Stressz és mozgáshiány áll a legdurvább népbetegség hátterében

Forrás: Thinkstock -
szívderítő porckopás gerinc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy arról a Life.hu korábbi cikkében beszámolt, az ízületkopás az egyik leggyakoribb betegségnek számít ma Magyarországon. Ezt általában sérülések, gyulladások, veleszületett kóros elváltozások okozzák. A súlyos kopások mozgáskorlátozottságot, fájdalmat, ízületi folyadékgyülemet okoznak a betegnek, vagyis igen komoly problémáról van szó.

A magyar lakosság 80-90 százaléka szenved gerincbántalomtól. A gerincrendelők betegeinek legnagyobb hányadát a 40 és 60 év közötti aktív korosztály teszi ki, de ma már a betegek 15-20 százaléka tinédzser. Bár a gerincbántalmak jó része civilizációs ártalom, a stresszből, a mozgáshiányból, valamint az ülő életmódból, a gerinc nem helyes tartásából ered, a gerincnek van egy természetes kopásos öregedési élettani folyamata is.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Olyan betegségem van, hogy a gerincemben, a derekam tájékán két csigolya között kitolódott egy porc és nyom egy ideget. Ilyenkor milyen mozdulatokat, milyen mozgást javasol, és mi az, amit nagyon kerüljek?"

A Szívderítő szakértője, Angi János tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Ahhoz hogy egy egyénre szabott mozgásformát javasoljak, egy friss kivizsgálás szükséges. Pontosan kellene tudni, hogy hol, mekkora és milyen irányú a kitüremkedés. Vannak nagyon jó technikák, amikkel megfelelő időben még konzervatívan lehet orvosolni az ilyen állapotokat. Ez sajnos egy könnyen progrediáló betegség. Javasolnék egy gyors kivizsgálást, amely vizsgálat eredményeinek függvényében már tudnék tanácsot adni, hogy mely mozgásokat erőltessük illetve kerüljük.

Általánosan érvényes, hogy olyan mozgások, amik fokozzák a kitüremkedést, ne erőltessük! Pl. erős rázkódással járó sport, nehéz tárgyak emelése tilos. Viszont mozogni kell, a törzs izmait erősíteni fontos lenne. Amennyiben vizsgálat elvégzésében szüksége lenne segítségre, kérem, jelezze."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.