Népszerű a HPV-oltás, a szülők beoltatják leánygyermekeiket

Forrás: Thinkstock -
HPV kampány humán papillomavírus leánygyermek védőoltás ÁNTSZ szülő rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bejött a kampány! A HPV-oltást a szülők nagy része kérte gyermeke számára, így a 12. életévét betöltött lányok 80 százaléka megszerezheti a védettséget a rákot kiváltó vírus bizonyos típusai ellen. 

Ahogy a Life.hu is megírta, hétfőn lejárt a határidő, a szülők eddig kérhették a HPV elleni védőoltást gyermekük számára. A célkitűzés az volt, hogy legalább az érintettek 80 százalékát beoltassák. Az előzetes becslések szerint sikerült elérni ezt, de a pontos adatokat csak a jelentkezési lapok beérkezése és összesítése után (egy-két héten belül) közli majd az ÁNTSZ – írja a Origo.hu.

Forrás: Thinkstock

A HPV elleni védőoltást ingyenesen egyelőre a 12. életévüket betöltött, a 2014/15-ös tanévben 7. osztályban tanuló lányok kaphatják meg, előzetes szülői nyilatkozat alapján.

A védettséghez két alkalommal, hat hónapos időközzel beadott védőoltásra van szükség. Az oltási programhoz az állam a méhnyakrák megelőzését szolgáló, kétkomponensű Cervarix oltóanyagot biztosítja.

A humán papillomavírus (HPV) bizonyos típusai olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek rákká fejlődhetnek. Közülük kettő, a 16-os és a 18-as típus okozza a méhnyakrákos megbetegedések körülbelül 70 százalékát. A méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.