Halálosan fáradtnak érzed magad? Így győzd le!

Forrás: Thinkstock -
lazítás okok betegség terápia Benke Rita tünetek egészség krónikus fáradtság jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akik krónikus fáradtságról (CFS) panaszkodnak, azok akkor is fáradtnak érzik magukat, ha valójában kellő ideig aludtak és a szervezetüknek kipihentnek kellene lennie. A Life.hu Benke Rita természetgyógyász segítségével listázta a krónikus fáradtság okait és a megoldási módokat.

A krónikus fáradtságban szenvedők már akkor is fáradtak, amikor felébrednek reggel, fáradtak minimális munkavégzés, vagy akár egy bevásárlás után is. Ezek a betegek állandóan és minden élethelyzetben fáradtak. Kimerültnek és erőtlennek érzik magukat a munkához, a sporthoz, sőt a szexhez is.

Ennek a súlyos és életkedv-vesztéshez is vezető betegségnek azonban nagyon is kézzel fogható okai vannak, amelyek kiderítése után van mód a betegség, a krónikus fáradtság felszámolására.

Forrás: Thinkstock

A krónikus fáradtság okai

- Túl sok feladat - zsúfolt "élet". Ezen nincs mit magyarázni, ha hosszú távon több feladatot vállalsz, mint amennyivel képes vagy megbirkózni, akkor folytonos idő- és energiaveszteséggel kell számolnod.
- Túl sok koffein - ha pihenés és alvás helyett koffeinnel próbálsz talpon maradni, akkor öngólt rúgsz.
- Anémia - vagyis vérszegénység. Ennek kiderítése szakember feladata, de valószínűleg ha állandó fáradtságra hivatkozva kérsz egy laborvizsgálatot, erre gyorsan fény derülhet.
- Nem diagnosztizált fertőzés - lehet akár egy húgyúti fertőzés is, esetleg egy kullancscsípés nyomán fellépő kór. Ha sokáig tartó fáradtsággal küzdesz és nem leled az okát, fordulj orvoshoz.
- Fibromyalgia - ez a betegség a súlyos izületi fájdalmak mellett állandó kimerültségérzéssel jár.
- Pajzsmirigy-alulműködés - a krónikus fáradtság vezető tünet a haj- és bőrproblémák, a nyakfeszülés, a torok "gombóc érzése", valamint a hangulatingadozások mellett.
- Ételallergia - a haspuffadás, hasfájás, hányinger, fejfájás mellett itt is megjelenhet a kimerültség érzése.
- Alvási aphnoe - a kialvatlanság érzése, teljesítménycsökkenés, koncentrációs zavarok mellé társulhat a krónikus fáradtság érzése is.
- Depresszió - hangulatingadozások, vagy tartós életkedvcsökkenés, motiválatlanság, az értéktelenség érzése és az a bizonyos fáradtság jelenhet meg más tünetek mellett depresszió esetén.
- Helytelen táplálkozás - amikor olyan élelmiszereket viszünk be a szervezetünkbe hosszú időn keresztül, amelyek élettelenek (hetekig tárolt gyümölcs, zöldség), különféle állományjavítókat, tartósítókat, ízfokozókat, antibiotikumokat, hormonokat (húsok, hentesáruk) tartalmaznak és a túlságosan húscentrikus étkezés. Egy ponton túl a szervezetünk allergiás, érzékenységi tüneteket produkál, majd különféle megmagyarázhatatlan, kisebb-nagyobb betegségek tünetei jelennek meg, és ha még mindig nem figyelünk oda, akkor következik a CFS.
- A mozgásszegény életmód, a rossz minőségű, kevés alvás, a természettől elrugaszkodott nagyvárosi élet, sőt a szintén városias elidegenedés (mikor még a közvetlen szomszédunkat sem ismerjük), a magányos, csak önmagunkról szóló élet (amikor mégis önismereti problémákkal küzdünk), a csak a munkáról szóló napok mind az okok közé sorolhatók.

Forrás: Thinkstock

Gyerekkori trauma is lehet az ok
Az Archives of General Psychiatry című amerikai orvosi folyóiratban közölt tanulmány szerint a gyermekkorban elszenvedett lelki és fizikai traumák hatszorosára növelik a felnőttkori krónikus fáradtság valószínűségét. A kutatásban egy közel 20 ezres felnőtt mintából több mint száz (113) krónikus fáradtságban szenvedő beteget választottak ki. A kontrollcsoport pedig 124 egészséges alanyból állt. A kísérleti alanyokat először kérdőíves módszerrel vizsgálták, majd olyan szempontból végeztek vizsgálatokat, hogy fellelhetők-e náluk depressziós, szorongásos, vagy poszttraumás tünet, illetve mérték a nyáluk kortizolhormon-szintjét, ami a stresszreakció egyik megbízható mutatója.
Kiderült, hogy azok az alanyok, akik gyermekkorukban lelki vagy fizikai, esetleg szexuális erőszakot szenvedtek el, hatszor magasabb arányszámban mutatták a krónikus fáradtság jeleit.

A krónikus fáradtság elleni természetes módszerek

Az okok tisztázása után természetesen a diagnózisnak megfelelő terápia alkalmazása lehet a legjobb megoldás a fáradtság legyőzésére, de mellette érdemes még néhány trükköt bevetni.

- Mozgás: ellentmondásnak tűnhet, pedig nem az. A rendszeres mozgás pozitív módon emeli a szervezet boldogsághormonszintjét. Ez pedig újabb aktivitásra, működésre, cselekvésre sarkall, legyőzve a fáradtság érzését.
- Lazító gyakorlatok - a jóga és a legkülönfélébb meditációs gyakorlatok azoknak a prolémáknak az elengedésében segíthet, amelyek esetleg hangulatingadozást vagy depressziót okoznak, illetve segíthetik a szervezet ellazulását, "megpihenését", elősegítik a jó és nyugodt alvást is.
- Masszázs, reflexológia, fülakupunktúra, "szeretetmasszázs" - utóbbiak különösen fontosak, hiszen az egész embert teszik rendbe testileg, lelkileg, energetikailag és fizikailag is. Ráadásul a magányos, elszigetelt ember számára egy másik ember érintése, akár reflexológiáról, akár a szeretmasszázsról is legyen szó, rendkívül fontos üzenetet hordoz önmaga elfogadását és szeretését illetően is.
- Személyre kell szabni a táplálkozást, mozgást, alvásritmust - amelyhez ne szégyelld szakember segítségét kérni felkészült természetgyógyász, dietetikus, mozgásterapeuta, vagy súlyos esetben egy orvos személyében.

A már kialakult krónikus fáradtság szindrómát (CFS) komolyan kell venni, mert szerteágazó irányban sok komoly betegségnek lehet kiindulási forrása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.