Nem látsz a csipától?

Forrás: Thinkstock -
betegség Benke Rita egészség kötőhártyagyulladás gyulladás szem fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kötőhártyagyulladás az egyik leggyakoribb szemet érintő megbetegedés. A szemünk rendkívül érzékeny, védelme pedig az egyik legnagyobb prevenciós kihívás.

A nyár különösen „veszélyes” időszaknak számít a kötőhártyagyulladás szempontjából. Nemcsak a levegőben terjengő por és pollenek miatt, hanem mert erősebb a napfény, életerősebbek a kórokozók, valamint a strandolások is fokozzák a gyulladás kockázatát.

Forrás: Thinkstock

Kockázati tényezők:
- allergia
- baktériumok
- túl erős fény
- vírus
- idegen anyag (mész, homok, fűrészpor)
- vegyszer
- huzat
- kontaktlencse-irritáció
- csecsemőknél a könnycsatorna „dugulása”

Duzzadt szem és könnyezés

A gyulladás megjelenhet mindkét szemen, de érintheti csak az egyiket is, a tünetek azonosak mindkét esetben. Általános tünet a csipás szem, ami a túlzott váladéktermelődés miatt alakul ki. Gyakori, hogy reggel a beteg összeragadt szemmel, szempillákkal ébred, és nem is annyira könnyű a gyulladt szemet megszabadítani a vastag, rászáradt váladéktól. További tünet a duzzanat, a szem bevörösödése, az égő- csípő-szúró-viszkető érzés, az erőteljes könnyezés, valamint gyakori panasz az „idegentestérzés”, vagyis az a jelenség, amikor a beteg úgy érzi, mintha por vagy apró tárgy került volna a szemhéja alá, ami „karistolja” a szemét.

Megkülönböztetünk akut és krónikus gyulladást. Az akut gyulladásnál erőteljesebbek a tünetek, itt jelentkezhet az idegentestérzés, valamint gyakori a szemhéj duzzanata is.
Minden esetben forduljunk orvoshoz a panaszokkal, mert különösen a vírusok és a baktériumok okozta gyulladások kezeletlenül, hosszan elhúzódó és akár maradandó, a látást is veszélyeztető károkat tudnak okozni a szemen.
Az orvos a szem langyos vízzel való öblögetése mellett valószínűleg antibiotikumos kúrát alkalmaz majd (vírusfertőzés esetén is), a baktériumos felülfertőzés megakadályozása érdekében.

Tilos a kölcsön tus!

A kötőhártyagyulladás, különösen, ha kórokozók állnak a háttérben, erősen fertőzhet, így a környezet, a többi ember egészsége érdekében, valamint a gyorsabb gyógyulás miatt mindenképp be kell tartani néhány alapvető szabályt:

- Kötőhártyagyulladás esetén maradj otthon, ne menj közösségbe.
- Tilos a strandolás, a közös medencézés (a családi nagy pancsolásokat is hagyd ki).
- Kerüld a nagy porral, füsttel járó helyzeteket (mondj le a bográcsozós, grillezős estékről pár napig).
- Kerüld a szoláriumot és a szaunát is.
- Ne sminkelj! A gyanús sminkszereidet - szemceruza, tus, szempillafesték - ha nem fertőtleníthetők, akkor dobd ki. Inkább érjen minimális anyagi veszteség, mint hogy egy fertőzött szempillaspiráltól újra begyulladjon a szemed.
- Ne adj és ne kérj kölcsön sminkszert.
- Rendkívüli gondossággal bánj a kontaktlencsével - csak annyi ideig viseld, ameddig szabad és a tárolását is előírásszerűen oldd meg.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu szakértője, Benke Rita természetgyógyász szerint a fent már érintett higiéniai és más hasznos tanácsok után további támogatás lehet a természetes gyógymódok közül a talpreflexológia, a fülakupunktúra, akupresszúra. Eredményes segítséget nyújtanak, hiszen nemcsak közvetlenül a szem zónájára hathatunk velünk, hanem egyenesen a gyulladás ellen is felvehetjük a kesztyűt, sőt még az immunrendszert is erősítik ezek a szelíd módszerek, így más fertőzésnek (és lássuk be, nyáron ez könnyen előfordul) is elejét vehetjük.

Az akupresszúránál különösen az úgynevezett májmeridián kiemelten fontos, hiszen a Hagyományos Kínai Orvoslásban (HKO) minden létfontosságú szervünkhöz tartoznak érzékszervek, így kerül kapcsolatba a máj és a szem. Ennél a szembetegségnél is szükséges a máj munkájának támogatása, egészséges, nem zsíros, nem cukros, kímélő étrenddel, a különféle szenvedélyek elhagyásával, mint például a cigaretta, az alkohol, a túlzott szénhidrátfogyasztás.

Remek segítő lehet a tisztítókúrában a korpafüves teakúra. Elkészítés: 1 csapott teáskanál szárított füvet leforrázunk egy csésze vízzel, lefedve kiáztatjuk a hatóanyagokat, leszűrjük és lassan elkortyolgatjuk. Adagja napi 3 csésze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.