Nőként dönteni - korszerű fogamzásgátlás

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség fogamzásgátlás Aranyanyu 2014 Jaksity Kata
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A korszerű fogamzásgátlás több mint egyszerű lehetőség a nem kívánt várandósság elleni védekezésre. A fogamzásgátló eszközök, módszerek használata (vagy elutasítása) a nők tudatosságának szimbóluma is egyben. Ahogy az is sokat elárul a nő családban, közösségben elfoglalt helyéről, helyzetéről és önbecsüléséről, ha figyelmen kívül hagyja az elérhető lehetőségeket, és a véletlenre vagy partnerére bízza magát és a jövőjét.

A fogamzásgátló módszerekről, eszközökről a Life.hu is számos alkalommal beszámolt már. Nemcsak azért, mert fontos téma, és jó, ha az olvasók naprakész információkat kapnak a védekezésben elérhető innovációkról, de azért is, mert ez kifejezetten izgalmas téma: és a nőkhöz szól.

Forrás: Thinkstock

Rendkívül fontos a fogamzásgátló módszerek ismerete és a nők védekezéssel kapcsolatos attitűdje

A Millward Brown piackutató cég átfogó nemzetközi kutatást végzett a nők szexuális szokásairól, a választott védekezési módszerekről és a sürgősségi fogamzásgátlásról. A kutatás 14 országra terjedt ki és több mint 7000 ezer szexuálisan aktív nő vett benne részt. Az országok között nyugat-európai, kelet-európai, ázsiai, közép-keleti országok, valamint a szovjet utódállamok is szerepeltek. A kutatás fő célja a nők fogamzásgátlással kapcsolatos érzéseinek felderítése, valamint az együttléttel, a védekezés módszereivel kapcsolatos aggodalmak és sztereotípiák feltérképezése volt. Egyöntetű megállapítása volt a kutatásnak, hogy szerte a világon a nők szerint a jó szex az élet hangsúlyos része.

A hazánkban megkérdezett nők közel 50%-a szerint a szexuális együttlét gyakorisága heti két alkalom. Ezzel a gyakorisággal a nyugat-európai országok felé tendálunk, amely szerint fontos a (jó és gyakori) szex, azonban nem minden áron. A hazai nők 20%-a szerint pedig létezhet szex szerelem nélkül is.

A kutatás rendkívül fontos kérdése volt a nők tudatos döntése a szexuális aktusban való részvétel során: a magyar nők 83%-a vallja azt, hogy a szex saját döntése, nem érzi kötelességének párja kielégítését, vagyia az aktus saját örömére (is) történik.

Forrás: Thinkstock

Emellett hangsúlyos kérdés számukra a fogamzásgátlás is. Hazánkban a legnépszerűbb fogamzásgátlási módszerek az óvszer és a tabletta, a sürgősségi fogamzásgátlás területén azonban van még hova fejlődni. A megkérdezett nők 33%-a vallotta azt, hogy volt már példa arra, hogy a védekezesébe hiba csúszott, valamint kiemelkedően magas, 13% azoknak az aránya, akik a naptármódszert vagy a megszakításos védekezési technikát alkalmazzák. A Pearl-index alapján tudjuk, hogy ezek a módszerek csak korlátozottan megbízhatók, az így védekező nők közül minden negyedik egy éven belül teherbe esik. A számos védekezési módszer ellenére a megkérdezett magyar nők 14%-ának volt már abortusza - a nem védett együttlét vagy a védekezési módszer alkalmazása során felmerülő hiba miatt. A kutatásból kiderült: az abortusz elkerülhető lenne, ha a nők nagyobb százaléka alkalmazná a sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségét, amely 72 órán belül nyújt biztonságos megoldást egy nem védett, vagy nem megfelelően védett együttlét után.

Jaksity Kata, a Richter A Nőkért Program egyik ismert képviselője műsoraiban számos alkalommal foglalkozott megrázó erejű témákkal. Ezek olyan nőkről szóltak, akik egy-egy döntésük nyomán, vagy azért, mert mások döntöttek helyettük, vagy csak sodródtak a saját életükben, kerültek drámai helyzetbe.

