Megváltozott a női agy?

Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd -
agy intellektus matematika ész egészség memória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több kutatás is foglalkozott már a férfiak és a nők eltérő biológiai adottságaival, a legújabb azonban az eltérő agyműködést vizsgálta-írta a Daily Mail. 

A kutatásba több mint harmincezer eltérő életkorú nőt és férfit vontak be a Föld 13 országában. Mint kiderült Észak- Európában a nők messze felülmúlták férfitársaikat a memóriafeladatok területén, míg a férfiak földrajzi helyzettől függetlenül minden életkorban jobban teljesítettek matematikából. Ez nem meglepő eredmény, több vizsgálat is hasonló eredményre jutott. A vizsgálatokat azonban nem idén kezdték, az öszehasonlító kutatás évtizedekkel korábban indult, vagyis a kutatóknak lehetősége nyílt arra is, hogy a gazdasági-társadalmi változások, fejlődés mentén hasonlítsák össze a férfiagyat a női aggyal.

Női agy Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd

A Journal Proceedings of the National Academy of Sciences jelentése szerint azonban erőteljes változások figyelhetők meg a nők teljesítményében. Ahogy teltek az évtizedek, a nők egyre jobb teljesítményt nyújtottak azokon a területeken is, ahol a férfiak sokáig egyértelműen vezettek. Vagyis abban az esetben, ha a nők és férfiak az oktatás terén minden országban azonos feltételek szerint juthatnak tudáshoz, a memória-dominancia és a verbális képességek mellett más területen is képesek magas szinten teljesíteni. A kutatás leszögezi, hogy a nők, agyi képességeik segítségével - ha nem indulnának alapvetően hátrányból- hasonló gazdasági sikereket érhetnének el, mint férfitársaik. A női agy tehát nem változik, csak a körülmények javulása mentén nagyobb eséllyel tudják megcsillogtatni azt, ami a női koponyákban van.

Láb-bajaink nyomában - Mit üzennek a különböző lábpanaszok?http://www.life.hu/drlife/20140728-a-lab-panaszai-lehetnek-a-zsibbadas-fajdalom-bizserges-duzzanat.htmlA láb az egyik legkritikusabb testrészünk. Sok a baj vele, hiszen duzzad, fáj, viszket, vizesedik, elszíneződik vagy bizsereg. A kellemetlen tüneteken túl azonban, amiket nem nagyon lehet figyelmen kívül hagyni, nagyon fontos az is, hogy mit üzen a panaszokkal a láb.Dr. Life--Gátvédelem - gyengéd megoldás a szülésnélhttp://www.life.hu/drlife/20140724-a-szules-kozbeni-gatvedelem-az-egyik-leggyengedebb-modszer.htmlA gátmetszés a 20. század elején terjedt el, és az volt a célja, hogy a szülés során elkerüljék a gát, esetenként a végbél záróizmait is érintő, durva repedéseket. Amikor azonban alkalmazni kezdték, valószínűleg senki sem gondolta, hogy a szülészetben rutineljárássá válik, és akár szükséges, akár nem, a szülési folyamatot sebészollóval teszik majd „könnyebbé”.Dr. Life--Zöld menstruáció - környezetvédelem a kényes napokonhttp://www.life.hu/drlife/20140723-a-menstruacios-ver-felfogasara-tobb-kornyezetvedo-modszer-eszkoz-is-letezik.htmlAmióta nemcsak zajlik a maga természetes módján a menstruációs folyamat, de már beszélni is lehet róla, azóta kérdés, hogy milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban "felfogni" a menstruációs vért. Amióta a környezetvédelem is szemponttá vált, azóta kérdés az is, melyek lehetnek azok a módszerek vagy eszközök, amelyek a legbarátságosabbak a természettel. Dr. Life



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.