Menstruációs rendellenességek - mikor menj orvoshoz?

Forrás: Thinkstock -
rendellenesség betegség menstruáció vérzés egészség fájdalom görcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A havonta jelentkező, olykor fájdalmas görcsökkel járó havi vérzést nőként már úgy megszoktuk, hogy még a rendellenesnek számító állapotokkal is ritkán fordulunk orvoshoz – pedig nem ártana. 

Mi állhat a háttérben?

A menstruációs ciklus több ok miatt is megváltozhat: a feszültség, az utazás, különböző gyógyszerek, a testedzés, de még az időjárás is befolyásolhatja. Időnként azonban nem csupán ennyi áll a háttérben, ezért az ismétlődő, vagy nagyobb gondot okozó zavarokkal mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és meg kell keresni a kiváltó okot.

Forrás: Thinkstock

Túl rövid vagy túl hosszú ciklus

A két egymást követő vérzés első napjai között a nagykönyv szerint 28 napnak kell eltelnie. Ez azonban minden nőnél máshogy alakul: akad, akinek órát lehet állítani a 25 napos ciklusához, másnál a 30 nap számít normálisnak. Az sem feltétlenül jelent gondot, ha a 4-5 napos nehéz időtartamból néhány alkalommal 6-7 nap lesz. Viszont a 21 napnál rövidebb, illetve 35 napnál hosszabb ciklusok hátterében már állhat valamilyen hormonális zavar, esetleg szervi gond, ezért mindenképpen megér egy kivizsgálást. A túl gyakori vérzés könnyen vezethet vérszegénységhez, a túl ritkán jelentkező menzesz pedig akár annak a jele is lehet, hogy a peteérés körül nem minden zajlik megfelelően.

Túl erős vérzés, görcsök

A menstruációs váladék vért és a méhnyálkahártya darabjait tartalmazza, és mennyisége sosem pontosan ugyanannyi, mint az előző alkalommal volt. Ennek ellenére a szokatlanul erős,vagy túl hosszan tartó vérzést mindenképpen jelezned kell az orvosodnak, hiszen egyrészt komoly okok is húzódhatnak a háttérben, másrészt fennáll a vérszegénység, és ezzel a gyengeségérzés vagy ájulás veszélye is. Átlagosnál bővebb vérzést okozhat hormonzavar, a méh jóindulatú daganata, véralvadási zavar, vagy az endometriózis is, arról nem is beszélve, hogy a kínzó görcsök napokra lehetetlenné teszik a munkát, a sportot vagy akár az alvást is – jobb megszabadulni tőlük, ha lehet.

Forrás: Thinkstock

Ha nagyon sokat késik

Bár megszokott problémának számít, ha késik a menstruáció pár napot, de ha gyakran előfordul, vagy a késés nagyobb a szokásosnál, érdemes felkeresni az orvost. A terhesség persze az első ok, ami megfordul az ember fejében, de emellett számtalan más elváltozás is okozhatja a késést, például petefészek-gyulladás, egy alapos felfázás, vashiány, erős fizikai megterhelés, vagy fogyókúra, és a stressz is. A késő menstruáció ráadásul gyakran felerősödő PMS tünetekkel jár, ami tovább nehezíti a helyzetet.

Közti vérzés

Fogamzásgátló gyógyszert szedő nők körében fordul elő a leggyakrabban a ciklusok közti pecsételő, enyhe vérzés. A probléma mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel, hiszen akár azt is jelentheti, hogy a gyógyszer nem nyújt megfelelő védelmet a nem kívánt terhesség ellen. A nem gyógyszerszedő nőknél is előfordulhat pecsételő vérzés, akad, akinek minden ciklusában van egy-két nap, ami normálisnak számít, de ha eddig nem tapasztaltad, akkor az első közti vérzéssel jobb felkeresni az orvost.

A menstruációdat befolyásolja, milyen fogamzásgátló módszert választaszhttp://www.life.hu/drlife/20140822-a-fogamzasgatlas-es-a-menstruacio-osszefuggesei.htmlA havi vérzés mennyiségét, a fájdalmat vagy a premenstruációs szindróma tüneteit mind befolyásolja az, hogy az adott nő milyen fogamzásgátló eszközt választ. Cikkünkből azt is megtudhatod, mi a legnagyobb tévhit a menstruációval kapcsolatban.Dr. LifeThinkstockMenstruáció - házi praktikák a görcsök megelőzésérehttp://www.life.hu/drlife/20140822-a-menstruacios-gorcsok-elleni-hazi-megoldasok.htmlNők ezrei szenvednek minden hónap bizonyos szakaszában, pedig a fájdalomcsillapító mellett több olyan könnyen elérhető módszer van, ami nemcsak kezeli, de meg is előzi a kínzó menstruációs görcsök kialakulását.Dr. LifeOrigoZöld menstruáció - környezetvédelem a kényes napokonhttp://www.life.hu/drlife/20140723-a-menstruacios-ver-felfogasara-tobb-kornyezetvedo-modszer-eszkoz-is-letezik.htmlAmióta nemcsak zajlik a maga természetes módján a menstruációs folyamat, de már beszélni is lehet róla, azóta kérdés, hogy milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban "felfogni" a menstruációs vért. Amióta a környezetvédelem is szemponttá vált, azóta kérdés az is, melyek lehetnek azok a módszerek vagy eszközök, amelyek a legbarátságosabbak a természettel. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.