Az egyszerű náthától az életveszélyes betegségig: ezek a megfázás szövődményei

betegség megelőzés szövődmények egészség nátha torokfájás megfázás mandulagyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb esetben gond nélkül kigyógyulsz egy megfázásból, de ha nem pihened ki magad, és nem kezeled megfelelően a tüneteket, olyan szövődményes betegséget is kaphatsz, ami újabb hetekre ágyba kényszerít.

Korábbi cikkeinkben csokorba szedtük már, miképpen előzheted meg a megfázást, és hogyan küzdheted le, ha már elkaptad. Most azonban az esetleges szövődményekre is felhívjuk a figyelmedet. Egy egyszerű náthával ugyan nem szaladunk rögtön a háziorvoshoz, de ha a tünetek négy nap alatt sem enyhülnek, mindenképp ajánlott az orvosi kontroll.

Forrás: Thinkstock

!

Ha annyira fáj a torkod, hogy nyelni sem bírsz, magas lázad van, és már a füled is fáj, érdemes orvoshoz fordulnod. Nagyon hamar kiderülhet ugyanis, hogy mandula- vagy torokgyulladásod van, ami enyhébb esetben magától is meggyógyul, de súlyos esetben csak az antibiotikum segíthet rajta.

Torok- és mandulagyulladás tünetei:

Ezek a leggyakrabban előforduló szövődmények, így erre különösen oda kell figyelned. Onnan ismerhető fel, hogy a megfázástól már eleve kapar a torkod, a vírus mellett a gyorsan szaporodó baktériumok pedig megtámadhatják a torkod, kínzó nyelési fájdalmat és lázat okozva ezzel.

Ezt a gyulladást már komolyan kell venned, így a házi módszerek mellett muszáj orvosnak is megmutatnod. Ahhoz, hogy a sima vírusos nátha okozta torokfájás ne fajuljon idáig, válassz megfelelő torokvédő készítményeket, használj természetes baktériumölő szereket vagy gyógynövényes sprayket, melyek segítenek a vírusok és a baktériumok ellen is!

!

Az általában hároméves kortól, gyakrabban iskolások között jelentkező fertőző betegség, a tüszős mandulagyulladás nyállal terjed, és egész évben előfordulhat, időnként halmozottan is. A betegség tüneteiről, a megelőzés és a gyógyítás eszközeiről itt írtunk korábban.

A középfülgyulladás jelei:

A nátha a füleidre is igen könnyen ráhúzódhat, főleg, ha alapból is hajlamos vagy rá, továbbá magas a rizikófaktor a gyerekek esetében is. Megfázáskor az eldugult orrüreged miatt a füled sem szellőzik megfelelően, a helytelen orrfújással pedig még be is préselheted a váladékot. (Ezek az orrból hátracsorgó váladékban található baktériumok fertőzhetik meg a mandulákat és a gégefőt is.)

A fertőzés fülfájással és lázzal jelentkezik, melyekkel szintén nem szabad viccelni. Minél hamarabb szakorvosi segítséget kell kérned, ahol kiderül, fel kell-e a szúrni a dobhártyád, szükséges-e antibiotikus kezelés, vagy elegendő-e számodra a fülcseppes kezelés. (A legjobb természetes gyógymódokat itt találod.)

Forrás: Thinkstock

!

A középfülgyulladás kifejezetten veszélyes, ha nem kezeled megfelelően, akár halláskárosodáshoz is vezethet.

Arc- és homloküreg-gyulladás figyelmeztetései:

Megfázáskor a fokozódó váladéktermelés miatt a nyák kisöpréséért felelős csillósejtjeid átmenetileg lebénulnak, egy részük el is pusztulhat. Emiatt úgy érezheted, az orrod állandóan tele van, vagyis nem ürül megfelelően. A baktériumok pedig ilyenkor kiváló táptalajt találva azonnal szaporodni kezdenek.

Ez a fertőzés húzódik rá az arc- és a homloküregedre. A színes váladék az orrodban, a feszítő, fájdalmas érzés az arcodon vagy a homlokodon, a láz és az el nem múló köhögés mind-mind a gyulladás tünetei. Ezekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulnod, hiszen gyakran megesik, hogy az orrfújással nem tudod kiüríteni a váladékot, és ekkor már fül-orr-gégész segítségére van szükség.

!

A nátha okozhat további különböző fertőzéseket is az alsó légutakban. Ilyen például a légcsőhurut, a hörghurut és a mellhártyagyulladás is.

A tüdőgyulladás tünetei:

Amikor a nátha alatt támadó kórokozók eljutnak az alsó légutakba is, hörghurut és tüdőgyulladás is előfordulhat. Kialakulásában nagy szerepet játszik, ha a megfázást nem pihened ki, vagy nem használsz megfelelő köptetőket.

Mivel ilyenkor az orrdugulás miatt a szádon veszed a levegőt, a kiszáradó nyálkahártyák könnyebben megfertőződhetnek, ahogy a garatra csorgó váladék is szétszóródhat a köhögéssel a lejjebb lévő légutakban. Ha erős, fájdalmas köhögés kínoz, és lázad is van, mindenképpen fordulj orvoshoz, ahol segítenek megtalálni a megfelelő kezelést!

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.