Paradicsom a cukorbetegeknek?

Forrás: Thinkstock -
betegség paradicsom cukorbetegség egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiváló szuperélelmiszer a paradicsom akkor is, ha a cukorbetegség miatt diétát írtak elő -segít kordában tartani az ingadozó vércukorszintet. 

A cukorbetegség megállapításakor – főként, ha a kettes típusról van szó – mindenkinek előírnak egyfajta diétát. Bizonyos ételeket teljesen ki kell iktatni az étrendből, másokat mértékkel, de lehet fogyasztani, ám vannak olyan alacsony zsírtartalmú ételek is, melyek kifejezetten segítenek kordában tartani a vércukorszintet, korlátozzák annak gyors emelkedését és esését, emellett pedig a megfelelő tápanyagokhoz is hozzájuttatnak. A paradicsom pont ilyen zöldség, ráadásul magas vitamin- és ásványianyagtartalma miatt szervezeted egészének jót tesz.

Forrás: Thinkstock

A zöldségfélék jótékony hatása

A cukorbetegek diétájában kiemelt szerepet kapnak a zöldségfélék: nagy részüket nyugodtan lehet fogyasztani, főleg azokat, melyek szénhidráttartalma nem éri el az öt grammot. Ha egyszerre 20 dkg-nál nem nagyobb mennyiségben fogyasztod ezeket, akkor szénhidráttartalmukat nem minden esetben kell belekalkulálni az adott napra megadott keretbe. Így nyugodtan lehet a főétkezések mellé egy kis salátát, uborkát, paradicsomot vagy paprikát fogyasztani, különösebb számolgatás nélkül. Ráadásul ezek a zöldségek el is látnak megfelelő vitaminokkal, rostokkal, és más jótékony anyagokkal, így egész szervezeted állapotán javíthatnak. A paradicsom például igen gazdag vasban, C-, A- és E-vitaminban, kalciumban és káliumban, lúgosító hatású, és serkenti az emésztést, a vesék, a máj működését. Akár nyersen, akár salátákban, akár főzve - de nem cukrozva – fogyaszthatják a cukorbetegek is.

Miért jó még a paradicsom?

A paradicsom fogyasztása magas likopintartalma miatt is ajánlott. Ez az anyag főzés során sem bomlik le, és a legmagasabb arányban a napon érlelt piros paradicsomban található meg. A likopin szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, de véd a rák ellen is, segíti a zsíranyagcserét, így a fogyókúrában is hasznát veheted. A rendszeres paradicsomfogyasztás erősíti az immunrendszert, szebbé teszi a bőrt, és véd az érelmeszesedés ellen is. Friss paradicsomhoz pedig nem is olyan nehéz hozzájutni: akár a kiskertben vagy a balkonon is nevelgethetsz néhány palántát, melyek vegyszerek nélkül is szép piros bogyókat érlelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.