Lehetséges! Diétával szabályozhatod a hormontermelésed

Forrás: Thinkstock -
diéta szívderítő hormonok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezer nőből átlagosan tizenöten szenvednek pajzsmirigy-alulműködésben: ők folyamatos fáradtsággal, depresszióval küzdenek.

A pajzsmirigy egy hormontermelő szervünk, amely a nyak alsó részén helyezkedik el. Pajzsmirigy-alulműködés esetén nem termelődik elég pajzsmirigyhormon, úgynevezett tiroxin a szervezetben. Minden ötvenedik nőnek viszont pajzsmirigy-túlműködése van. Túlműködésről akkor beszélünk, ha a kelleténél több pajzsmirigyhormon termelődik. A tiroxin a sejtek anyagcseréjét szabályozó hormon.

A pajzsmirigybetegségeket sokszor nehéz felismerni. Pedig ha nem kezdik el időben kezelni, akár szívproblémákhoz is vezethet. A leggyakoribb tünetekről a Life.hu itt írt korábban.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Pajzsmirigy alulműködésénél milyen diétát javasol, hogy ne is essek össze, de azért ne is hízzak annyira?"

A Szívderítő szakértője, Huszáros Bernadett tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Pajzsmirigy-alulműködés esetén az étrend energiaszegény (25-30 kcal/ttkg), telített zsírsavakban szegény és normális koleszterintartalmú (300 mg/nap), vitamin- és rostdús kell, hogy legyen. Az étrendből kiiktatjuk az állati zsiradékokat, sertészsír, tepertő, belsőségek, szalonna. A húsok, felvágottak, tejtermékek közül is úgy válogatunk, hogy a zsírszegényebbeket (soványabbakat) részesítjük előnyben.

Természetesen a mennyiségekre is oda kell figyelni. Konyhatechnológiából a főzést, a párolást és a sütőzacskóban, zsiradék nélküli sütést alkalmazzuk. A vitaminokat, rostokat zöldségfélével és gyümölcsökkel pótoljuk. A zöldségféléket nyersen, párolva és salátának elkészítve ajánlom. Természetesen a saláta öntete ne majonézes legyen, hanem joghurtos vagy kefires."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.