Felszívódási zavarok – ezért nem fejlődik a gyereked?

Forrás: Thinkstock -
betegség felszívódási zavarok vitamin zsírbevitel fehérje egészség szénhidrát vitaminhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden szülő számára ijesztő lehet, amikor a leggondosabb táplálás ellenére is elmarad a kicsi fejlődése a kortársaitól. Amikor örökké nyűgös, örökké sír, szemlátomást „nem boldog”, és nem kiegyensúlyozott. Lehet, hogy felszívódási zavarokkal küzd a babád?

Felszívódási zavarokról akkor beszélünk, ha a bevitt tápanyagok felszívódása, hasznosulása nem megfelelő, vagy egyáltalán nem történik meg- mondta Dr Bense Tamás gyermekorvos, a Life.huszakértője.

A felszívódási zavarok okai

Két oka is lehet a zavarnak. Az egyik, hogy a felszívódást elősegítő enzim hiányzik a szervezetből. A másik ok - és ez a súlyosabb -, hogy a bélfal nem képes megbirkózni a „felszívás” feladatával. Ilyenkor a bélfal sejtjei nem működnek megfelelően, és ez további okokat feltételez. Például valamilyen méreganyag jutott a szervezetbe, esetleg sugárkárosodás érte a bélfal sejtjeit, de gluténérzékenység következtében, illetve más ételösszetevőre adott immunválasz miatt is károsodhat a bélfal sejtjeinek hatékonysága.

Forrás: Thinkstock

A felszívódási zavaroknál megkülönböztetjük a szénhidrát-, a zsír-, valamint a fehérje-felszívódási zavarokat.

Szénhidrát-felszívódási zavarok

Erre a betegségre jellemző az erjedéses hasmenés. A táplálék cukortartalma pang a bélben, és a bélbaktériumok hatására erjedésnek indul. Tejsav, H2 és metángáz képződik. Amennyiben a táplálékkal cukor kerül a szervezetbe, azonnal vizes, savanyú szagú – „fröcskölő” hasmenés jelentkezik. Az örökös hasmenés miatt a baba nem fejlődik, nyűgös és a leterhelt, a legyengült immunrendszer miatt fokozottan hajlamos a fertőzésekre. A zavar egyik oka a galaktóz enzim hiánya lehet. Enzimhiányon alapuló szénhidrát-felszívódási zavarok esetében általában öröklődő betegségről van szó, és ebben az esetben a korai felismerés rendkívül fontos. Hazánkban szerencsére minden újszülött osztályon történnek szűrések a galaktóz enzimre, így az enzimhiány egészen korán kiderülhet, és a továbbiakban ennek fényében lehet a táplálását beállítani a kicsinek.

A csökkent enzimműködésből fakadó szénhidrát- felszívódási zavar azonban nem ennyire egyértelmű. Bár tüneteiben hasonlít az örökletes típushoz, ez utóbbi átmeneti jellegű. Jellemzően egy súlyosabb, a gyomrot, a beleket érintő fertőzés váltja ki, a fertőzés múltával a tünetek enyhülhetnek. A fertőzés ugyanakkor károsítja a bélnyálkahártyát, így hosszabb távon, később is jelentkezhetnek a tünetek, hiszen csökken az enzimaktivitás. Sokszor éppen a laktóz felszívódását nehezíti a csökkent enzimműködés.

Zsírfelszívódási zavarok

Legismertebb formája a lisztérzékenység (coeliákia). Egészséges esetben a szervezetbe jutó zsír 90%-a felszívódik, de a lisztérzékeny kicsiknél a bevitt zsír jelentős része a székletbe kerül. Súlyos zavarról van szó, hiszen a zsírban oldódó vitaminok nem tudnak hasznosulni, így rendkívül súlyos vitaminhiány alakulhat ki. A K-vitamin-hiány például vérzékenységet okozhat, A-vitamin-hiány nyomán fertőzésre való hajlam alakul ki, a D-vitamin-hiány, valamint a kalcium felszívódási zavara miatt pedig angolkór és görcsök alakulhatnak ki.

Forrás: Thinkstock

Tünetei között szerepel a hasmenés, illetve hogy a gyerek fejlődése elmarad kortársaitól. Ugyanakkor nem egyértelműek a panaszok, sokszor a gyerek 12 éves kora körül válik csak nyilvánvalóvá, hogy miről is van szó. Ekkorra már jellemzőek a tünetek: a „pókhas”, az étvágytalanság és a soványság. A bajt valójában az okozza, hogy a lisztben található glutén izgatja a bélnyálkahártya falát, hosszú távon súlyos károsodást okozva. Ennek nyomán alakul ki a zsírfelszívódás zavara. Gondos táplálással azonban meg lehet szüntetni a tüneteket. A „lisztmentes” élet, vagyis a glutén kiiktatása a táplálékból megszünteti a panaszokat. Kukorica- és rizslisztből készült ételekkel például ki lehet váltani minden más „lisztes” táplálékot, ugyanakkor nagyon gondosan kell megválogatni az alapanyagokat és a készételeket is, mert nagyon sok készen vásárolt élelmiszer tartalmaz glutént.

Fehérje-felszívódási zavarok

A zavar lényege, hogy a beteg plazmafehérjét veszít a bélfalon át. Emiatt a normál mennyiségben bevitt fehérjemennyiségből csak nagyon kevés hasznosul. A széklet lazábbnak tűnhet, de nem jelentkezik kifejezetten hasmenés, és a gyerek sem tűnik nagyon soványnak, de ez, a nem mellékesen jelentkező, ödéma következménye. A háttérben a bélbolyhok károsodása és a nyirokerek keringési zavara áll. A diagnosztizálás során a székletben laboratóriumi vizsgálatok során plazmafehérje mutatható ki. A kezelés csak fehérjeszegény diétával valósulhat meg, annak ellenére, hogy a növekedésben lévő szervezetnek szüksége van a fehérjére. Ilyenkor a kicsik táplálását speciális tápszerekkel kell megoldani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.