A legújabb népbetegség – vigyázz, te is veszélyben vagy!

Forrás: Thinkstock -
műtét népbetegség porckopás ízületi kopás sebész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ízületkopás az egyik leggyakoribb betegségnek számít ma Magyarországon. Ezt általában sérülések, gyulladások, veleszületett kóros elváltozások okozzák. A súlyos kopások mozgáskorlátozottságot, fájdalmat, ízületi folyadékgyülemet okoznak a betegnek – ezek esetén pedig sajnos szükségessé válik a protézis beültetése. A leggyorsabb, leghatékonyabb műtéti módszert egy magyar orvos fejlesztette ki. 

Prof. Dr. Hangody László ortopéd sebész, baleseti sebész, egyetemi tanár, az MTA doktora és tagja, ízületsebész szinte valamennyi ízületi betegség specialistája, a műtéteit követő rendkívül gyors gyógyulások nyomán vált világszerte ismertté. A csípő- vagy térdízület betegségeinek műtétes korrekciója megszokott esetben nagy vágással és hosszas lábadozással jár. Hangody professzor viszont 40–60 perces műtéteket követően, a beavatkozás másnapján talpra állítja a betegeket, akik átlag két-három nap után saját lábukon távozhatnak a kórházból. A világon az elsők között talált rá az ízületi felszínpótlás hatékony módszerére.

Forrás: Thinkstock

A kopás korábbi stádiumaiban még van lehetőség arra, hogy kisebb műtéttel - fém és műanyag implantátumok beültetése nélkül - kezeljük a beteg panaszait, állítsuk helyre a porcfelszín-károsodásokat. A biológiai szemlélet alapján végzett porcfelszín-kezelések azonban csak az utóbbi években váltak hatékonnyá. A porc ugyanis rossz regenerációs képességgel rendelkezik, ha egyszer roncsolódott, kopott, magától nem gyógyul meg. A szervezet ugyan igyekszik valamennyire rostos porccal pótolni, ám ez csak hiányosan sikerül” – meséli a professzor.

Prof. Dr. Hangody László „túllépett” a szervezet önjavító kudarcán és azoknál a betegeknél, akiknél talált jó minőségű üvegporcot az ízületben, megoldja ebből a pótlást. Az ízület úgynevezett nem terhelő felszínein ugyanis többnyire van még elegendő ép ízületi felszín, s az azokból kimetszett kis henger alakú darabokat mozaikszerűen beülteti a sérült porc helyére. Ezek a szövetszigetek képesek a még üresen maradt részeket reprodukálni. Az első ilyen beavatkozást a kilencvenes évek legelején végezte. Máig világszerte már évente több mint negyvenezer ilyen műtét történt a magyar eljárásként ismertté vált technikával. A professzor mindehhez speciális műszerkészletet fejlesztett ki, amellyel a beavatkozás kis metszésből vagy ízületi tükrözés útján is elvégezhető.

Forrás: Thinkstock

Aki bejön hozzám, feszült, kiszolgáltatott helyzetben van. Vagy azért, mert nem volt tapasztalata egészségügyi intézménnyel, vagy azért, mert már volt. Ha ez az első találkozás jól sikerül, az segíti a gyógyulás folyamatát is. A tanáraimnál is azt láttam, ha a beteg megérzi, hogy abban a pillanatban nekem ő a legfontosabb, az a legbonyolultabb eseteknél is sok mindenen átsegítheti” – vall módszeréről Hangody professzor, a Dr. Rose Ortopédiai Centrum vezetője.

Végeláthatatlan várólisták

A Magyar Kórházszövetség adatai szerint Magyarországon jelenleg 55 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra, a leghosszabb várólista azonban mind közül az ortopédiai műtéteké - az átlagos várakozási idő a térdprotézisek esetében eléri a 858 napot, a csípőprotézisek esetében a 603 napot, sőt, egyes állami kórházakban 10 évig is kell várni csípőprotézis-beültetésre. A térdprotézis-műtét várólistája elérheti akár az 1389 napot is. Dr. Hangody professzornál azonban nincs várólista, a műtétekre szinte azonnal sorra kerülnek a páciensek.

Támadás a gyerekek ellen – az allergia már a kisbabákat is fenyegetihttp://www.life.hu/drlife/20140402-tamadas-a-gyerekek-ellen-az-allergia-mar-a-kisbabakat-is-fenyegeti.htmlAllergia bármely életkorban jelentkezhet, így nem ritka, hogy már óvodáskorú gyermekek is kezelésre szorulnak. De mit kell tenni akkor, ha valóban allergiás tünetei vannak a gyereknek? És egyáltalán, honnan tudhatjuk, hogy mindössze nem egy nátháról van szó? A Life.hu ebben segít.Dr. Life--Videó az igaz barátságról - mindenki kopaszra vágatta a hajáthttp://www.life.hu/drlife/20140315-video-az-igaz-baratsagrol-mindenki-kopaszra-vagatta-a-hajat-a-mellrakos-baratnoje-miatt.htmlGerdi McKenna-t mellrákkal diagnosztizálták. Később a barátok egytől egyig levágatták kopaszra a hajukat, ezzel megmutatva Gerdinak, mennyire szeretik őt. Dr. LifeOrigoKittire az égiek vigyáznak, talán jobban, mint én tettemhttp://www.life.hu/drlife/20140417-igaz-tortenet-egy-meg-nem-szuletett-babarol.htmlEgy olvasónk fájdalmas levéllel kereste meg szerkesztőségünket, melyben párja és kislánya elvesztéséről számol be őszintén, kínzó részletességgel. Neve elhallgatása mellett megengedte, hogy történetét közretegyük, annak reményében, hogy az ő tapasztalatai másoknak segítségére lehetnek. Íme a levél!Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.