Ebola-gyanúval szállítottak kórházba egy diákot Budapesten

Fotó: Pályi Zsófia [origo] -
ebola diák Nigéria Szent László kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ebolafertőzés gyanújával szállítottak a Szent László Kórházba egy külföldi diákot - írja az Origo.hu.

Arról már korábban is írtunk, hogyan durvul az ebola-járvány Afrikában, de arra senki nem számított, hogy néhány héttel ezután Budapesten is felüti a fejét a halálos vírus. Most ugyanis egy budapesti kórházban tartanak megfiegylés alatt egy ebola-gyanús diáklányt. A Nigériából származó tanulót a Szent László kórház trópusi betegségek osztályán vizsgálják. A lányt az IBS Nemzetközi Üzleti Fősikola III. kerületi kollégiumából szállították az intézménybe. Az ügyben a kórház holnap, azaz szerda reggel ad bővebb felvilágosítást.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Hogy hogyan vélekednek az ebola-járványról Afrikában, arról egy korábbi cikkünkben, ITT olvashatsz.

Mit kell tudni az eboláról?

Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz. A kórokozót Afrika dzsungeleiben vadon élő állatok hordozzák (pl. denevérek, majmok, erdei antilopok), az ember ezen állatokkal vagy tetemükkel, vérükkel vagy váladékukkal való közvetlen kontaktus útján fertőződik. Ebola-lázban szenvedő emberekkel, holttestükkel, vérükkel vagy testváladékukkal (pl. nyállal, vizelettel) való közvetlen érintkezéssel terjedhet a betegség tovább az emberek körében. Az Ebola-vírus az influenzával
ellentétben nem a levegőn keresztül terjed. A kórokozót védekezés nélküli szexuális érintkezés útján akár hét héttel gyógyulását követően is átviheti partnerére egy korábban fertőzött személy.
A betegség a fertőződés után 2–21 nap lappangási idő után, hirtelen jelentkezik lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással. A betegség következő fázisában súlyosbodnak a tünetek: hányás, hasmenés lép fel, a testen kiütések jelennek meg, károsodnak a máj- és a vesefunkciók. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés,
valamint többszervi elégtelenség jelentkezik.
A betegség ellen nincs vakcina, sem célzott terápia, csak tüneti kezelés.
Védekezés:
Hatásos ellenszere a szappan, a fehérítőszer, a napfény vagy a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák gépi mosása megöli a kórokozót. Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken.
További információkért látogass el az Országos Epidemiológiai Központ honlapjára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.