Kényszeres spórolás - te is a fogadhoz vered a garast?

Forrás: Thinkstock -
spórolás betegség szorongás egészség függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Maga a spórolás nem új fogalom, az emberek többsége régóta igyekszik ésszerűen költekezni és ezzel párhuzamosan gyűjtögetni. A szűkösebb hónapokban válik igazán fontossá a spórolás, de előfordul, hogy valaki átlépi az egészséges határokat és túlzottan is a fogához veri a garast. Milyen okokra vezethető ez vissza? Létezik kiút?

Nem mindenki születik milliomosnak, és bár léteznek kivételek, de élete folyamán is csak kevés ember válik gazdaggá. Nem szégyen az, ha valaki spórol, kuporgatja a kis pénzét, nem költ ésszerűtlen dolgokra, hanem tudatosan osztja be a bevételét. Adódhatnak olyan helyzetek, amikor össze kell húzni azt a bizonyos nadrágszíjat és kétszer meggondolni, hogy mire költ az ember, de ma már egyre több a kényszeres spóroló, aki betegesen kuporgat.

Forrás: Thinkstock

Amikor még csak sport a spórolás, kupon - olimpia nem csak háziasszonyoknak

Amerikában a TLC csatorna már több olyan műsort is készített, amelyben olyan emberek a főszereplők, akik eszeveszett módon vigyáznak arra, hogy csak kevésszer nyíljon ki a pénztárcájuk. Ennek az életstílusnak egy könnyedebb formája az úgynevezett kuponozás, ami szintén a tengerentúlon nagy divat. Persze azért itthon is akadnak követői, akik rendre kivágják az újságokból a kuponokat, ami elsőre lehet, hogy cikinek tűnik, de rengeteget lehet vele spórolni. Természetesen itt is fenn áll a veszélye annak, hogy túlzásba esünk és a családtagjainknak is kuponos fogfehérítést, vagy valami hasonló ajándékot adunk. Amerikában nagy családi bevásárlásokat is meg lehet oldani kuponokból és a háziasszonyok nagyrésze él is ezzel a lehetőséggel, otthon pedig egy külön szobában sorakozik a 48 mosópor, a 120 pudingpor vagy a 10 zsugor kóla, mert éppen ilyen kiszerelésben volt érvényes a kupon. Fel lehet tenni a kérdést, hogy ez őrültség vagy inkább csodálatra méltó? Ha belegondolunk ez a rendszer sokat segíthet azoknak, akik nem a legújabb csúcsmobil miatt aggódnak és ugyan elképesztőnek tűnhet ipari mennyiségben vásárolni, mégsem ez a spórolás legextrémebb fajtája.

Forrás: Thinkstock

Elütött állatok, közparkból zöldsaláta a vacsora

Elképzelhető, hogy Magyarországon is előfordul ilyen, de egyenlőre továbbra is a határon kívül találtunk példákat a gasztronómiai alapanyagok megdöbbentő beszerzési formáira.Talán azért, mert ott az érintettek nem érzik cikinek a világraszóló spórolást, sőt inkább követendő példának extrém életvitelüket. Mielőtt bárki félreértené a jelenséget, fontos megjegyezni, hogy az extrém spórolók nem feltétlenül rendelkeznek rossz anyagi háttérrel. Vannak olyanok, akik kezdetben a szükség miatt kezdtek odafigyelni a kiadásokra, de mára adrenalin löketet ad nekik, ha minél több pénzt tudnak egy hónapban megspórolni. Egy amerikai család például egy szobában alszik csak azért, hogy spóroljanak a fűtés és villanyszámlán. Meleg vizet nem használnak, de ha a távoli rokonnak mégis szüksége lenne rá, egy kinti lemezkádat töltenek fel meleg vízzel. A vécépapírt újságpapírral helyettesítik és az utak mentén található állatokat fogyasztják, amelyeket elütöttek.
Egy brit anyuka háromszor is felhasznál egy tea filtert, kiváltja az összes minta terméket, amire lehetősége van és a gyerekeinek sem vesz író eszközöket, hiszen a reklámtollak is épp megfelelőek. Egy másik anyuka a közparkokból gyűjti be a zöldsalátához valókat. Egy (nem hajléktalan, lakással, autóval, egzisztenciával rendelkező) apuka fő kereseti forrása az éttermek mögött elhelyezett kuka, ahonnan nem zöldszempontból, csakis pénzspórolás miatt szedi ki a mindennapi betevőt. Az ő szemük előtt csak egy cél lebeg, hogy a hónap végén a számítások minél nagyobb összeget mutassanak a spórolt pénz rublikában. Az életminőség fenntartása, vagy javítása nem szempont. Ez pedig komoly hátrányokat jelenthet a lendületből spórolós családokban élő gyerekek számára, hiszen arra is akad példa, hogy a kötelező orvosi vizsgálat, esetleg a gyógyszerek kiváltása marad el a takarékosság miatt.

