Egyre biztosabb: a Balatonnal nincs baj!

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napok óta (szó szerint) lázas érdeklődés kíséri a Balatonfüredi 10 kilométeres nyílt vízi úszóversenyen megbetegedett sportolók esetét. Mindenki az okokra kíváncsi, vagyis arra, hogy egészen pontosan mi okozhatta a tömeges megbetegedést, amely során több száz ember fertőződött meg. Az azonban egyre biztosabb, hogy a Balatonnal nincs semmi baj. Szerda késő délután pedig ki is derült, milyen vírus fertőzött az úszóversenyen.

A megfertőződött sportolók tünetei között magas láz, hasmenés és hányás szerepelt. Gyurta Gergely és Risztov Éva is részt vett a rendezvényen, később mindkettőt kórházban ápolták, olyan súlyosak voltak a tüneteik. A gyerekversenyzők közül pedig szinte mindenki megbetegedett.

Forrás: Thinkstock

A Magyar Úszószövetség az esettel kapcsolatosan a következő nyilatkozatot tette közzé:

A Magyar Úszás Napja, Samsung Olimpiai Úszófesztivál, valamint LEN Európa-Kupával kapcsolatos kommüniké
A Magyar Úszó Szövetséghez számos jelzés érkezett, hogy Balatonfüreden, június 21-én többen fertőzést kaptak a tóban úszók közül. Az érintettek ellátása folyamatban van, a MÚSZ valamennyiüknek mielőbbi felépülést kíván.
A MÚSZ ezúton jelzi, hogy az Európai Úszó Szövetség (LEN) és a sportág honi szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt két alkalommal - egy héttel a rajt előtt, illetve a verseny előtti időszakban - megvizsgáltatta a víz minőségét. A Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Kémiai, Toxigológiai és Laboratóriumi osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött, mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására.
A fentiek ellenére a Magyar Úszó Szövetség sajnálattal veszi tudomásul a történteket, és az illetékeseknél megteszi a szükséges lépéseket, melynek eredményéről tájékoztatja a közvéleményt.

A Life.hu is foglalkozott az esettel: a 2014 június 24,-én közzétett cikkünkben már megírtuk, hogy a megbetegedéseket követően a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője a közrádióban azt mondta, a Balaton ökológiai állapota és vízminősége egyaránt kiváló. Présing Mátyás ugyanakkor kizárta a közvetlen összefüggést a halpusztulás és a Magyar Úszás Napját követő megbetegedések között.
A biológus azt is elmondta, hogy legutóbb hétfőn, valamint két héttel korábban vettek vízmintát a Balatonból, és ökológiai szempontból mindkét alkalommal kifogástalannak bizonyult a víz. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy emberi egészséget veszélyeztető szennyezés nem juthatott a magyar tengerbe.

Forrás: MTI/Varga György

A Life.hu egyik újságírója a Balaton partján lakik, így közvetlen közelről érzékelte és érzékeli az emberek reakcióit a Balatonnal kapcsolatos vádak mentén. Az eset, mint mindig, amikor híresztelések kapnak szárnyra a Balaton vizével kapcsolatban, most is felkavarta az indulatokat és a félelmeket is, hiszen a tó környékén, a közvetlenül a tó partján élő emberek nem csak néhány óráig vagy napig találkoznak az élővízzel. A Balaton vizével zuhanyoznak, és a Balaton vizét isszák minden nap. Egy pillanatra sem elhanyagolható tehát az érzés, valamint a hiteles információ, hogy mindez biztonságos. A víz tiszta és iható.

Ennek ellenére persze elcsíphető egy-egy párbeszéd, amikor az emberek hangot adnak nemtetszésüknek, félelmeiknek vagy kétségeiknek. Többen is arról számoltak be, hogy a család (a déli part egyik településén) egyszerre fürdött a vízben, a család egyik fele vasárnapra belázasodott és hányt, hasmenése volt, míg a család másik felénél nem jelentkeztek tünetek.

Forrás: MTI/Varga György

"Kicsit sem elgondolkodtató, hogy igazából csak azoknak lett baja, akik részt vettek ezen a versenyen? Vagy hallottál több ezres fertőzésről? Meg sem fordul a fejedben, hogy a rendezvényen "ettek be" valamit?"

"Vaklárma az egész, nem? Van hír a balaton parti településeken tömeges lakossági fertőzésekről???"

"Egyszer fürdtünk idén a Balatonban, két hete lázas mindkét gyerek. Hasmenés, hányás is volt. Most kivel vitázzak? Itt élek, ha nem jó a víz, én igenis tudni akarom!"

Kropkó Péter, triatlonista, a Life.hu sztárszerzőjének 11 éves kislánya, Márti is indult Füreden, A Jövő Bajnokai elnevezésű gyerekfutamon.

"Mártinak szerencsére semmi baja, de a gyerekek többségének nincs ilyen szerencséje - mondta el az ötvenegyszeres vasember. Nekem személyes meggyőződésem azonban, hogy a Balatonnak a tömeges megbetegedésekhez semmi köze. Többek között azért sem, mert a Magyar Úszás Napja előtt egy héttel is volt egy nagy sportesemény a Balatonon: a Balaton Triatlon, amely során-után egyetlen megbetegedésről sem érkezett hír. Másrészt ugyanebben az időben a Harkányi táborban lévő úszó gyerekek között is hasonló tünetek jelentkeztek, pedig az ott lévő gyerekek (az én egyik fiam is ott volt), nem úsztak a Balatonnál. Sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az úszók egy csoportja hozott magával valamilyen lappangó kórokozót egy általuk rendszeresen látogatott közösségi térből (az egyik nagy uszodából), ahol gyerek és felnőtt sportolók egyaránt edzenek. Majd a nyílt vízben fertőzték meg a többieket. Illetve vitték el a gyerekek a fertőzést az ország más részén lévő sporttáborba is. Ám az is lehet, hogy teljesen másról van szó, mert a két legkisebb gyerkőc (iker fiú és kislány), már a rendezvény előtt produkálta a sportolókhoz hasonló tüneteket, így lehet egészen máshol kell keresni a baj okát.

A kislányom beszámolója nyomán azt is meg tudom erősíteni, hogy a rendezvényen részt vevő sportolóknak nem volt közös étkezése, és inni is csak "zacskós" vizet kaptak, vagyis olyat, amely teljesen tiszta, garantáltan fertőzésmentes ivóvíz."

Szerda késő délután az Origo.hu már azt írja, megvan, milyen vírus fertőzött az úszóversenyen. Balatonfüreden kívül Fonyódon és Zánkán is jelentkeztek hasmenéses járványhoz hasonló tünetek táborozó gyerekeknél. A zánkai esetnek nincs köze a Balatonhoz, három balatonfüredi betegnél viszont kimutatták a calicivírust, amely más egyebek mellett akár a Balatonba kerülő szennyvízből is a szervezetbe kerülhetett, de ezt utólag megmondani már lehetetlen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.