Fantasztikus fogápolás - szájhigiénia-kiegészítők

Forrás: Thinkstock -
Madenta betegség fogápolás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A megszokott fogkefe és fogkrém, mint a fogápolás két alapvető kelléke, ma már nem minden esetben elég a megfelelő szájhigiéniához. A legújabb módszerek ott is eltávolítják a lepedéket, ahol eddig megbújhatott.

"Az alapvető fogápoláson manapság már nem a fogkefével való fogmosást értjük, hanem a fogköztisztító illetve fogselyem használatát is. Ezekre azért van szükség, mert felnőtt korban a bakteriális fertőzés a fogaink összeérő, úgynevezett kontakt pontjain alakul ki legnagyobb valószínűséggel. Ez sokkal gyorsabban eléri a mély fogszöveteket, súlyosabb következményeket okozhat. Például a fogbél elhalását, mely gyökérkezelést von maga után" - árulta el dr. Magyar Krisztina fogász, szájsebész,a Madenta Fogászati Központ orvosa.

Forrás: Thinkstock

Így kerülheted el a fogágybetegségeket

Ha nincs lehetőség a rendszeres fogselymezésre, akkor a fogköztisztító fogkefék is segítenek a plakk eltávolításában. Ezek azokat az ínnyel határos, fognyaki zónában lévő, alámenő szűkebb felszíneket tisztítják nagy hatékonysággal, amelyek hagyományos kézi fogkefével csak kiemelkedően jó technikával valósíthatók meg. Az interdentális fogkefék használata nagyon egyszerű, gyors, és megóv a fogágybetegségek kialakulásától.

Személyre szabott fogkefe - fogmosó automata

Az elektromos fogkefék forradalmasították a fogápolást. Tudományosan bizonyított,hogy az általuk elérhető hatékonyság két és félszerese a manuális technikáknak. Átlagosan 140-160 fogfelszínt kellene tökéletesen megtisztítanunk három perc rendelkezési idő alatt. Ezt csak az oszcilláló, illetve összetett mozgáskombinációkkal lehet elérni.

Ami jövőbe mutató fejlesztés, az a 3D fogmosó automata, amelyet pár éve amerikai kutatók fejlesztettek ki, és előzetes lenyomat alapján pontosan a szájképleteknek megfelelő, finoman beállított összetett mozgásokat végez, miután ráhelyezzük a fogainkra, mint egy fogvédő sínt. A Blizzident gyártója azt állítja, hogy 6 másodperc alatt tökéletes tisztaságúra varázsolja fogainkat.

Viszont mindenkinek be kell "szkennelni" a száját, ugyanis a "fogkefe" teljesen egyedi. A rendeléshez a fogorvos veszi a mintát, amiről aztán a cégnél 3D-s nyomtatással kinyomtatják az eszközt, amivel természetesen fogat mosni is teljesen máshogy kell: az egész szájat kitöltő gumit be kell kapni, és rágcsálni kell 6 másodpercig, így tisztítja meg a fogakat.”

Viszlát, fogtömés?

Nemcsak az otthoni fogtisztításban jelennek meg újdonságok, de a fogorvosok rendelőiben is. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás, a speciális, kíméletes fogfehérítő eljárások vagy a komoly fogszuvasodást megelőző barázdazárás már jó ideje elérhető, de a jövőben elképzelhető, hogy elfelejthetjük az injekciókat és a fúrógép hangját is, ugyanis lézeres kezelésekkel kísérleteznek, illetve egyfajta árammal gyorsított, fokozott ásványpótlással is, mely regenerálja a fogainkat a tömés helyett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.