Kínoz az allergia? Gyógyszerek nélkül is tehetsz ellene - ezekre figyelj oda!

immunrendszer betegség allergia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Égő, viszkető, bedagadt szemek, vöröslő orr és állandó tüsszögés? Nem te vagy az egyetlen, akinek kínzás az allergiaszezon. Jó, ha tudod, hogy ilyenkor még néhány teljesen hétköznapi dolog is sokat ronthat a tüneteken - eláruljuk, mik is ezek. 

Bizonyos fehérjék

Néhány fehérje - amik például nyers gyümölcsök és zöldségek felületén is megtalálhatók – ugyanolyan hatással lehetnek ránk, mint a pollenek, így torok- vagy szájviszketést, sőt, köhögést is okozhatnak. Ilyen esetben segíthet, ha meghámozzuk ezeket a termékeket, mert ezzel elkerülhető az allergiás roham.

Forrás: Thinkstock

Kontaktlencse

Hasonló veszélyforrást jelenthetnek a kontaktlencsék, főleg a lágy típusok, melyek könnyen beszívják az irritáló polleneket, így a szemünk sincs biztonságban. Ilyenkor vagy a naponta eldobható lencsét kell választani, vagy az allergiaszezon idején érdemes szemüveget viselni.

Stressz

Az Ohio Állami Egyetem tudósai egy kísérlet során arra a felismerésre jutottak, miszerint a szénanáthával küzdők közül azok, akiket valamilyen stressz ért, gyakrabban tapasztaltak allergiás rohamot, mint azok, akik nyugodtak voltak. Ezért aki allergiás, annak érdemes valamilyen stresszűző módszert elsajátítania, nehogy rosszabbodjanak a tünetei. Erre tökéletes például a relaxáció, melyet itt meg is tanulhatsz.

Alkohol

Az alkohol – főleg a vörösbor - sem mindig jó barátja az allergiásoknak, a benne található szulfitra ugyanis sokan érzékenyek. Egy dán kutatás kimutatta, hogy azok a nők, akik hetente több mint 14 pohár italt fogyasztottak, 78 százalékkal nagyobb valószínűséggel küzdöttek orrdugulással, mint azok, akik kevesebbet ittak.

Bizonyos gyógyszerek

A tünetek rosszabbodásának hátterében gyakran az is állhat, ha nem a megfelelő gyógyszert szedi a páciens, hiszen nem mindenkinél használ ugyanaz a szer. Van, akinek az antihisztaminok válnak be, van, akinek pedig a dekongesztánsok. Előbbi a tüsszögés, viszketés és orrfolyás ellen hasznos, utóbbi pedig az eldugult orrjáratok ellen.

Illatok

Bizonyos parfümök és illatos gyertyák is árthatnak, így ezeket érdemes száműzni otthonról. Ha nem tudod elkerülni, hogy nyilvános helyen ilyen dolgokkal kerülj kapcsolatba, legyen nálad a gyógyszered.

Forrás: Thinkstock

Klór

Veszélyes lehet a klór is, ami egy igen irritáló gáz, fedett uszodákban még ártalmasabb lehet a belélegzése, mint nyílt területen.

Ruhák

Aki allergiás, az a saját ruháiban sem bízhat, mivel ezek - főleg a gyapjúból készültek – magukba szívják a port, így elkerülhetetlen, hogy naponta mossuk őket. Érdemes ezért kerülni ezeket az anyagokat, és pamutból vagy egyéb, könnyen tisztítható kelméből készült ruhákat választani, és azokat is minél magasabb hőfokon mosni. A pollenek nem csupán a ruhánkra tapadnak, de a bőrünkre és a hajunkra is, ezért lefekvés előtt mindenképp érdemes lezuhanyozni.

Időjárás

Az allergiások számára az sem mindegy, milyen az időjárás: a száraz, napos, szeles idő hatására ugyanis rosszabbodhatnak a tünetek, mivel ilyenkor a fákról több pollen szabadul fel, vagyis több kerül a levegőbe is. Legkedvezőbb a viharos időjárás, az erős esőzés ugyanis kimossa a polleneket a levegőből, és így időszakosan fellélegezhetnek az allergiások.

Dohányzás

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című lapban közzétett tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a parlagfű-allergiásokra nagyon rossz hatással van a dohányzás, mivel a füst irritálóan hat rájuk, így az érintetteknek mindenképpen kerülniük érdemes a cigarettával való érintkezést.

Forrás: Thinkstock

Mit mond a szakértő?

Megkérdeztük Benke Rita természetgyógyászt, a Life.hu szakértőjét, ő hogyan vélekedik az allergiáról. Rita szerint az emberek életvitelében történt változások és a szervezetben felhalmozódott méreganyagok miatt egyre több az allergiás. "Különösen az ételek, a mozgásszegény életmód, a hihetetlenül - sokszor már gyermekkorban - és tartósan megterhelő stresszes élet, a természettől való szinte teljes elrugaszkodás, a barátoktól, rokonoktól elidegenedett lét, az egyre fokozódó elektroszmog a környezetben, rossz hatásfokú éjszakai pihenés, a zaj- és fényszennyezés, az egyre hosszabb időtartamú virtuális térben levés (tévé, internet), stb. egyre jobban elmérgesíti, elsalakosítja a szervezetet, az energetikai rendszert és sajnos óriási terheket rak a lélekre is. Ebben az együttes pszicho-neuro-immunológiai támadásban pedig a szervezet összeomlik, már nem képes megkülönböztetni az igazi ellenséget (hiszen a virágpor alapesetben a jó barátunk) és allergiás tüneteket produkál.

Allergia esetén a fentiek megváltoztatása és az immunrendszer azonnali, radikális megkönnyebbítése hozhat javulást és vezethet végül gyógyuláshoz, függetlenül az allergia típusától. A legismertebb természetgyógyászi módszerek is alkalmasak a méregtelenítésre: hatásos lehet a fülakupunktúra, talpreflexológia, akupresszúra, valamint a stressz bizonyos fokú levezetésére egyaránt. A nagy keleti medicinákban - mint a hagyományos kínai orvoslás, az ayurvéda - addig nem is kap a beteg gyógyító orvosságokat, amíg nem méregtelenítik a típusának megfelelő módszerrel."

Szakértőnk szerint a fenti felsorolás teljesen helytálló, de felhívja a figyelmet még pár dologra, amire érdemes odafigyeni.

- Ha allergiás vagy, takarításkor kerüld a seprést. Helyette nedves ruhával töröld fel a padlót, járólapot, majd mosd fel, mint egyébként.

- Portörléskor viselj egészségügyi maszkot, vagy legalább egy picit nedves kendőt köss az orrod és a szád elé.

- Az allergiásnak tanácsosabb a szivacspárna és a szintetikus paplan, ugyanis ezeket akár havonta többször, illetve szükség esetén ki lehet mosni, szemben a természetes anyagú tollpárnákkal vagy birkagyapjú takarókkal. A mosáshoz nem feltétlenül szükséges mosószer, hiszen legtöbbször nem piszkos, elsősorban a portalanítás a cél.

- A mosott ruha öblítésére használj illóolajokat és ecetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.