Januárra készül el az Ebola elleni oltóanyag

Forrás: MTI/Máthé Zoltán -
egészségügy túlélő vér vakcina oltóanyag antitest Ebola-járvány ellenszer WHO ápolónő spanyol misszionárius vírus Afrika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vírust túlélők véréből nyerik ki az ellenszert, majd használják fel a betegek gyógyításához.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint várhatóan januárra készül el az Ebola-vírus elleni oltóanyag – írja a WHO-ra hivatkozva az index.hu. Az ellenszert a víruson átesett túlélők véréből nyerik ki, hiszen az ő szervezetük már tartalmazza a szükséges antitesteket.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A hírek szerint ennek a megoldásnak köszönhetően sikerült meggyógyítani azt a spanyol egészségügyi dolgozót, aki elsőként kapta el a betegséget egy Afrikából hazatérő misszionárius ápolásakor. Az antitestek kinyerése a túlélők véréből a WHO szerint már folyamatban van, akár heteken belül összegyűlhet az ilyenkor szükséges mennyiség. A készítményt azonban alaposan át kell vizsgálni, nehogy más vírusokat is tartalmazzon.

Korábban egyébként Oroszország is bejelentette,hogy fél éven belül előállnak az oltóanyaggal.

Az Ebola hatásos ellenszere a szappan?

Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz. Az influenzával ellentétben nem a levegőn keresztül terjed - a Life.hu írását a vírusról ide kattintva olvashatod el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.