A legklasszabb "takarítónövény": a paradicsom

Forrás: Thinkstock -
betegség paradicsom salaktalanítás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavaszi-nyári időszakban nagyon fontos, hogy szervezetünk képes legyen megszabadulni a salakanyagoktól, és megfelelően „megtisztuljon”: ebben segít a paradicsom!

Egészségbomba

A paradicsom telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal. A likopin nevű anyag segíti a rák elleni küzdelmet, ráadásul fiatalít is, a C-vitamin pedig az immunrendszer működésén javít. Az A- és E-vitamin-tartalma miatt a bőrödet is táplálja, rugalmasan tartja, emellett a fertőzések elleni harcban is segítségedre van. Gazdag kalciumban, káliumban, lúgosító hatású, emellett serkenti az emésztést, a vesék, a máj működését. A paradicsomkúra sokat segíthet az ízületi betegséggel, gyulladásos betegségekkel küzdőknek, a zsíros, pattanásos bőrt kívülről-belülről ápolja. Még egyébként mérgező zöld hajtásai is hasznosak: a mexikóiak azért szokták felfüggeszteni házaikban, mert szagával távol tartja a rovarokat.

Forrás: Thinkstock

Máj- és vesetakarításhoz is kiváló

Mivel sok vizet tartalmaz, és vízhajtó hatású is, a paradicsomot gyakran használják tisztítókúráknál. Segíti a vér megtisztulását, alacsony a kalóriatartalma, könnyen emészthető, viszont egy sor fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A benne található C-vitamin támogatja a zsírsejtek lebontását, rostjai pedig az emésztőrendszert szabadítják meg a káros salakanyagoktól.
Ahhoz, hogy a májad és a veséid is megfelelően működjenek, fogyassz minél több nyers paradicsomot!

Hogyan válassz megfelelő paradicsomot?

Ha teheted, mindenképpen saját termesztésű vagy biokertészetből származó paradicsomot vásárolj. Ha erre nincs lehetőséged, akkor marad a bolti, de ott is válaszd ki a lehető legjobb darabokat: a friss paradicsom szára szép zöld, a zöldség rugalmas, fényes bőrű. Ha a szárát nem találod rajta, légy óvatos: lehet, hogy már elszáradt, ezért levették róla. Ha a paradicsomon barnás gyűrűket látsz, vagy a száránál fehér foltokat, akkor hagyd a boltban, mert valószínűleg valamilyen betegség támadta meg. A kirepedt paradicsom ugyan érettségre is utalhat, de könnyen penészedik, rohad, ahogyan az ütődött, lottyadtabb példányok is. A gyorsérlelt paradicsomokat sem érdemes megvásárolni, ezek foltosan pirosodnak, és nincs illatuk.

Szívgyilkos szokások - így teszed tönkre a szíved!http://www.life.hu/drlife/20140513-eletmodunk-alapvetoen-befolyasolja-keringesunket-es-szivuk-allapotat.html7 merénylet, amit te követhetsz el a keringésed és a szíved ellen!Dr. Life--Lúgosítani akarod a szervezeted? Íme a paradicsom!http://www.life.hu/drlife/20140430-a-paradicsom-a-szervezet-lugositasaban-nagy-szerepet-jatszik.htmlAz egyik legegyszerűbb, ám legnagyszerűbb lúgosító lehetőség a paradicsom rendszeres fogyasztása: jótékony hatása mellett ráadásul még fontos vitaminokkal is ellát.Dr. LifeOrigo4 hatékony természetes megoldás menstruációs görcsökrehttp://www.life.hu/drlife/20140508-gyogyszerek-helyett-ilyen-modszerekkel-csillapithatod-menstruacios-fajdalmaidat.htmlMielőtt automatikusan a görcsoldó gyógyszereid után nyúlnál, próbálj ki néhány igazán gyengéd, de annál megbízhatóbb módszert menstruációs fájdalmaid enyhítésére.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.