szexuális erőszak molesztálás Törd meg a csendet! pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Szeretném én is elmondani a történetemet, hogy mások tanuljanak belőle és ne történhessen meg velük ugyanez, vagy ha mégis, merjenek lépni, beszélni a trauma után."

"Még kislány voltam. Nem tudom (nem emlékszem), pontosan hány éves, úgy 13-14, de azt tudom, hogy még általános iskolába jártam és 101 kiskutyás pizsamában aludtam.

Forrás: Thinkstock

Miután elköltözött, gyakran jött hozzánk látogatóba a nagybátyám, édesapám testvére. Éveken keresztül élt velünk. Nagyon szerettem, szórakoztató volt, kedves, vicces, foglalkozott velem és imádott engem.
Hideg volt, tél. Apuval kint dolgoztak a kertben, egész nap forralt boroztak. Eljött az este. Akkorra már a nagybátyám részeg volt. Mindig az én szobámban aludt, mert sokszor beszélgettünk éjszakába nyúlóan.

Bebújt mögém és letolta a nadrágomat

Most is így kezdődött. Feküdtem az ágyamban (mint mondtam, a 101 kiskutyás nyaktól bokáig érő pizsamámban), ő meg háttal nekidőlt az ágynak és úgy beszélgettünk. Felkönyököltem és közel húzódtam hozzá, hogy halljam, amit mond, mert suttogtunk. Mondtam neki, hogy úgy szeretem, mintha a második apám lenne. Ezen teljesen bepörgött, nem értettem, miért. Kikelt magából, hogy miért úgy, mint egy apát? Én ezt se értettem akkor. Megfogta a fejem, odahúzott és megcsókolt. Nem szólt egy szót se, nem szóltam egy szót se. Azt se fogtam fel hirtelen, mi történt. Hiszen ő a rokonom, az apukám testvére. Felállt és kiment a mosdóba. Én azonnal a fal felé fordultam és úgy tettem, mintha aludnék. Akkor már sírtam. Visszajött. Nagyon féltem. Felemelte a takarómat, bebújt mögém és letolta a nadrágomat. Akkor már sikítani akartam, de nagyon féltem, és nem jött ki egy hang se a torkomon. Benyúlt a bugyimba és simogatni kezdett. Felültem hirtelen és mondtam neki, ha nem hagy békén szólok az apámnak. Lemászott az ágyamról és elment a saját fekvőhelyére. Elaludt.

Forrás: Thinkstock

Én azonban nem aludtam semmit. A fal felé fordulva remegtem, zokogtam és rettegtem.
Másnap nem emlékezett semmire. Nem tudom, hogy ez valóban így volt-e, vagy csak így védekezett.
Miután hazautazott, anyukám megkérdezte, hogy veszekedtünk-e, mert hallott valami kiabálást. Én elsírtam magam és elmondtam, pedig megfogadtam magamnak, soha senkinek nem beszélek róla. Borzalmasan kiakadtak, sírtak (előtte aput sose láttam sírni). Soha többé nem tehette be hozzánk a lábát, nem beszélhetett egyikünkkel se. Feljelentve nem lett, mert én nem akartam, sajnáltam az apámat és nem akartam újra átélni az egészet.
Nemrég találkoztunk, az apám anyjának a temetésén. Felkavart. Hónapokig nem tudtam aludni, pedig ennek most már körülbelül 15 éve.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!
Szexuális erőszak esetén hívható a NaNE segélyvonala is a 06-80-505-101 számon (hétköznap este 6 és 10 között), illetve a KERET koalícióis elérhető az ingyenesen hívható kék számon, a 06-40-630-006-on!
Mindhárom vonalon felkészült szakemberek fogadják a hívásokat.

Évekig nem érhetett hozzám senki, évekig jártam pszichológushoz

A mai napig minden szóra emlékszem, a szagára, arra, ahogy beszélt és előttem van minden egyes mozzanat. Ezt soha nem lehet elfelejteni. Igaz, engem nem erőszakoltak meg, de ez a próbálkozás is óriási traumát okozott. Évekig jártam pszichológushoz, évekig hozzám se érhetett egy fiú se. Gyűlöltem az összeset.

Apám tartja vele a kapcsolatot, ami engem nagyon bánt, de nem akarok önző lenni, hiszen az egyetlen rokona. Bár ha az én gyerekemhez nyúlt volna hozzá, soha többé nem beszéltünk volna és borzalmasan megverem.

A tanulság csak annyi, hogy azt gondoltam, a szüleim soha nem hinnének nekem, csak egy gyerek vagyok. Fel sem merült bennük, hogy hazudok. Hittek nekem, neki nem. Beszélni kell a szülőkkel, ők azok, akik tudnak segíteni, meg tudnak védeni, ha kell és biztos, hogy hinni fognak neked. Soha nem lehet elfogadható mentség, hogy ,,részeg voltam, nem emlékszem". Segítséget kell kérni és feljelentést tenni. Mindig."

