Neked is fáj az élet? Íme, néhány kímélő tipp a mindennapokra

Forrás: Thinkstock -
derékfájdalom ízületi gyulladás világnap házimunka fájdalom tipp térd porckorong
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 35 évnél idősebb magyarok fele megterhelőnek érzi az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a házimunka, a cipekedés, a lépcsőzés, a közlekedés, a kisgyermekek emelgetése vagy a kertészkedés. Ráadásul a többség fájdalmat is tapasztal közben. Ma van az ízületi gyulladásos betegségek világnapja.

Mi fáj a leginkább?

Vezet a térdfájdalom (36%), ezt követik a derék- (26%), illetve a vállpanaszok (20%). A fájdalom leggyakoribb oka lehet a porckopás, amely már a 35 és 50 év közöttiek egynegyedét érinti – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának friss hazai felméréséből.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

„Az ízületi problémák már a harmincas éveink második felében elkezdődnek: a 35-50 éves városi magyarok felének időnként fájdalmat okoz a mindennapi tevékenységek valamelyike. Ennek leggyakoribb oka a porckopás lehet, ami egyáltalán nem csak az idősek problémája" – magyarázza az eredményeket Egyed Márta, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának elnöke.

A 35 évnél idősebb magyar emberek 40 százaléka szedett már fájdalomcsillapítót ízületekkel kapcsolatos problémájára, főleg kenőcsöt alkalmaztak. A szakértők szerint a fájdalomcsillapítás nem elég: a porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat. A fájdalomcsillapítók ebben viszont nem segítenek.

A porckopás megelőzéséről a Life.hu sztárszerzője, Kropkó Péter triatlonista adott remek tippeket – ITT elolvashatod őket!

Indul az Ízületőr program

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága a budapesti Madách téren vasárnap ingyenes állapotfelméréssel és tanácsadással igyekszik felhívni a figyelmet a porckopásra és az október 12-i ízületi gyulladásos betegségek világnapjára (World Arthritis Day).

A Társaság felvilágosító programjának részeként elstartolt az Ízületőr elnevezésű honlap, ahol tippeket kaphatsz például azzal kapcsolatban, milyen mozgásformát válassz, mit egyél, vagy éppen hogyan oldd meg a házimunkát ízületkímélő módon.

Tippek a kíméletes házimunkáért!

Hajlongás
Vannak olyan házimunkák, mint például a teregetés vagy a mosogatógép kiürítése, amelyhez akár tetszik, akár nem, le kell hajolnunk. Ilyenkor figyelj arra, hogy ne derékból hajolj, ez ugyanis felesleges megerőltetést jelent ízületeink számára. Hajlítsd be inkább a térded, a hátad pedig tartsd egyenesen.
Térdelés
Sose térdelj mindkét térdeddel egyszerre kemény felületre. Sokkal egészségesebb és kényelmesebb egyszerre egy térdre, térdeidet váltogatva támaszkodni. Jól teszed, ha egy párnát, vagy valamilyen puha anyagot teszel a térded alá.

Időbeosztás
Nem kell a házimunkát egy nap alatt elvégezni. Oszd be a feladatokat úgy, hogy ne erőltesd túl magad.
(Forrás: ízületőr)

Vége az orrfújásnak és a szemviszketésnek: befejeződött az idei parlagfűszezonhttp://www.life.hu/drlife/20141009-az-idei-parlagfuszezon-veget-ert-kozolte-facebook-oldalan-az-antsz.htmlAz ÁNTSZ Facebook-oldalán közölte, hogy véget ért a 2014-es parlagfű pollenszezon. Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat mérései szerint az elmúlt héten a parlagfű pollenje országszerte csak alacsony koncentrációban volt jelen a levegőben. Éljen, éljen!Dr. Life--Varázslatos szempárok a világ minden tájárólhttp://www.life.hu/drlife/20141009-oktober-9-e-a-latas-vilagnapja-megfelelo-szuresekkel-elkerulheto-a-vaksag.htmlOktóber 9-e a látás világnapja. Friss adatok szerint évente hazánkban hatezren vakulnak meg, pedig megfelelő szűrésekkel ez megelőzhető lenne. Vigyázz hát a szemed fényére!Dr. LifeOrigoTörd meg a csendet! "Ha nem állnak ki melletted, az rosszabb, mint maga az erőszak"http://www.life.hu/drlife/20141008-a-torsd-meg-a-csendet-felhivas-negativ-kommentek-aldozathibaztatas.htmlA Törd meg a csendet! felhívásunk nyomán sorra érkeznek a történetek. Megrázó, borzalmas emberi, női sorsokat olvasunk és adunk közre. A cikkek alatti kommentek azonban megdöbbentőek. Egyik levélírónkat éppen az áldozatokkal szembeni, gyűlölettel teli megnyilvánulások késztették arra, hogy maga is feltárja a valóságot. Vanda levele valóságos vádirat az előítéletekkel szemben.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.