Forrás: Thinkstock

"Olyan fiatal nők is a látóterembe kerültek, bár személyesen nem találkoztam velük, akik az eltikolt terhességük után megölték újszülött babájukat. Nem tisztem, nem is akarom vagy akartam felmenteni ezeket a lányokat, de nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy milyen erők hatására, hogyan kerültek ebbe a helyzetbe. Nem is tudni, érezni kell, milyen utat jártak be, tele félelemmel, hogy mit szól a párjuk, a család, a környezet, ha észlelik várandósságukat. Milyen érzések hatására történt végül a tragédia. Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben nem is akarják elvenni a kicsi életét, csak az felsír, és a sírást, ami abban a kétségbeesett helyzetben, amikor titokban, elbújva szültek - az árulójuk lehet. Nagyon sok olyan fiatal nővel viszont találkoztam, aki lemondott a babájáról, mert élethelyzete nem engedte, hogy megtartsa a picit. A velük való párbeszéd nyomán úgy vélem, nem lehet megkerülni a férfiak felelősségét sem, mert a várandósság, a szülés és végül a gyilkosság teljes egészében a nő felelőssége, és aligha vizsgálja bárki is annak a férfinak a felelősségét, aki tevékenyen részt vett az élet fellobbantásában, aztán magára hagyta a nőt, vagy vele maradt, de olyan fenyegető légkört teremtett, hogy oda nem lehetett megszülni a kicsit.

Hasonló érzéseim voltak akkor is, amikor az abortusz kérdésével foglalkoztam. Számos alkalommal találkoztam olyan nőkkel, akik teljesen kilátástalan élethelyzetbe kerültek a nem kívánt várandósság miatt. Mindez szerintem többről szól, többre mutat, mint hogy miért nem szedte be a fogamzásgátló tablettát, vagy miért nem védekezett másképp. Ez nem csupán a védekezési technika elmulasztása. Mindez valószínűleg arra utal, hogy a nők egy része egyszerűen el sem hiszi, nem érti, nem érzi, így nem is gyakorolja az önkontrollt saját életében, saját sorsa felett. Az önkontrollon, az énismereten, a tudatosság megélésén van a hangsúly, ezt kell fejleszteni, ebben kell segíteni a nőket, az abortuszon átesett nőket is, megítélés helyett. A fogamzásgátlás lehetőségeinek ismerete, a megfelelő információk eljuttatása pedig ennek lehet egyik első lépcsőfoka."

Forrás: Thinkstock

Hogyan igazodhatunk el a fogamzásgátló tabletták között?

A sokféle fogamzásgátló tablettát három nagy csoportba sorolhatjuk.

1. Kombinált fogamzásgátló tabletták, melyek tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák.

Egyfázisúak: egy menstruációs ciklus alatt szedendő minden tabletta egyforma mennyiségű tüszőhormont és sárgatesthormont tartalmaz,

Többfázisúak: egy menstruációs ciklus alatt kétféle vagy háromféle színű tabletta szedendő, mert ezek a tabletták különböző (2- vagy 3-féle) összetételben tartalmazzák a tüszőhormont és a sárgatesthormont.

A kombinált fogamzásgátló tabletták csoportján belül további különbséget jelent, hogy milyen típusú sárgatesthormont tartalmaz egy készítmény.

2. Csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták
Minden tabletta azonos mennyiségben csak sárgatestmormont tartalmaz. Mini pillnek vagy az angol progestin only pill rövidítéseként POP tablettának is szokás nevezni.

A tüszőhormon bevitele bizonyos állapotokban kedvezőtlen hatású, így ilyenkor kombinált fogamzásgátló tabletta alkalmazása nem javasolt. Ezért a csak sárgatesthormont tartalmazó tabletták jöhetnek szóba ilyen esetekben:
- szoptatás
- szív-érrendszeri betegségek
- 35 év feletti dohányzó nők.

3. Sürgősségi tabletták
Szexuális aktust követően, amikor védekezés nem történt vagy hiba csúszott az alkalmazott módszerbe (pl. óvszer kiszakadása), néhány napon belül a sürgősségi fogamzásgátlással még van lehetőség a nem kívánt terhesség megelőzésére. A napi rendszerességgel szedendő fogamzásgátló tablettákhoz képest a sürgősségi fogamzásgátlók nagyobb adag hormont tartalmaznak, ezért rendszeres használatra nem alkalmasak!

Hogyan akadályozzák meg a teherbeesést a fogamzásgátló tabletták?

A kombinált fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás ma ismert leghatékonyabb eszközei. Előírásszerű alkalmazásuk esetén évente tízezer nőből mindössze 5-6-nál kell terhesség bekövetkeztével számolnunk.

A kombinált fogamzásgátló tabletták a terhességet az alábbiak szerint képesek megakadályozni:
- gátolják a peteérést és a tüszőrepedést,
- megfékezik a beágyazódásért felelős sárgatest működését,
- megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását,
- csökkentik a spermiumok megtermékenyítő képességét,
- a spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.