Forrás: Thinkstock

Ilyen a második apuka?

A Life.hu szakértője, Deáki Tímea párterápia, párkapcsolati szakértő véleménye szerint szomorú tény, hogy a legtöbb erőszak a családból ered. Nem feltétlen tudatos az elkövető fejében, hogy egy családtaggal azért is lehet könnyebben kezdeni, mert „senkinek” nem érdeke, hogy kiderüljön. Attól még sajnos így van. Amikor egy teljesen ismeretlen az elkövető, a baj semmivel sem kisebb, de a család mindent elkövethet, hogy az elkövető megbűnhődjön. Nem úgy, ha egy családtag, jelen esetben is egy igen közeli családtag a bántalmazó. Arról már sokat írtunk korábban, hogy az elkövetőnek teljesen mindegy, hogy mik a körülmények. Ebben a történetben a lány nem ok nélkül hangsúlyozza, hogy egy elvileg mindenféle vonzalom ellen való, egész testet eltakaró pizsamában volt. Aki rászánta magát, nem érdeklik a külsőségek.
Attól, hogy korábban nem próbálkozott - itt erősen az alkohol adta bátorság okán tett egyértelmű jeleket -, nem menti fel az elkövetőt. További súlyosbító tény, hogy a fejében a lánynak ő nem „második apuka”, ahogy a lány mondta, hanem valami olyan férfikép, aki megteheti azt, amit végül el is kezdett. Ez is mutatja, hogy ő már egy ideje fantáziált a dologról. Hiába volt részeg, valószínűleg nem teljesen tudattalanul követte el a tettét, ugyanis az együtt alvós körülmények visszatérőek voltak, így számíthatott rá, hogy előbb vagy utóbb lesz egy „jó” alkalom. Teljesen normális, hogy a lány ebből semmit sem érzékelt korábban. Mert miért ne lenne természetes, hogy közeli rokonok egy szobában aludjanak? Ahogy az is természetes, hogy jóban vannak, hajnalig beszélgetnek. Az nem természetes, hogy a férfi fejében a testvére lánya, mint bármilyen szex alanya szerepelt.
A szülők reakciói nagyon pozitívak voltak. Még ha nem is jutott rendőrségi ügyig az eset, arról maximálisan biztosították a lányukat, hogy hisznek neki. Vállalták az ezzel járó konfliktust, s nem riadtak vissza az ezzel járó fájdalomtól sem gyermekük érdekében. Ezt kellene minden gyereknek kapnia, ha sérelem éri. Abban a pillanatban ez óriási dolog számára, ami a jövőre is kihat. Sajnálatos módon ennek ellenére maradandó sérülést okozott az ügy, ami természetes. Mégis, az nagyon fontos, hogy ez a lány csak a nagybácsiját, s nem az egész családját veszítette el.

A cikk alatt következő kommentek egy része felkavaró lehet szexuális erőszakot átéltek számára.

Törd meg a csendet! - Mutatunk egy esélyt a menekülésrehttp://www.life.hu/drlife/20141126-szexualis-eroszak-elleni-onvedelem-tactical-cqc.htmlA Törd meg a csendet! kampány nyomán számtalan esetben merült fel a kommentelőkben a kérdés, hogy az áldozat miért nem védte meg magát? Sokak szerint egy férfi nem is tud megerőszakolni egy nőt, és különben is miért volt éppen ott és egyedül? Miért nem volt elővigyázatosabb? Dr. LifeThinkstockTörd meg a csendet! - "Majd megtudod, mi az - mondták a férfiak, és röhögtek"http://www.life.hu/drlife/20141126-a-tord-meg-a-csendet-harmadik-video-gyermekmolesztalas.htmlA Törd meg a csendet! felhívásra olyan erőszakot elszenvedett nők is jelentkeztek, akik nemcsak levélben írták le az ellenük elkövetett agressziót, de kamera előtt is vállalták történetüket. Az áldozatokkal Szily Nóra, a Life.hu sztárszerzője készített interjút.Dr. LifeOrigoTörd meg a csendet - az após állt előttem meztelenülhttp://www.life.hu/drlife/20141124-tord-meg-a-csendet-az-aposa-eroszakolta-meg.htmlA Törd meg a csendet! felhívás nyomán számos olyan levél érkezett, amelyben az áldozat önmagát (is) hibáztatja mindazért, ami vele történt. A legtöbb erőszakot elszenvedett nő szörnyű bűntudattal küzd. A most következő esetben az áldozat elismeri, hogy súlyos párkapcsolati hibát vétett - megcsalta a párját.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.