Durum? Teljes kiőrlésű? Zab? Milyen lisztet válasszak?

Forrás: Thinkstock -
vitamin szívderítő liszt zab durumliszt tönköly teljes kiőrlésű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezrek életét keseríti meg a gluténintolerancia, azaz a lisztérzékenység. A betegség nemcsak a mindennapos táplálkozást nehezíti meg, de kezeletlenül akár az életet is megrövidítheti. Aki azonban nem értintett, annak is nagyon fontos, hogy kellő figyelmet fordítson arra, milyen lisztet is használ.

Már egyre többen vannak a nem lisztérzékenyek között is olyanok, akik egészségvédő és fogyókúrás hatásuk miatt átttérnek a fehér liszt alternatíváinak egyikére.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés: "Kinek mi a véleménye a fehér lisztről? Mostanában nagyon foglalkoztat, hogy mennyire ártalmas a szervezetnek az ebből készült ételek fogyasztása. És melyik lisztet választhatjuk helyette? Melyik a legegészségesebb? Annyi fajta van, hogy már nem tudok kiigazodni..."

A Szívderítő szakértője, Huszárik Bernadett terápiás dietetikus válaszolt a felmerülő kérdésre: "Durumliszt, teljes kiörlésű liszt, graham iszt, tönkölybúzaliszt, zabliszt. Szinte mindegyikre jellemző a magas vitamin- és ásványianyag-tartalom. Rosttartalmuknál fogva fogyókúrában, cukorbetegségben jól beilleszthető az étrendbe.

Kellő folyadékfogyasztás mellett serkentik a bélműkődést, székrekedés esetén jól alkalmazhatók. Emellett teltségérzetet okoznak, kevesebb mennyiségnél jelentkezik a jóllakottság érzése. Nem utolsó szempont, hogy a rosttartalmuknak köszönhetően könnyebben emészthetők, csökkentik a koleszterinszintet, és lassabban emelik a vércukorszintet."

Csínján a sóval, ha kedves a szívedhttp://www.life.hu/drlife/20141006-a-tul-sok-so-megterheli-az-errendszert.htmlAz egészséges táplálkozás mértékletességet is jelent. Azt is, hogy óvatosan bánunk a fűszerekkel, kevés zsíradékot használunk, na és persze a sónál is tudjuk, hol van a határ. Ellenkező esetben a vérnyomásunk bánja.Dr. LifeThinkstockTáplálkozás a jól működő pajzsmirigyérthttp://www.life.hu/drlife/20141002-a-pajzsmirigy-alul-vagy-eppen-tulmukodese-befolyasolhato-etrenddel.htmlAzt, hogy valóban megnövekedett e a pajzsmirigyes betegek száma, vagy csak azért tart jóval több pajzsmirigyproblémával küzdő beteget számon az egészségügy, mert finomabb eszközökkel, hamarabb lehet kiszűrni ezt a betegséget, nem tudni. Az viszont nem kérdés, hogy a pajzsmirigy működése étrenddel jó irányba befolyásolható.Dr. Life--Szívzörej a kisbabáknál - Ijesztő, de ne ess pánikba!http://www.life.hu/drlife/20141002-az-ujszulottek-szivzoreje-ijeszto-tunet-a-szulok-szamara.htmlAz újszülöttek szívzöreje ijesztő tünet lehet a szülők számára, pedig a legtöbb esetben nincs szó szívbetegségről.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.