Forrás: Thinkstock

Ez már beteges?!
Sokan teszik fel ezt a kérdést, vagy bélyegeznek meg így másokat. Csernus Imre a Life.hu oldalán, egy 2012-ben publikált videóban azt mondta, hogy amikor valaki úgy érzi, hogy attól lesz fizikálisan biztonságban, ha megtartja a pénzt és azt gondolja, hogy ettől majd több lesz, akkor téved, mert nem lesz több, csak görcsös lesz.

Felteszi azt a kérdést is, hogy mi a helyzet a mentális egészséggel, vajon stabilak az ilyen emberek?
Nyilván ezekre a kérdésekre mindenki másként válaszolna. Van véleménye annak, aki ebben él és a kívülállóknak is. Az erőteljes ítélet valóban nem segít, de azok akik úgy spórolnak, hogy nincs rá igazán szükség, valamin elgondolkodhatnának: egy életünk van, amit élni kell és nem túlélni! Vagy ha már nem tudunk szabadulni ettől a szenvedélytől, akkor segítsünk azoknak, akiknek valóban szükségük van erre. Ha pénzzel nem is, de jó ötletekkel, praktikákkal segíthetjük azokat, akiknek a havi kis költségvetés nem csak játék, hanem a durva valóság. Meg kell találni az egyensúlyt és azt a megoldást, ami nem csak minket de a környezetünket is boldoggá teszi.

Érdekességek a szívről - megdöbbentő adatok láttak napvilágothttp://www.life.hu/drlife/20140930-a-sziv-a-szervezet-legerosebb-szerve.htmlA „szív a legfőbb kincs” - énekeljük, és bár élettanilag több olyan szervünk is van, ami a szívhez hasonlóan elengedhetetlenül szükséges az életben maradáshoz, mégis hagyományosan a szívet tekintjük az élet motorjának, az érzelmek, az erő és az energia központjának.Dr. Life--Rokonok tökéletesen összeillesztett arcai: kitalálod, ki kicsoda?http://www.life.hu/drlife/20141002-fantasztikus-fototrukk-tokeletesen-osszeillesztett-arcok.htmlLátsz valami furcsát? Egy horvát diák, Ino Zeljak készítette a Metmorfoza című fotósorozatot, amely a hasonlóságokat és különbségeket mutatja be emberek között, akik genetikailag kapcsolatban vannak, és azok között is, akik nincsenek. Dr. LifeOrigoTermészetes immunerősítők- amikor a lélek nyelvén szólunk hozzá http://www.life.hu/drlife/20140909-immunerosites-a-lelken-keresztul.htmlImmunrendszerünket nemcsak vitaminok, gyógynövények és gyógyszerek segítségével erősíthetjük: a zene, a tánc, a sport és a masszázs is kifejezetten jó hatással van védekezőképességünkre, és a szervezet egészének erőt adhat.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.