betegség gyulladás csökkentők egészség gyulladás antibiotikumok végbél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már a téma említése is kínos lehet. Senki sem szeret beszélni végbélbajairól, pedig bárkinél előfordulhatnak az alsó tájékon is problémák. Akkor is, ha higiéniás szokásai nem hagynak kívánnivalót maguk után.

Sokszor teljesen egyszerű oka van az enyhe panaszoknak. A fehérnemű mosása során használt öblítő vagy mosópor összetevőire reagál viszketéssel, bőrszárazsággal, kiütésekkel a végbél és a környéke finom bőre. Máskor a rosszul szellőző, műszálas alsónemű okozhat gondot. A szellőzetlen terület „bepálik”, meleg, nedves közeg alakul ki, amely kifejezetten kedvező terület a kórokozóknak.
A gyulladásban lévő, de nem kezelt, vagy nem jól kezelt bőrfelület további sérüléseket szenvedhet, illetve a viszketés, önkéntelen vakarás következtében keletkezett mikrosebek elfertőződhetnek. Néhány súlyos végbélprobléma eredhet tehát innen is, de természetesen akadnak más okok is.

Forrás: Thinkstock

Végbélberepedés

Berepedés alatt a végbélnyílást borító nyálkahártya sérülését értjük. Rendszerint a túl kemény széklet erőltetett kiürítése okozza a gondot. Általában erős fájdalommal és vérzéssel jár. A fájdalom akár több órán át is tarthat, és a kényelmes ülésben is akadályozhatja a pórul járt illetőt. Akivel ez többször is előfordult már, nagy valószínűséggel törekszik arra, hogy a széklete normál állagú vagy puha legyen. Ezt az étrenddel is befolyásolhatja, de ha az nem vezet - vagy nem elég gyorsan vezet - eredményre, akkor székletlágyítók alkalmazása, esetleg síkosító kúpok használata is indokolt lehet. Rendkívül fontos a sérült terület tisztántartása és fertőtlenítése, valamint a gyors gyógyulás érdekében a helyi vérkeringés elősegítése is.

Végbélgyulladás

Számos oka lehet a gyulladásnak: okozhatja Chron-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, de akár szexuális úton terjedő betegségek, mint például a gonorrhea vagy a vérbaj. Kiváltó ok lehet a Chlamydia trachomatis vagy herpesz szimplex is.
A végbélgyulladás típusos esetben véres, nyákos székletürítéssel jár és nincs fájdalom. Amennyiben azonban a gyulladást gonorrhea vagy herpesz okozza, akkor a végbélnyílás és végbél területe érzékeny és az ürítés nagy fájdalommal járhat.
A kezelés a kiváltó ok függvényében változik. Ha baktérium okozza, akkor az antibiotikumos kezelésen van a hangsúly, ha vírus, vagy más egyéb az ok, akkor a vezető betegség mellett alkalmazható gyógymódok jöhetnek szóba.

Végbélsipoly

A végbélsipoly a végbélnyílásból vagy a végbélből kivezető rendellenes járat. Rendszerint a végbélnyílás melletti területre vezet, de a hüvelybe is torkollhat.
Okozhatja a végbél sérülése, de Chron-betegségben szenvedőknél is gyakori. Újszülöttek végbélsipolya a legtöbb esetben fejlődési rendellenesség és a fiúbabáknál jóval gyakoribb, mint a lányoknál. Hüvelybe vezető sipoly akár az anya szülés közbeni sérülésének is lehet a következménye.
A végbélsipoly nagy fájdalmakkal jár és genny ürül a járatból (járatokból). Szondás vizsgálattal állapítják meg a járat mélységét, irányát és hosszát. Amennyiben mód van rá, akkor műtéti úton szüntetik meg a sipolyt (kiirtják), de az is előfordulhat, hogy a műtét nem végezhető el, mert a betegnek esetleg krónikus hasmenése, kifekélyesedő vastagbélgyulladása vagy Chron-betegsége van. Ezek a tényezők végletesen hátráltathatnák a sebgyógyulást.

Forrás: Thinkstock

Aranyér

Aranyeres csomóknak a végbél és a végbélnyílás falában található kitágult vénákat tartalmazó szövetduzzanatokat nevezzük. Az aranyerek begyulladhatnak, véralvadék képződhet bennük, bevérezhetnek, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak és kifordulhatnak a „helyükről”. A végbélnyíláson belül maradó aranyereket belső, az előboltosuló aranyereket külső aranyereknek nevezzük. Aranyér kialakulhat erőltetett székletürítés során, és talán ez a leggyakoribb és legismertebb ok.
Aranyér esetén, a székletürítés során vérzés léphet fel, amelynek mennyisége nem túl nagy, mégis ijesztő lehet a székleten, a papíron végigfutó véres csík. A kiboltosuló, vagyis a végbélnyíláson kívülre kerülő aranyér megduzzadhat, kidörzsölődhet és fájdalmakkal járhat. Gyakori és kellemetlen érzés kísérheti az aranyeret: a beteg úgy érzi, hogy a végbele nem „üres”, hogy azonnal székletet kell ürítenie.
A kívül rekedő aranyeret óvatosan vissza lehet helyezni a végbélbe, a fájdalmas panaszok pedig székletlágyítók adásával szüntethetők meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.