Egy tíz másodperces csókkal 80 millió baci vándorol át a szájba

csók nyál kutatás száj baktérium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg nem marad el sem nálad, sem párodnál a rendszeres fogmosás, mégis rengeteg bacit cseréltek csókolózás közben, hiszen a száj nagyjából 700 különböző bacinak ad otthont.

Hogy csókol a Kos pasi? Na és a Bika? Kattints IDE a nagy csókhoroszkópért és minden kiderül!

Holland kutatók 21 pár csókolózási szokását vizsgálták, és kiderült, akik napi 9 csókot váltottak, azoknak a nyálában fordult elő a legtöbb baktérium. A kutatásban résztvevő párok megfigyelték, milyen gyakran csókolóztak az elmúlt évben, hányszor volt közben nyitva, hányszor csukva a szájuk. Nyálmintát vettek tőlük egy 10 másodperces csók előtt és után.

Forrás: Thinkstock

A párok egyik fele könnyen azonosítható baktériumokból álló probiotikus italt fogyasztott, ezeknek a segítségével tudták megállapítani, hogy átlagosan 80 millió nyálbaktérium cserélt gazdát egyetlen csók alatt. A nyelven található baktériumok viszont a helyükön maradtak.

Ezek a kutatások segítenek a későbbiekben megoldást találni a bakteriális problémákra. A holland tudósok a világ első mikróba múzeumával, az amszterdami Micropia-val közösen végezték a felmérést. A különleges mikróba-állatkertről ITT írtunk korábban! Az újonnan nyitott mikróba kiállítás látogatói instant analízisen vehetnek részt, ha hajlandóak a múzeum tudósai előtt csókolózni.

Propeller, porszívó és társaik - íme, a legbizarrabb csóktípusok, amiket jobb elkerülni! ITT olvasd el erről szóló cikkünket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.