Térképnyelv: így előzd meg ezt a csúnya betegséget!

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség gyulladás térképnyelv elváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyelv az egyik leggyakrabban használt és legsokoldalúbb szerveink közé tartozik, szerepe van az érzékelésben, a kommunikációban, a táplálkozásban és a szexben is. Sérülése vagy megbetegedése komoly zavarokat okozhat a szervezet működése szempontjából. Ugyanakkor a nyelv egészséges állapotban sem egyértelműen szép látvány, a duzzadt, gyulladt nyelv pedig kifejezetten taszító lehet.

A nyelv egyik megbetegedése, a térképnyelv rendkívül csúnya, de ártalmatlan betegség. Kialakulásának oka a mai napig ismeretlen, de szerencsére a jóindulatú elváltozások közé tartozik. Megjelenése során a nyelv egyes területein a nyelvpapillák hiányoznak, helyükön szabálytalan körvonalú vöröses, foltos elváltozások alakulnak ki. Mivel a gyulladás egyik területen gyógyul, majd rövid idő múlva egy kicsivel távolabbi területen újra megjelenik, vándorló nyelvgyulladásnak is nevezik. A népesség körülbelül 1-3 százalékát érinti, és a nőknél gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Nagyon fontos tudni, hogy nem fertőző betegség, bár a gyulladásban lévő nyelv sérülékenyebb, érzékenyebb, mint egészséges állapotában, könnyebben alakulhatnak ki felülfertőzések.

Forrás: Thinkstock

Genetika vagy életmód?

Bár oka valóban ismeretlen, kialakulásában bizonyos tényezők szerepet játszhatnak:

A térképnyelv magától gyógyul, ha a csúnya látványon kívül nem okoz panaszt, akkor nincs szükség orvosi kezelésre, néha azonban fájdalommal is jár, illetve a kifejezetten taszító látvány miatt a betegek szeretnének minél gyorsabban megszabadulni a betegségtől, így általában fontosnak ítélik az orvosi kezelést.

Csókmentes övezet - nyelvi akadályok

A térképnyelv rendkívül kellemetlen elváltozás az emberi érintkezés szempontjából, hiszen a csúf látvány miatt a kommunikáció "zártszájas" beszédre vált, a betegek motyoghatnak, kerülik a nevetést és az intimitást is. A gyulladás ideje alatt egy esetleges új párkapcsolat kialakítása vagy elmélyítése komoly akadályba ütközhet, de a párkapcsolaton belüli intimitást is gátolja.

Forrás: Thinkstock

A térképnyelv kezelése

Amennyiben a térképnyelv a diszkomfortérzés mellett egyéb panaszokat is okoz, akkor az orvos fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentő szereket illetve olya szájöblögetőket rendel, amely helyi érzéstelenítőt is tartalmaz.

A térképnyelv megelőzésében, de a kezelés során is érdemes néhány életmódszabályt betartani:

  • az alkoholfogyasztás kerülése (vagy csökkentése)
  • a dohányzás elhagyása
  • fűszeres, forró ételek elhagyása
  • szénsavas italok, savas ételek kiiktatás az étrendből
  • a só fogyasztásának csökkentése, a szárított, sós magvak elhagyása
Lehet, hogy neked is három apád van? A kimérák köztünk élnekhttp://www.life.hu/drlife/20140813-a-kimerak-genetikai-mozaiklenyek-kettonel-tobb-ivarsejtbol-jonnek-letre.htmlA kutatók egyre több jelét találják annak, hogy valójában korántsem vagyunk egységesnek tekinthetők genetikailag, bár ezt évtizedek óta hittük. Egyesek olyan sejtcsoportokkal rendelkeznek, amelyek génanyagának mutációi a szervezet többi részén nem találhatók meg. Másokban olyan genomok találhatók, amelyek más emberektől származnak. Dr. Life--"Úgy ébredtem, mint akin átment az úthenger" - alvászavarom történetehttp://www.life.hu/drlife/20140905-az-alvaszavar-sulyos-psziches-fizikai-tuneteket-okozhat.htmlAz egészség megőrzésének vagy visszaszerzésének szempontjából nagyon fontosak azok a hétköznapi esetek, amikor egy-egy olvasó osztja meg a betegségével kapcsolatos történetek. Ezek az írások talán segíthetnek abban, hogy valaki más időben figyeljen fel a tünetekre, elváltozásokra, vagy éppen arra ösztökéli, hogy vállalja be végre a régóta halogatott szűrést. Kevesen veszik komolyan, pedig az alváshiány az egész életet tönkreteheti - pedig van megoldás. A mostani történet erről szól.Dr. Life--A babavállalás genetikai kockázatai - mit érdemes vizsgáltatnod?http://www.life.hu/drlife/20140721-a-babavallalas-genetikai-kockazatokkal-is-jarhat.htmlMielőtt gyermeket vállalnál a pároddal, nem árt előre tisztában lenni azzal, milyen öröklődő betegségeket hordoztok esetleg magatokban, vagy mire lehet majd hajlamos a pici. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.