táplálkozási zavarok önértékelés bulimia anorexia nervosa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A táplálkozási zavarok nemcsak a nőket, a férfiakat is érinti. Ráadásul az erősebb nem számára még nagyobb a veszély, mert nehezebben látják be, hogy a probléma leküzdéséhez szakember segítségére van szükségük.

Egy brit felmérés szerint a férfiak mintegy 10%-át érinti a táplálkozási zavarok valamilyen változata, minden tizedik brit férfi, jellemzően fiatal fiú vagy anorexiás vagy bulimiás. Körülbelül ugyanekkora százalékban vallották azt a férfiak, írta a Daily Mail, hogy nem elégedettek a testükkel, bár ők nem vékonyak, hanem izmosak szeretnének lenni. Két százalékuk azt mondta, hogy ennek érdekében már használt olyan táplálékkiegészítőt, amely tartalmazott növekedési hormon származékot. A kutatás vezetői úgy vélik, a fiatalok gyakran szerzik be a net segítségével ezeket a szereket, és használják fel úgy, hogy fogalmuk sincs arról, valójában azok forgalmazása engedélyezett-e vagy sem. Úgy tűnik, az ideális forma elérésének érdekében a férfiaknak sem drága semmi. Ha kell, koplalnak, ha kell, lenyúlnak a torkukon, és ha úgy vélik, erre van szükség, akár az egészségükre veszélyes szerek alkalmazásától sem riadnak vissza.

Forrás: Thinkstock

Műanyag formák vonzásában

Szakemberek szerint a probléma kialakulásának kockázata nőknél és férfiaknál ugyanakkora, és a kiváltó ok is azonos: súlyos önértékelési zavarok állnak a háttérben. Természetesen az irreális társadalmi elvárások csak rontanak a helyzeten, számtalan fórumról érkezik az üzenet: akkor vagy értékes, ha hasonlítasz a szépségipar, a média által „gyártott" szépségideálhoz.
A tanulmány szerint az üzenet a férfiakhoz is elért, így egyre több férfi, illetve fiatal fiú elégedetlen a külsejével, és változtatja meg drasztikusan táplálkozási szokásait.

Sokszoros a kockázat

A férfiak azonban, ha lehet, még veszélyesebb játékot űznek, mint a nők:
- Sokkal később fordulnak szakemberhez, ha egyáltalán eljutnak oda, hogy szükségük van külső segítségre. Úgy vélik az anorexia, a bulimia csak a nőket érintheti, így annak bevállalása még kínosabb számukra.
- A férfiak a drámai koplalás miatt nemcsak zsírt, de izmot is veszítenek.
- „Ráedzenek" a problémára. Vagyis a kóros fogyást egy ideig remekül tudják leplezni testük szálkásított látványával.
- A bulimia szinte észrevehetetlen náluk, hiszen a környezet elnéző a túlevő férfiakkal szemben. Sőt, bizonyos körökben „férfiasnak" számít a falás. A nagy, „férfias" adagok bekebelezése.

Forrás: Thinkstock

Megkerülhetetlen rizikófaktorok

- Hamis ideálok átvétele, azok értékként való kezelése, követése.
- Súlyos önértékelési zavarok, amelyek egy része az elvárt férfias tulajdonságokkal függnek össze. Ilyenek az agresszivitás, a versenyszellem, a függetlenség. Annak felismerése, hogy ezeknek az elvárásoknak nem, vagy csak kicsit felelnek meg. A szülői elvárások rendkívül meghatározóak ebben a helyzetben.
- Súlyos gyermekkori elhízás, valamint az ebből fakadó korcsoport által történt kirekesztés, megbélyegzés, megszégyenítés.
- Olyan sport felvállalása, amelynél a teljesítmény háttérbe szorul a külső mellett.
- Súlyos érzelmi trauma: egy szeretett személy elvesztése, a szülők válása.

Manorexiás világsztárok?

A férfiak néma küzdelme a manorexiával éppen azért annyira megdöbbentő, mert ma már tudjuk, hogy a kamerák által szeretett világsztárokat sem kerüli el a probléma. Többször felröppent a hír, hogy amíg Colin Farrell, Billy Bob Thornton, Tobey Maguire anorexiával küzd, addig Elton John a bulimiával vívja harcát. Őszintén beszélni a problémáról azonban, ha hinni lehet a külföldi híreknek, egyik sem akar.

Gazdag Enikő, pszichológus, a Life.hu szakértője szerint nem olyan rég került az egészségügy látóterébe a férfiakat érintő táplálkozási probléma, a manorexia. Ennek egyik oka az, hogy a férfiak nagyon kicsi arányszámban fordulnak szakemberhez, és nemcsak azért, mert kínosnak érzik a segítségkérést, azért is, mert egyszerűen nem ismerik fel, hogy betegek, nem hajlandóak tudomásul venni a gyengeségüket, a betegségtudat nehezen érik be náluk.

A táplálkozási zavarok hátterében pedig, valóban, ahogy a nők esetében is, önértékelési zavarok, testképzavar, perfekcionizmus (tökéletességre törekvő magatartás), az elfogadás vágya áll. Férfibeteg esetén rendkívül fontos a környezet elfogadó, segítő, támogató magatartása.

Anorexia gyerekkorban: ki a felelős?http://www.life.hu/gyogyulj/20130313-anorexia-gyermekkorban-a-media-vagy-a-csalad-a-felelos-azert.htmlAnorexia, a modellek legnagyobb ellenségehttp://www.life.hu/legytrendi/20120919-divatbotranyok-anorexia-a-modellek-legnagyobb-ellensege.htmlLady Gaga: "Mindig kidobtam a taccsot a gimiben" - Az anorexia és bulimia nem csak a sztárok kiváltshttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120517-az-anorexia-es-bulimia-nemcsak-a-sztarok-kivaltsaga.htmlHalálosan veszélyes! Terjed a diabulimiahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130128-diabulimia-egy-ujabb-halalosan-veszelyes-betegseg-az-etkezesi-zavarok-kozott.htmlBulimia okozta Amy Winehouse halálát?http://www.life.hu/gyogyulj/20130624-amy-winehouse-halalat-igazabol-bulimia-okozta-az-enekesno-batyja-szerint.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.