Nem megy a fogyás? Nem mindenkinek jók az ismert diétatípusok

Forrás: Thinkstock -
diéta szívderítő étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon tényleg beválik az állandó önsanyargatás és a kalóriaszámlálás? Nem tudsz egy jót enni anélkül, hogy ne azon idegeskednél, a vacsora után mennyit nyom majd a mérleg? Ráadásul a vérnyomásod is gyakran az egekbe szökik? Nem csoda, ha tanácstalan vagy...

Csodaszerek, hashajtó teák, fogyitabletták és hókuszpókuszok nélkül elég, ha mostantól máshogy figyelsz oda az életedre. Ha vérnyomásproblémákkal küzdesz, különös odafigyeléssel kell belevágnod a fogyókúrába.

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés. "Milyen diétát javasolnak a magas vérnyomásban szenvedőnek?"

A Szívderítő szakértője, Huszáros Bernadett tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre: "Magas vérnyomás estén az étrend koleszterinszegény, ha a beteg elhízott, akkor a kalóriára is oda kell figyelni, illetve az ételek sózására, a nyersanyagok nátriumtartalmára. A koleszterinszegény étrendben az állati eredetű zsiradékokat (sertés-, kacsa-, libazsír, szalonna, tepertő, belsőségek) ki kell iktatni.

Forrás: Thinkstock

A húsok közül a zsírszegényebbeket - baromfi-, pulykahús (bőr nélkül) - ajánlom. Hetente többször fogyasszon sovány halat (hekk, lazac, sügér, pisztráng, busa) zsírszegény konyhatechnológiával (főzés, párolás teflonedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés) elkészítve. Állati eredetű zsiradékok (sertészsír) helyett a növényi olajakat (repce-, napraforgó-, kukoricacsíra-olaj) ajánlom főzéshez, sütéshez.

Hideg salátákhoz olívaolajat használjanak. A felvágottak és a sajtok magas nátriumtartalommal bírnak, ezért fogyasztásukat csökkenteni kell, ha eszünk belőlük, akkor a soványabbat, pl. gépsonka, sajtok közül pedig a mozzarellát ajánlom."

Csínján a sóval, ha kedves a szívedhttp://www.life.hu/drlife/20141006-a-tul-sok-so-megterheli-az-errendszert.htmlAz egészséges táplálkozás mértékletességet is jelent. Azt is, hogy óvatosan bánunk a fűszerekkel, kevés zsíradékot használunk, na és persze a sónál is tudjuk, hol van a határ. Ellenkező esetben a vérnyomásunk bánja.Dr. LifeThinkstockTáplálkozás a jól működő pajzsmirigyérthttp://www.life.hu/drlife/20141002-a-pajzsmirigy-alul-vagy-eppen-tulmukodese-befolyasolhato-etrenddel.htmlAzt, hogy valóban megnövekedett e a pajzsmirigyes betegek száma, vagy csak azért tart jóval több pajzsmirigyproblémával küzdő beteget számon az egészségügy, mert finomabb eszközökkel, hamarabb lehet kiszűrni ezt a betegséget, nem tudni. Az viszont nem kérdés, hogy a pajzsmirigy működése étrenddel jó irányba befolyásolható.Dr. Life--Szívzörej a kisbabáknál - Ijesztő, de ne ess pánikba!http://www.life.hu/drlife/20141002-az-ujszulottek-szivzoreje-ijeszto-tunet-a-szulok-szamara.htmlAz újszülöttek szívzöreje ijesztő tünet lehet a szülők számára, pedig a legtöbb esetben nincs szó szívbetegségről.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.