Megmutatja egy új alkalmazás, hol a hozzád legközelebbi mellrákszűrés

Forrás: Thinkstock -
mellrák önvizsgálat szűrés mammográfia alkalmazás rákszűrés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új program segítségével könnyen megtalálhatod azokat helyeket, ahol emlőrákszűrést végeznek. Október a mellrák hónapja.

Szerencsére egyre több nő vesz részt szűrővizsgálatokon. Az orvosok szerint azonban ez nem elég. Szükség lenne arra is, hogy nyíltan beszélni lehessen a rákról, ne legyenek tabuk, növelhető lehessen a tudatosság. A mellrák ellenes küzdelem rendezvényei sikeresek, de gyakrabban kellene ilyeneket szervezni, nem csak a rózsaszín hónapban, októberben, hiszen ezen eseményeknek köszönhetően egyre többet beszélnek a mellrákról.

Forrás: Thinkstock

A No pasaRAK alapítvány tagja, Dorota Kurdusiewicz kiemeli a rendszeres önvizsgálat fontosságát is, ugyanis a korán diagnosztizált mellrák nagy százalékban gyógyítható. Az angolszász országokban a mellrák megelőzésének hónapja után megnőtt az érdeklődés a téma iránt.

Angelina Jolie melleltávolítása is nagy port kavart, azóta számos olyan nő érdeklődik erről a lehetőségről, akik örökletes hajlammal rendelkeznek. A genetikai vizsgálat mellett a mammográfia is hozzásegíthet a megelőzéshez. Ez azonban nem feltétlenül ajánlott fiatal nőknek.

„Fiatal korban a denz emlő a jellemző, amely sok kötőszövetet tartalmaz, és emiatt a mell nem engedi át a röntgen sugarakat, így a mellrákot nem lehet pontosan kimutatni. Idősebb nőknél a mell több zsírt tartalmaz, és ennek köszönhetően a mammográfia jobban megmutatja a veszélyes elváltozásokat" - mondta Agata Polińska, az Alivia alapítványtól.

A Mellrák Elleni Küzdelem Nemzetközi Hónapjára a DocPlanner.hu elindított egy speciális alkalmazást, amely segít megtalálni a hozzád legközelebbi egészségügyi intézményt, ahol mellrákszűrést végeznek. Az alkalmazást elérheted ITT!

Idén már 29. éve október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Szerte a világon kampányokkal hívják fel a figyelmet a megelőzésre és a rendszeres vizsgálatokra, hiszen ha időben ismerik fel a betegséget, 90 százalékos biztonsággal gyógyítható.

A legnagyobb hazai és külföldi kezdeményezésekért kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.