Veszélyes strandcsípések: Így ismerd fel és gyógyítsd őket!

Forrás: Thinkstock -
csípés mérges rája méreganyag medúza tenger tengerparti nyaralás tengeri sün darázscsípés rája tengerpart darázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyors léptekkel haladunk bele a nyárba, így van, aki már gőzerővel készül az ide nyaralásra. A Life.hu nagy naptejkörképe segítségével a káros sugarak ellen már védve vagyunk, azonban a strandszörnyek, tengeri állatok és rovarok ellen is tennünk kell valamit.

A leggyakoribb tengerparti sérülés: a medúzacsípés

Medúzacsípés után gyorsan ki kell jönnöd a tengerből, és sós vízzel alaposan le kell öblítened a sérült területet. De vigyázz, nehogy a törölgetéssel vagy a vakarással felsértsd a fájó részt! A fájdalmas csípés következtében a bőröd hamar bepirosodik, és fel is hólyagosodhat. Ezeket a tüneteket szédülés, fejfájás, hányinger és az adott végtag erős fájdalma kísérheti. A kínok ecetes borogatással enyhíthetők, valamint antihisztamint és fájdalomcsillapítót tartalmazó készítményekkel gyógyíthatók.

Forrás: Thinkstock

Ha eldurvulna a helyzet:

Ha esetleg a bőrödön maradt a medúza karja, azt minél hamarabb el kell távolítani! Hogy ne szenvedj további sérüléseket, puszta kézzel ne érintsd meg az állat darabjait! Törölköző, gumikesztyű vagy csipesz segítségével szedd le őt magadról!

Ha extrém allergiás reakció lép fel, azonnal kórházba kell vinni a sérültet. Ilyenkor ugyanis nemcsak a csípés helye, de a testünk többi része is bedagad, megduzzad, a légzésünk elnehezedhet, és hányás is jelentkezhet.

A tengeri rózsák és korallok "támadása" esetén is a medúzacsípéshez hasonlóan kell eljárnod, ugyanis az ő karjaikon is hasonló csalánsejtek vannak.

Szúrós közellenség: a tengeri sün

Ahogy a medúzák karjait, úgy a tengeri sünök tüskéit is azonnal el kell távolítanod. Nem szabad azonban szemöldökcsipesszel nekiesned a sebes területnek, mert a tüskék igen könnyen törnek. Ha pedig betokozódnak a bőrbe, akkor elkerülhetetlen a komoly sebészeti beavatkozás. Ebben az esetben is az ecet a tökéletes csodaszer, ugyanis feloldja a legtöbb tüskefajtát. Ha a sérült testrészt forró vízben áztatod, hatástalaníthatod a sünök mérgét. Egy ilyen baleset izom- és ízületi fájdalommal, kiütésekkel járhat.

Lapító támadó: a rája

A rája a farka tetején lévő tüskékben tárolja a mérgét. Így ha rálépsz, a lábadon, talpadon sérülhetsz meg. Ez komoly fájdalommal jár, és mivel sok esetben méretes seb keletkezik, erősen vérezhet is. Érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert nagyon fontos a megfelelő kitisztítás. Szakszerű segítséggel a lábban maradt tüskék eltávolíthatók, így pedig az elfertőződés lehetősége is csökkenthető. Az erős fájdalmat izzadás, nehézlégzés, izomgörcsök, de akár hasmenés és hányás is kísérheti. Amíg meg nem érkezik a segítség, ajánlatos a sérült végtagot forró vízben áztatni, másfél óráig is akár.

Forrás: Thinkstock

Légicsapás: méhek és darazsak

Azonnali elsősegély csípések ellen - hatékony házi praktikák című cikkünkből kiderül, hogy egyáltalán nem mindegy, méh vagy darázs okozott kellemetlenségeket. Utóbbi váladéka ugyanis lúgos kémhatású, ezért a hatékony megoldást az jelenti, ha egy kis citromlével vagy ecettel kezeled a csípés helyét. Az ecetes borogatás ráadásul másféle rovarok támadása esetén is hatásos.

A darázs és a méh csípése azoknak is fájdalmat és helyi duzzanatot, viszketést okoz, akik nem allergiásak a rovarok mérgére. Ám ez a pirosas duzzanat pár nap alatt lelohad, a fájdalom megszűnik. Azonban előfordul, hogy a seb igen nagyra nő, a testet kiütések lepik el, megdagad a nyak vagy az ajkak, szédülés, a tenyér vagy a nyelv bizsergése, légzési nehézségek léphetnek fel. Megfelelő kezelés nélkül akár pár perc alatt életveszélyes sokk alakulhat ki. Ilyen esetekben, de még csak a gyanú esetén is azonnal értesíteni kell a mentőket, a beteget mielőbb kórházba kell juttatni!

Nem csak strandveszély: a kullancstámadás

Korábbi cikkünkből kiderül, hogy a kullancsok nem allergizálnak, csípésük csupán enyhe bőrreakciót vált ki, és az elvakarás, elfertőződés sem igazán jellemző, azonban rengeteg betegséget hordoznak. Amit tehetsz ellene, hogy minél előbb fogsz egy csipeszt, és az állatot lehetőleg a fejénél megragadva egy mozdulattal kirántod. Tilos csavargatni, vagy a testi résznél megfogni, szétroncsolni, durván rángatni. Ilyen esetekben ugyanis visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát, vagy az állat sérülésével a külvilágba és a sebbe kerülhetnek a veszélyes kórokozók. Persze a megelőzés is fontos, vagyis aki kirándulni indul, ne hagyjon túl sok támadási felületet magán, és lehetőség szerint használjon kullancsriasztót.

Kiránduláskor, nyaraláskor mindig legyen nálad:

Ha teheted, viselj úszócipőt, így könnyen megelőzheted a fájdalmas csípéseket, vágásokat! Mivel a már elpusztult állatok is csíphetnek, lehetőleg ne nyúlj hozzá a tengeri élőlényekhez! Mindig legyen nálad strand-elsősegély csomag, mely tartalmaz ecetet, fájdalomcsillapítót, antihisztamint és hidrokortizont tartalmazó kenőcsöket, gézt, kötszert és kalciumtablettát!
Így tér vissza Bajor Imrehttp://www.life.hu/drlife/20140617-bajor-imre-ihos-jozsef-a-csati-falugyules-cimu-darabjaban-ter-vissza.htmlHa csak telefonos bejelentkezéssel is, de a Rádiókabaré Falugyűlésének következő felvételén már részt vesz Bajor Imre is. A színészről korábban is hallani lehetett, hogy jobban van a kezeléseknek köszönhetően, sőt meg is szólalt az egészségi állapotáról.Dr. LifeFotó: Szabó Balázs/Life.huSzembetegségek és kezelésükhttp://www.life.hu/drlife/20140610-szembetegsegek-es-modszerek-a-kezelesukre-gyogyitasukra.htmlA szemünkre általában nagyon vigyázunk, mégis megtámadhatják különböző betegségek - most a leggyakoribbakat vesszük sorra.Dr. LifeOrigoForma-1-es pilóták és focisták is üzentek Schumachernekhttp://www.life.hu/drlife/20140616-felebredt-a-komabol-michael-schumacher-forma-1-pilotak-uzentek-neki.htmlAhogy a Life.hu is megírta, felébredt a kómából Michael Schumacher. Ezt a hírt a sportoló szóvivője, Sabine Kehm is megerősítette. A bejelentés hallatán számos Forma-1-es pilóta és focista is üzent a Twitteren az egykori világbajnoknak. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.