Biztonságban vagyunk! Medvetalp kiirtva!

Forrás: Wikipedia -
medvetalp veszély növény Magyar Allergia Szövetség irtás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon jelenleg semmilyen veszélyt nem jelent a kaukázusi medvetalp - hangsúlyozta a Magyar Allergia Szövetség elnöke. 

Ahogy a Life.hu is megírta, már Magyarországon is megjelent a veszélyes kaukázusi medvetalp. Az országban egyelőre egyetlen helyen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornyán találtak medvetalpat, és már azt a kétszáz négyzetméteres területet is mentesítették. Most tehát a lakosságra semmilyen veszélyt nem jelent ez a növény, de tudva, hogy már megjelent, a szakemberek felkészülhetnek a megelőző feladatokra – mondta Nékám Kristóf, a szövetség elnöke az MTI-nek.

Forrás: Wikipedia

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyombiológiai mérnök szakértője, Novák Róbert elmondta: a súlyos allergiás reakciókat kiváltó kaukázusi medvetalp Magyarországon csak néhány helyen fordul elő, de gyors szaporodásra képes. A kaukázusi medvetalp és a hozzá nagyon hasonló Sosnowsky-medvetalp azért veszélyes, mert nagy mennyiségben tartalmaz furanokumarinokat. Ezek a vegyületek már a növény megérintése esetén is sérülést okoznak, az adott területen erősen fényérzékennyé válik a bőr. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.