Agyérgörcs - így segíts, hogy életben maradjon a beteg

Forrás: Thinkstock -
betegség stroke egészség stroke ambulancia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A stroke, az agyi infarktus - vagy más néven szélütés - a felelős minden harmadik halálesetért, ez a harmadik leggyakoribb halálok szerte a világon. Ahogy beszámoltunk erről délelőtti cikkünkben, a jelenleg kórházban ápolt Bódi Margónál is stroke-ot állapítottak meg.

Hazánkban tavaly 18 ezer ember hunyt el agyérbetegség következtében, és negyedmillióra tehető azoknak a száma, akik elszenvedték a stroke-ot, de életben maradtak.

Az, hogy a stroke-ot elszenvedett beteg életben marad vagy meghal, illetve ha életben marad, milyen fokú károsodást szenved, nagyon sok tényezőtől függ. Ezek közül az egyik legjelentősebb az idő - vagyis az időablak. Mi az időablak? Az egészségügy azt az időszakaszt nevezi időablaknak, amely a stroke első tünetétől a vérrögoldó injekció beadásáig eltelik. Ezen időn belül van nagyobb esély a beteg életének megmentésére, vagy a stroke által érintett területek sérüléseinek enyhítésére. Ez stroke esetén mindössze 2-3 óra, míg a szívinfarktusnál 5-6 óra széles az időablak.
A stroke-nál valóban minden perc számít: vagyis ha a beteg furcsa zsibbadást érez a karjában, esetleg érzéskiesés jelentkezik, látási vagy nyelési nehézségek lépnek fel, azonnal, haladéktalanul mentőt kell hívni. A súlyos, visszafordíthatatlan károk „megelőzésében”, vagy éppen a túlélésben így hatalmas szerepe van a betegnek, illetve annak a személynek, aki abban a helyzetben a beteg mellett van. Aki akkor segít a leghatékonyabban, ha gyors és ha a mentőszolgálat diszpécserének elmondja, hogy a tünetek és az elvégzett "tesztek" alapján valószínűsíthető a stroke. Ebben az esetben ugyanis sok értékes időt spórolhat meg, a beteget ugyanis azonnal a legközelebbi stroke ambulanciára szállítják.

Forrás: Thinkstock

A mosoly is lehet jel!

Benke Rita természetgyógyász, a Life.hu szakértője segítségével összegyűjtöttük azokat az egyszerű, egy laikus számára is elvégezhető gyakorlatokat vagy tesztet, amely mentén valószínűsíthető a stroke.

1. Mosolyogtasd! Stroke esetén a mosoly féloldalasnak tűnik, a száj félrehúz, az egyik oldal „lefittyedhet”.

2. Emeltesd fel vele egyszerre mindkét karját! Ha ez nem szinkronban történik, akkor bizony lehet gyanakodni.

3. Öltse ki a nyelvét! Ha a nyelv egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor baj van.

4. Ismételjen meg egy mondatot, beszéltesd! Stroke esetén romlik az artikuláció, nem mozog a nyelv, illetve nyálcsorgás is előfordulhat.

Miért okoz ilyen súlyos károkat a stroke?

Leginkább azért, mert az agy vér-oxigén- és tápanyagfelvétele hatalmas, működéséhez folyamatosan rendelkezésére álló óriási energiákra van szükség, de nincsenek tartalékai. Az agy nincs energiatárolásra berendezkedve, így vérellátási zavar esetén, még akkor is, ha az viszonylag rövid ideig, néhány óráig tart, szövetelhalás lép fel. Addig, amíg testünk más területein a vérkeringés „szünetelése” miatt a szövetkárosodás nem feltétlenül jár súlyos következményekkel, az agy pici területeit érintő szövetkárosodás is életveszélyes lehet, máskor a beteg méltóságteljes életéhez szükséges területeket pusztítja el.

Ősi csodafegyver a banánhéjhttp://www.life.hu/drlife/20140417-a-banan-heja-gazdag-vitamin-e-sasvanyianyag-tartalmanak-koszonhetoen-remek-megoldasokat-nyujt-az.htmlKevés embernek jut eszébe, hogy a banánhéjat ne dobja automatikusan (persze szelektíven) a kukába. Az édes és tápláló banánhús mellett a banán héja egy cseppet sem csábító. Pedig számos dologban a segítségünkre lehet a szépségápolástól kezdve a nagytakarításig.Dr. Life--Szeretnéd átélni a boldogság perceit? Ezt edd, ezt tedd érte!http://www.life.hu/drlife/20140416-a-boldogsag-eloidezheto-ime-nehany-dopamines-endorfintermelo-etel-es-tett.htmlNem kell megvárni, hogy a boldogság magától besétáljon a hétköznapjaidba. Íme néhány trükk, amivel magadhoz ragadhatod a kezdeményezést. Tarts végre egy boldogságnapot az életedben!Dr. Life--Felszívódási zavarok – ezért nem fejlődik a gyereked?http://www.life.hu/drlife/20140305-a-felszivodasi-zavarok-sulyos-betegsegeket-okozhatnak.htmlMinden szülő számára ijesztő lehet, amikor a leggondosabb táplálás ellenére is elmarad a kicsi fejlődése a kortársaitól. Amikor örökké nyűgös, örökké sír, szemlátomást „nem boldog”, és nem kiegyensúlyozott. Lehet, hogy felszívódási zavarokkal küzd a babád?Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.