Törd meg a csendet! - ezért félnek az áldozatok a feljelentéstől

Forrás: Thinkstock -
betegség szexuális erőszak molesztálás Törd meg a csendet! egészség abúzus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szexuális erőszak áldozatai jellemzően elhallgatják a velük történteket. Ennek sok oka van, de az egyik legerősebb, hogy félnek feljelentést tenni, mert attól tartanak, nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani a velük történteket. Így az erőszakoló (vagy molesztáló) elkövető helyett ők kerülnek a vádlottak padjára.

Levélírónk története igen tanulságos, és pontosan erre a jogos félelemre hívja fel a figyelmet:

"Az egész még 2008-ban kezdődött amikor 13 éves voltam. A szüleim kicsi koromban váltak el, majd kiköltöztek külföldre. Én és a testvérem itthon maradtunk a nagymamámmal. Ezzel nem is lett volna semmi gond, csakhogy neki volt egy barátja (később élettársa, majd pedig a férje, de erről majd később), aki éveken keresztül szexuálisan zaklatott. Mindezt a szüleim távollétében tette. A mamám évekig nem is tudott róla, ahogy a szüleim se, senkinek nem beszéltem róla, egészen 16 éves koromig.

Forrás: Thinkstock

Lefogott és tapogatni kezdett - a lábam között is

Az első eset 13 évesen ért. Mi egy 2 emeletes nagy családi házban élünk, és a mamám a földszinten lakik. Mivel a szüleim kimentek külföldre, így kénytelenek voltunk leköltözni az öcsémmel az alsó szintre, mert egyedül nem lakhattunk az emeleten. A mamám barátja nap mint nap kijárt hozzánk. Egyik nap felmentem görkorizni az emeleti üres lakásunkba, ahol korábban laktunk a szüleimmel, és utánam jött. Ekkor még megbíztam benne, soha egy percig nem gondoltam volna, bármit is akarna tőlem, de tévedtem. Lefogott, elkezdetett taperolni (a lábam között is). Teljesen ledöbbentem, nem tudtam mire vélni ezt. Mivel görkori volt a lábamon, így nem nagyon tudtam védekezni, persze rúgtam, kapálóztam, ahogy csak bírtam. Majd elestem, és ő mint aki jól végezte dolgát otthagyott.
A másik eset a földszinten történt. Egyik este, mikor itt volt nálunk én beültem a kádba, direkt bezártam a fürdőajtókat, és milyen jól tettem! A mamámnak akkor este valami dolga volt az emeleti lakásban az öcsémmel. Mindketten az emeleten voltak, és csak én meg F. S. tartózkodtunk a földszinten. Míg én ültem a kádban, hallottam, hogy valaki be akar nyitni a fürdőbe. Egyértelműen ő próbálkozott a bejutással.

Pornófilmre maszturbált - azt mondta, velem álmodott

Évek teltek így el, nem szóltam senkinek semmiről. Féltem, hogy úgyse hinnének nekem. Közben mi is kikerültünk külföldre anyumékhoz. De csak 2 évet voltunk kint. Ezalatt a 2 év alatt ha haza is jöttünk látogatóba, nem nagyon történt semmi említésre méltó a két esetet leszámítva. Akkor 15 voltam, itthon nyaraltunk a mamámnál és annak élettársánál. Ők akkor már együtt laktak. Egyik reggel, mikor a mamám elment dolgozni csak én, az öcsém és F. S. tartózkodtunk otthon. Kimentem a fürdőbe, hogy rendbe szedjem magamat picit. Utánam jött. Lefogott. Én pizsamában voltam, és megint elkezdett taperolni, ahogy azt pár évvel azelőtt tette. Csak most a fenekemet fogdosta miközbe obszcén szavakat használt. Alig bírtam szabadulni tőle, de végül sikerült. Felöltöztem, és felmentem az emeleti lakásba, bezárkóztam és csak sírtam. Megint nem szóltam senkinek. A mamám otthon se volt. És amúgy is ki hitt volna nekem?
Ugyanezen a nyáron történt, hogy egyik este, mikor kimentem inni, ő ott ült a nappaliban a kanapén és egy pornófilmre maszturbált. És mikor kimentem, nemhogy abbahagyta volna zavarában, inkább még erőteljesebben csinálta. Közben azt mondta, velem álmodott az éjjel. Gyorsan vissza ohantam a szobába és bezártam az ajtót.

Forrás: Thinkstock

Többször meglesett, magához nyúlt, ahogy engem nézett

Egy év telt el. Hazaköltöztünk. 16 voltam akkor. Anyu Bécsben kapott állást, megint a mamámmal és annak élettársával kényszerültünk lakni, csak azzal a különbséggel, hogy az öcsémmel az emeleti lakásban, a mamámék meg lent a földszinten voltak. Féltem attól az embertől, rettegésben éltem, még mindig bennem élt a kép a pár éve történtekről. Azt hittem, megváltozott, de aztán kiderült, hogy nem. Én minden este gondosan zártam az ajtókat. Utáltam ezt az egész helyzetet. Rettegtem minden egyes percben. Volt, hogy nem mertem elmenni zuhanyozni, mert féltem, hogy feljön valahogy. Minden ajtót zártam, mindenhol. De hiába, így is félelemben teltek az estéim. Nappal iskolában voltam, volt, hogy ő jött értem a suliba. Elég kellemetlenül éreztem magam. Folyton a lábaimat bámulta, simogatta és többször is megjegyezte, milyen szép vagyok. Nem tudtam mit tenni. Újra és újra beültem a kocsijába. Titkon abban bíztam, hogy ez csak pillanatnyi elmebaj nála és hogy megváltozik. De nem így lett.

