szervezet. Ezek közé tartozik a fűszerek egy része is. Egy nemzetközi kutatásból (amelynek összefoglalója tavaly az International Food Allergy Conference előadásán hangzott el) például kiderült, hogy az ételintolerancia forrásai az esetek két százalékában a legkülönfélébb fűszerek lehetnek. Más kutatások szerint ez a szám azonban jóval magasabb.

Illatos vétkesek

Sok esetben például a karácsonykor előszeretettel használt, jellegzetes fűszerek: a vanília valamint a fahéj okozhatnak kellemetlen tüneteket. Éppen ezért, ha tudjuk, meghívott vendégeink közül valaki érzékeny az illatos, zamatos összetevők valamelyikére, érdemes alternatív megoldást keresni. A vanília helyett használhatunk tonkababot, fahéj helyett pedig szelíd és finom megoldás lehet a kardamom.

Forrás: Thinkstock

Frisset válassz a füstös ízek helyett!

Előszeretettel vetünk be markáns ízeket karácsonykor: füstölt hal, füstölt sonka, sajtok, ízletes kolbászkák, vagy éppen savanyított dolgok is az asztalra kerülnek. Ezek jelentős része azonban valódi ágyúlövés az allergiások számára, így akkor vagyunk előzékenyek a vendégekkel (és saját szervezetünkkel) szemben, ha minél kevesebb allergént tatalmazó fogást illesztünk az ünnepi menübe, és inkább a friss falatokra helyezzük a hangsúlyt.

Bomba a bejgliben

Dió, mogyoró, gesztenye, kókusz és mandula. Ezek nélkül szinte elképzelhetetlen a a karácsony, pedig éppen ezek a termések azok, amelyek- különös tekintettel a mogyoróra- rémálommá tudják változtatni a karácsonyt. Hiába szeretnénk a hagyományos ízeket őrizni, ha tudjuk, hogy egyik másik családtag (vagy éppen mi magunk) már produkált allergiás tüneteket, akkor nincs mese, újra kell gondolni a diós bejgli, mogyorós csók, kókuszkocka kombót és új ízeket, formabontó megoldásokat, spéci töltelékeket kell kipróbálni.

Forrás: Thinkstock

Illatvarázs asztmás rohammal

Ha érzékeny vagy az illatosítókra, az aromás párologtatók gőzére, karácsonykor is őrizd nyálkahártyád biztonságát. Ha fényekre, lángra vágysz, akkor teljesen illatmentes mécsesekkel díszítsd a lakást, az illatos hangulatról pedig friss fenyőággal gondoskodj.

Az ételallergia tünetei:

Lehet, hogy eddig soha nem jelentkezett ételallergia nálad, de éppen ezen karácsonyon emelkedett olyan magasra a szervezetedben az allergén anyagok szintje, hogy szembe kell nézz a tünetekkel. Melyek lehetnek ezek?

- kiütések

- furcsa bizsergő érzés a szájban és az ajkakon

- hányinger, émelygés, hányás

- asztmás tünetek, asztmás rohamok

- ájulás

- nagyon súlyos esetben légzési problémák, ödémás panaszok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.