Beteg vagy, de nem tudod, mi az oka? Irány a fogorvos!

Forrás: Thinkstock -
Madenta betegség fogászat egészség gyulladás góc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos betegség okát mutathatja egy fogprobléma, ami egészen addig rejtve marad, amíg a fogorvosod ki nem deríti, hogy góctünetről van szó. A helyzet némileg fordítva is igaz lehet, vagyis ha makacs és nehezen magyarázható panaszaid vannak, akkor lehet, hogy a szájüregben kell keresni a magyarázatot.  

A fogfájás vagy ínybetegségek góctünetként is funkcionálnak. Amikor azt tapasztalod, hogy egy régóta tartó fogfájásod nem akar elmúlni, érdemes ellátogatni egy fogorvoshoz, hátha ő az, aki makacs betegséged végére pontot tehet.

Forrás: Thinkstock

Gyökérkezelés izületi fájdalmak esetén? Igen, lehet, hogy ez a megoldás!

„Amikor a fogunkkal nagyobb probléma van, akkor góctünetekről érdemes beszélni, mert például ízületi fájdalmakkal, vesemedence-gyulladással, fül-orr-gégészeti gyulladásokkal együtt járhat a fog megbetegedése, fájdalma. A betegségért azonban nem a fogak a felelősek, mert a fogak a szájüreg jól elhatárolt részében találhatók, ezért a nagyobb szervrendszerekre nem tudnak hatást gyakorolni. Mégis előfordul, hogy úgynevezett góctünetei vannak a páciensnek. Ilyenkor a szervek betegsége kihathat a fogakra, ezért alapos belgyógyászati kivizsgálás szükséges” – magyarázta dr. Magyar Krisztina, a Madenta fog- és szájbetegségekkel foglalkozó szakorvosa, aki hozzátette, ebben az esetben gyökérkezeléssel vagy foghúzással kezelhető a kialakult góc.

Vitaminhiány és vérszegénység - a fogakon is észlelhető

Ugyanakkor a fogunkra mégis fontos figyelni, mert más betegségek bevezető tünete sokszor megfigyelhető a szájüregben. Ilyenek például a vérszegénység, vitaminhiányok, vírusfertőzések. Ezeket egy szakember azonnal észreveszi és jelzi a páciensének.
„Ha sok letört, rossz fogunk van, vagy kiterjedt foghiányunk, és a rágóképesség is csökken, akkor úgynevezett állkapocs-ízületi fájdalmak léphetnek fel, például rágáskor erős fültájéki fájdalom, féloldali fejfájás, nyak-hátizom fájdalmak, szájzár jelentkezhet. Ezt fogpótlással rehabilitálni kell. Ugyan nem mutattak ki közvetlen összefüggést beteg fog és más szerv megbetegedése között, azért annyit meg lehet említeni, hogy például a krónikus ínygyulladás, fogágybetegség és a szív-érrendszeri megbetegedések között van bizonyított összefüggés. A megelőzés azonban a legfontosabb, ezért ajánlott a rendszeres fogkőeltávolítás és a kontroll” – mondta el a Life.hu-nak a doktornő.

Forrás: Thinkstock

A szűrések, fogászati vizsgálatok fontosságáról a Life.hu is beszámolt már.

"Néhány évtizede az emberek nagy része csak akkor ment fogorvoshoz, ha már nehezen bírta a fájdalmat – s ekkor csak a rossz fog eltávolítása, alapos tömése segített, vagy az ínygyulladás gyógyszeres kezelése. A legalább félévenként elvégzett fogorvosi ellenőrzés viszont segít még a kezdeti stádiumban felismerni és kezelni a problémákat, így elkerülhető a hosszadalmas, fájdalmas beavatkozások egy része is."

Arról is szó esett, hogy nemcsak a fogkő eltávolítása szükséges, de a fogkőminta súlyos betegségek kiszűrésére is alkalmas lehet.

"A szűrővizsgálatok általában félévente szükségesek, de ez egyénileg függ a páciens szájhigiénéjétől, a szuvasodás intenzitásától, a nyál összetételétől. Ezeket az orvos mindig összeveti, és beállítja az adott egyénre jellemző szűrések gyakoriságát. Szűrésekkor olyan gyorstesztek végezhetők, amelyek a caries fogékonyságot mutatják ki, vagy lézer luoreszcens fénnyel kezdődő szuvasodásokat detektálhatunk. A megelőzés nagyon fontos, ezért a fogkőlevétel alkalmával szűrjük a pácienst stomato-onkológiai szempontból (az esetleges rákmegelőző állapotokat is ellenőrizzük), illetve felhívjuk a figyelmét, milyen kezelésre kell jelentkeznie."

Gócbetegség

Gócbetegség alatt olyan folyamatot értünk, amelynek során egy adott szerv - például a fogak - vagy szervrendszer megbetegedése a szervezet egy távolabbi pontján kialakult fertőzéses eredetű, idült gyulladásából származik. Leggyakrabban a felső légutakban és a fogak környékén alakul ki, de a szervezetben bárhol előfordulhat.

Hajhullást is okozhat fogbetegség

Amikor foltos hajhullást tapasztalsz, azaz pénzérme formában, gócban kopaszodik a fejbőröd, akkor torokgyulladásra, elhanyagolt fogköves fogakra vagy fogágyulladásra gyanakodhat az orvos. Amikor egyenletes hajhullást tapasztalsz, annak oka általában stressz, vitaminhiány, vérszegénység vagy kiegyensúlyozatlan étrend.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.