Karanténba vonult egy magyar nő

Forrás: AFP -
Líbia ebola vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Házi karanténban van az a Fejér megyei magyar nő, aki néhány napja érkezett haza az Ebola-járványtól sújtott Libériából. A munkáltatója menekítette haza. 

A Blikk értesülései szerint a nő júniusban kezdte meg a kinti munkát, ám a járvány miatt nem maradhatott tovább Líbiában. Hazautazott, ezt azonban munkahelyén, egy tatabányai üzemben is megtudták a dolgozók, és kitört a pánik. A vezetőség uralta a helyzetet, a nő otthon marad még legalább hat hétig.

Nemrég ey román férfit is Ebola-fertőzés gyanújával kezeltek Forrás: AFP

A napilap megkeresésére a cég elárulta, tényleg volt kint egy dolgozójuk Líbiában, aki nemzetközi megbízatást töltött be, és az Ebola-járvány miatt kellett hazahozni őt. „A munkavállalón nincs jele a betegségnek, de heti rendszerességgel orvos vizsgálja meg az elkövetkezendő 3 hét során annak érdekében, hogy kizárják az összes kockázatot. A munkavállaló továbbra is Magyarországon marad a következő 6 hétben, amikor majd újraértékelik a helyzetet" - nyilatkozta a lapnak a cég marketingvezetője, aki elárulta azt is, a nő itthoni tartózkodása alatt nem lép a cég területére, a munkáját otthonról végzi majd.

Mindent az Eboláról

A Life.hu is figyelemmel kíséri a járványt és terjedését - ide kattintva mindent megtudhatsz a vírusról.

Friss közleményt adott ki a WHO

Jelentősen alábecslik az Ebola-járvány betegeinek és haláleseteinek számát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. A nemzetközi szervezet csütörtök éjjel adott ki közleményt, amely szerint a helyszínen dolgozó munkatársai bizonyítékokat látnak arra, hogy a megbetegedések és halálesetek hivatalosan bejelentett száma jóval elmarad a jávány valódi méreteitől. A közleményből nem derül ki, milyen bizonyítékról van szó, és az sem, hogy mekkora az eltérés a bejelentett és a tényleges esetek között.

A hivatalosan megerősített adatok szerint szerdáig 1975-en betegedtek meg és közülük 1069-en haltak meg a februárban kitört Ebola-járványban. Ez a legsúlyosabb járvány az Ebola-vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára és Nigériára is átterjedt.

A betegség vérrel és más testnedvvel terjed, tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.