Az energiaital nem pótolja az energiádat

Forrás: Thinkstock -
szívderítő energia energiaital
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusának elmondása szerint az energiaital függőséget okoz, hosszú távú hatása pedig egyelőre ismeretlen. Te milyen gyakran élsz vele?

Az energiaital magas koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, így ha valaki sportolás közben, napozáskor vagy alkohollal együtt fogyasztja, rosszullétet, kiszáradást, sőt ájulást is okozhat. Akinek pedig rejtett szívproblémája van, annál már egyetlen doboznyi elfogyasztása hirtelen szívleállást idézhet elő – hívja fel a figyelmet dr. Maurovich Horvat Pál kardiológus szakorvos.

Forrás: Thinkstock

Egy kis doboz energiaital, fajtájától függően, akár annyi koffeint is tartalmazhat, mint négy csésze kávé. Ennek ellenére nem ritka, hogy már 10-12 éves korú gyerekek is ezek másfél literes kiszerelését isszák akár víz helyett. Fontos tudni, hogy a koffeintartalmú energiaital nagymértékben megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, emellett szívdobogásérzést, a centrális idegrendszerben pedig stimulációt okoz, de szívritmuszavart is előidézhet.

Akinek ráadásul fel nem ismert, veleszületett szívrendellenessége van, vállalnia kell a kockázatot, hogy egyetlen doboznyi energiaital olyan ritmuszavart generálhat, ami akár végzetes is lehet.

Hogy mi történik, ha alkohollal kevered ezt a káros szert, vagy hogy pontosan mennyi energiát is ad neked és mennyi alvást spórolhatsz meg vele, kiderül a Szívderítő.hu oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.