7+1 növény, amelyek meggyógyítják a szobád levegőjét!

Forrás: Thinkstock -
levegő levegőkémia lakókörnyezet egészség munka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A növények szerepe a Föld oxigénellátásában nem kérdés. Azt is tudjuk, hogy a növények a belső terek levegőjét is oxigén- és páradússá varázsolják, ám az is kiderült, hogy néhány növény a mérgező vegyi anyagokat is képes kiszűrni a lakások, irodák levegőjéből.

A NASA hosszas kutatások után listázta azokat a növényeket, amelyek a segítségünkre lehetnek az otthoni vagy a munkahelyi levegőben található méreganyagok semlegesítésében – írta az Utne.com internetes oldal.

Kívül rekedt egészség?

A kutatási eredmények rendkívül fontosak, hiszen ettől kezdve nincs szükség drága szerkezetekre, egzotikus technológiára ahhoz, hogy a belélegzett levegő egészséges és tiszta legyen. Különösen fontos lehet ez mindazoknak, akik SBS-ben (Sick Building Syndrome-ban), azaz épületbetegségben szenvednek, vagy annak veszélye fenyegeti őket. A betegség jellemzően azok körében üti fel a fejét, akik nagyon sok időt töltenek zárt terekben, és kénytelenek hosszú órákon át belélegezni a falakból, a padlószőnyeg szintetikus szálaiból, a bútorokból esetlegesen felszálló vegyi anyagokat. Például formaldehidet vagy egyéb illékony szerves vegyi anyagokat. De épületbetegséget okozhat a poratka, a penész és a cigarettafüst is.

Forrás: Thinkstock

Telepíts dzsungelt bátran!

A Nasa által megnevezett növények mindegyike rendkívül szívós, könnyen kezelhető szobanövény, amelyek szobába-irodába telepítésével egy olcsó, mindenki számára elérhető szuperintenzív biológiai „méregcsapdát” hozhatunk létre.
Attól sem kell tartani, hogy a növények „megőrzik a vegyi anyagokat” és más módon - például érintéssel - mérgeznek meg minket, mert a kutatók felfedezték azt is, hogy nemcsak kivonják a káros gázokat, gőzöket és a füstöt, de a bonyolult biológiai folyamatok során azokat ártalmatlanítják is.
A kutatási eredmények szerint egy 100 négyzetméteres irodába minimum két zöldnövényt kell elhelyezni. Természetesen minél több speciális szűrőnövényt telepítünk lakó- vagy munkakörnyezetünkbe, annál hatékonyabb a levegő szűrése.

Nézzük a NASA által szentesített növények listáját (illetve annak egy részét):

1. Fikusz: a formaldehid ellensége. A dohányfüstben található formaldehidet CO2-re és vízre bontja, majd felhasználja.
2. Filodendron: a fa kezelésére használt káros anyagokat semlegesíti (lakkok, festékek).
3. Szobafutóka (Epipremnum aureum): a legtöbb káros anyagból nagyobb mennyiséget képes megkötni, így a fenolt, a benzolt, a formaldehidet és a trikloretilént is. Ez utóbbit 9%-ban képes elnyelni.
4. Anyósnyelv (szobai szanszeviéra): komplex szűrőként működik, ráadásul igazi túlélő, olyan helyeken is vidáman zöldell, ahol a többi növény már nem élne meg.
5. Sárkányfa: „benzolnyelő” csodanövény, valamint azokat a káros gőzöket, gázokat is semlegesíti, amelyeket a fa- és bútoripar használ.
6. Kaktusz, kukorica: mindkettő az elektroszmogot hatástalanítja. Számítógép, televízió, illetve mikrohullámú sütő közelébe hangsúlyosan ajánlott növény.
7. Vitorlavirág: a cigarettafüst ellen virágzik, miközben a levegő páratartalmát is szabályozza.
7+1. Flamingóvirág: a konyhák és a fürdőszobák takarítónövénye, az ammóniát semlegesíti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.