Fertőző agyvelőgyulladásban halt meg egy szentgotthárdi kislány – megszólalt a gyermekorvos

betegség egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kislány agyvelőgyulladását bakteriális fertőzés okozta, az ÁNTSZ megyei tisztifőorvosa elmondta, megtették az ilyenkor szükséges intézkedéseket, egyetlen tragikus kimenetelű megbetegedés után azonban nem beszélhetünk járványról. A kislányt kórházba utaló Szentgotthárdon praktizáló gyermekorvos, dr. Tőkés Anna a Life.hu-nak szólalt meg.

A gyermekorvos elmondta, hogy a kislányt a gyermeket nevelő nagymamája vitte el a hétvégi ügyeletre. A nagymama azt mondta a gyermekorvosnak, hogy a gyermek pénteken még jól volt, de szombat reggelre 40 fokos lázat mért, és hányt is a kicsi. A rendelésre, kora délután azonban még kézen fogva tudta bevezetni a gyermeket.

A doktornő az észlelt tünetek láttán azonnal esetkocsit hívott, amely körülbelül 5 perc múlva megérkezett és el is szállította a kislányt a Szombathelyi Markusovszky Kórházba. Később beszélt a mentőszolgálat munkatársaival is, akik arról számoltak be neki, hogy a kislány állapota még a kórházba kerülés előtt - vagyis az első orvosi vizsgálat és a kórházi ellátás között eltelt körülbelül egy óra alatt - kritikussá vált.

Rendkívül gyors a fertőzés lefolyása

A gyermekorvos személyes praxisában ez volt az első (eddig egyetlen) ilyen jellegű fertőző agyvelőgyulladásos eset. Meglátása szerint a rendkívül gyors lefolyású, rövid idő alatt életveszélyes állapotot előidéző, sőt halálos lefolyású fertőzés esetén, ahogy ebben az esetben is - egyszerűen túl rövid az idő a hatékony egészségügyi beavatkozásra.

Éppen ezért rendkívül fontos felismerni a az agyvelőgyulladás tüneteit, amelyek a következők:
magas láz, fejfájás, hányás, romló éberségi állapot, tudatzavar, görcsök, reflex- és mozgászavar, járászavar. Amennyiben ilyen jellegű tüneteket tapasztal a szülő a gyermeken, de már akkor is, ha „csak” ijesztő a magas láz és a bágyadt állapot, azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen az idő itt is életet menthet.

A doktornő azt is hozzátette, hogy a Meningococcus B fertőzés (amely végül a gyermek halálát okozta) egyébként a kisebb, a kétéves kor alatti gyermekek között fordul elő, ritka az annál nagyobbak körében. A megelőzés kulcseszköze pedig egy kifejezetten erre a típusra kifejlesztett védőoltás, amely idén júniusban került forgalomba.

Az MTI információi alapján Stánitz Éva, az ÁNTSZ megyei tisztifőorvosa elmondta, hogy az eset feltárása után azonnal a helyszínre mentek és megtették az ilyenkor szükséges intézkedéseket: fertőtlenítették az óvodát és azokat az intézményeket, ahol a gyermek megfordult, az óvoda ideiglenes bezárását azonban nem találták megalapozottnak.
Az ÁNTSZ szakértője azt is hangsúlyozta, hogy a fertőzés csak szoros kontaktussal terjed, antibiotikummal kezelhető és az ennyire heves lefolyású és végzetes kimenetelű fertőzés csak nagyon ritkán fordul elő.

Az esetről részletesen az Origo oldalán olvashatsz!

Kullancsfertőzés is lehet felelős

Az agyvelőgyulladásos megbetegedések fele hazánkban a kullancsok terjesztette kórokozók számlájára írható. A területek fertőzöttsége miatt az esetek többségét Zala, Somogy, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben észlelik, de az Északi-középhegység fertőzöttsége is jelentős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.