Így lesz tökéletes a fogsorod – nem lehet elég korán elkezdeni

Forrás: Thinkstock -
betegség fogápolás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A száj higiénés kezelését érdemes minél előbb, már egészen kicsi korban elkezdeni. 

Amint egy kisbaba szájában megjelennek az első tejfogak, a fogmosást máris érdemes elkezdeni. Ezt először egy ujjra húzható bébifogkefével tudjuk megtenni úgy, hogy a kicsit háttal magunknak az ölünkbe ültetjük, és kissé hátrabillentjük a fejét. Amikor a tejfogak többsége már kibújt, vehetünk számára egy gyerekfogkefét, aminek sörtéi gumiból készültek – ezt a gyerekek szívesen rágcsálják akár hosszú órákon keresztül. Erre természetesen fogkrémet még nem kell tennünk.

Forrás: Thinkstock

Másfél éves kor körül érdemes elkezdeni a fogkrémhasználatot – vásárláskor figyeljünk arra, hogy az életkornak megfelelő terméket válasszuk. Ezeknek a daraboknak alacsonyabb a flourtartalma, mint azoknak a fogkrémeknek, amiket már a nagyobbak is használhatnak – éppen ezért nem gond, ha a gyerekek lenyelik. A megfelelő fogkrém mellé válasszunk megfelelő fogkefét is! A kisebbek számára gyártott darabok feje kicsi, sörtéi puhák és lekerekített végűek. Kétéves korig naponta egyszer érdemes fogat mosni.

A fogkefe élettartama

A fogkefét 3-4 havonta, fertőző betegség után pedig azonnal cseréljük le.

Fogmosásra szoktatás

A legfontosabb, hogy már egészen kicsi korban megtanulja a gyerek, hogy a fogmosás fontos, a mindennapi rutin része. Éppen ezért először játékos formában tanítsuk meg neki a mozdulatokat, tanítsuk meg vízzel öblíteni. Kezdetben, sőt egészen a gyerek 10 éves koráig ne várjunk csodákat – ilyenkor még bizonytalanok a mozdulatok, nem elég ügyesek ahhoz, hogy tökéletes munkát végezzenek. Éppen ezért mindig segítsünk nekik, illetve ellenőrizzük le a fogmosást. Soha ne szidjuk le a gyereket, ha nem sikerül tökéletesen végrehajtania a feladatot, ebben a korban inkább a rendszerességre szoktatás a cél.

Mit lehet tenni a fogmosáson túl?

Léteznek már különböző, gyerekek számára készült szájöblítők, amelyeknek csökkentett a fluorid- és alkoholtartalmuk. Ezek nagyszerű kiegészítői lehetnek a mindennapos szájápolásnak, de ezek használatát csak kúraszerűen, időszakosan szoktuk javasolni.” – árulta el dr. Magyar Krisztina, a Madenta Fogászati Központ orvosa.

A fogorvosnál

Érdemes már egészen korán, akár kétéves kortól kezdve elvinni a gyereket félévente fogorvosi ellenőrzésre. Ennek a célja – az esetleges problémák kiszűrésén túl -, hogy a gyerek hozzászokjon a fogorvosi műszerek látványához, hogy megbarátkozzon a fogorvossal - mivel beavatkozásra az első időben általában nincs szükség, kellemes tapasztalatokat szerez. Később már természetes lesz számára, hogy a rendszeres szájápolás mellett a szűrővizsgálat is része a fogak ápolásának.

Forrás: Thinkstock

Nincs többé fúrás!

Az ózonkezelés vagy más néven ózonfogászat az elmúlt évek egyik legígéretesebb újdonsága a modern fogászatban. Lényege, hogy fogszuvasodásokat, tejfogakat, gyulladásokat kezelhetünk injekció, fúrás és természetesen fájdalom nélkül – ennek megfelelően ez az eljárás a gyerekek fogászati kezelésében igen fontos szerepet tölt be. A kezelés megkezdéséhez elengedhetetlen a fog nagyon alapos, professzionális tisztítása, amit a fogorvos vagy a dentálhigiénikus végez egy erre a célra kialakított speciális homokszóróval. Ez után egy lézeres fogszuvasodás detektorral megnézi, hogy az adott terület mennyire szuvas. A kezelés során egy kis szilikon sapka kerül a fogra, amely hermetikusan lezárja az adott fogfelszínt, így az ózon onnan kijutni nem tud. A behatás alatt a szuvas területen a baktériumok 99,9%-a elpusztul. Miután a terület teljesen baktériummentes, a fog képes arra, hogy a környezetéből ásványi sókat vegyen fel és pótolja azt, ami kioldódott a baktériumok által a szénhidrátok bontásakor képződött savak hatására. Ettől a felpuhult, szuvas terület visszakeményedik. Természetesen ezután szükséges a szuvasodással keletkezett üreg tömése ugyanúgy, mint a hagyományos kezelésnél. Fontos különbség azonban, hogy itt nem nagyobbítottuk meg fúrással az eredetileg keletkezett lyukat” – tudtuk meg dr. Magyar Krisztinától.

Tudtad?

A maguktól kiesett tejfogakat természetesen a fogtündér viszi magával éjszaka. Nagyobb probléma, ha egy fog nem természetes úton távozik – például egy nagyobb esés következtében esik ki. Az így kiesett fogat azonnal le kell öblíteni vízzel, és egy tiszta, nedves papír zsebkendőbe csomagolva a fogorvoshoz kell vinni – természetesen a gyerekkel együtt. Az így kiesett fog ugyanis rövid időn belül sikeresen visszahelyezhető, de a gyógyulás esélye az első 20 perc letelte után fokozatosan romlik.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.