Egyik nyáron, mikor kimentem napozni bikiniben, elbújt a bokorban és engem figyelt, láttam, ahogy a nemi szervéhez nyúl többször is. Ugyanezen a nyáron történt, hogy én bent feküdtem a földszinti lakás nappalijában. Nagyon fájt a fejem, emlékszem. Egy kicsit elszenderedtem a kanapén, és arra ébredtem, hogy valaki simogatja az arcomat. Ő volt az. Megijedtem, már mentem is volna el onnan, mikor azt látom, hogy megint a nemi szervéhez nyúl, miközben engem néz. Kifutottam. Majdnem elhánytam magamat.
Egyik nyaralás alatt, miközben a lánya is ott tartózkodott, fogdosta a fenekem, markolászta és közben azt suttogta a fülembe, hogy milyen jó fenekem van. Undorodtam tőle.

16 voltam, amikor elkezdett udvarolni nekem a szomszéd srác. Ez egyből feltűnt a nevelőnagyapámnak is, és azon kaptam magamat, hogy folyton félrehívja a srácot, tanácsokat osztogat neki, faggatja, hogy mi van köztünk. Folyton leskelődött utánunk, akárhova mentünk, ő követett minket és azt nézte, mit csinálunk. A fiú nem tudta, hogy milyen ember, egészen addig, amíg én felvilágosítást nem adtam róla. Ekkor találtam ki azt, hogy lebuktatjuk, pont kapóra jött a kapcsolat a szomszéd fiúval. Meg is lett az első bizonyíték F. S. ellen, egy hangfelvétel, amin tisztán hallható, hogy arra kéri a srácot, készítsen rólam pornográf felvételeket. Azaz meztelen vagy fehérneműs képeket. Ezen a hangfelvételen az is hallható, hogy arra biztatja az akkor 15 éves srácot, hogy feküdjön le velem és vegye fel videóra azt is, sőt az aktushoz még egy óvszerrel is hozzájárul. Több se kellett, amint meglett a hangfelvétel, már mentem is mamámhoz és megmutattam neki. Ez volt az első alkalom, hogy meséltem róla neki, mit tett velem ez az ember éveken keresztül és hogy milyen terrorban kellett élnem úgy, hogy ők nem is tudtak róla. Ez volt az a nap, amikor a családom megtudta, mi is történt velem. Meghallgatták a hangfelvételt és F. S.-t még aznap elküldték. Sajnos ez az egész akkor és ott még mindig nem ért véget.

Felkerült a netre a hangfelvétel - én kerültem bajba

Azóta ez a hangfelvétel felkerült az internetre a volt barátom segítségével, aminek azóta is iszom a levét rágalmazás vétsége miatt. Számos feljelentés, rendőrségi ügy, kihallgatás, na és persze tárgyalások tömkelegét tudhatom magam mögött és még mindig nincs vége. A következő tárgyalás jövő év februárjában lesz. Most 19 vagyok, és tudom, hogy törvénybe ütközött a hangfelvétel kiszivárogtatása, ugyanis ezzel személyiségi jogokat sértettem, sértettünk. Megérte? Felötlik bennem a kérdés, hogy az én jogaimat nem sértették anno? Nekem ki segített? Az én jogaimat ki védte, amíg gyerek voltam?

Kérj jogásztól segítséget!

Dr. Kamarás Péter ügyvéd, c. egyetemi docens véleménye szerint a történet annál is inkább tanulságos, mert hivatalos útra terelni a dolgot, vagy csak nyilvánosságra hozni valóban csak akkor érdemes, ha bizonyítékok segítik az igazság felderítését az áldozat számára. Különben, ahogy a fenti esetnél is, éppen az áldozat lesz az, akinek magyarázkdnia kell, illetve viselni a jogi következményeket. Nyilvánosságra hozni egy hangfelvételt nagyon merész dolog. Javaslatom szerint, ha valakivel hasonló eset történik, a rendőrségi feljelentés előtt, vagy bármilyen módon felvállalni a nyilvánosságot csak úgy érdemes, ha előtte jogászhoz fordul az illető, hiszen egy jogász lehet az, aki első bírája az ügynek, aki képes arra, hogy mérlegelje a rendelkezésre álló bizonyítékokat és képes eldönteni, hogy szabad e elindítani a hivatalos eljárást vagy sem.

Törd meg a csendet! - „Csak magadnak köszönheted kislányom, nem tudom, mit vártál…?” http://www.life.hu/drlife/20141208-tord-meg-a-csendet-velemenylevel-az-elvarasokrol.htmlA Törd meg a csendet! felhívására egyre érkeznek a levelek. Ezek egy része súlyos bántalmazásokról számol be, de akad olyan is, aki egyszerűen csak szeretné megerősíteni azokat, akik őszintén és bátran néznek szembe szörnyeikkel, még akkor is, ha a cikkek alatti kommentek egy része súlyos vádakkal illetik az erőszakot elszenvedett nőket.Dr. Life--Törd meg a csendet! - Nem mentség, hogy részeg volthttp://www.life.hu/drlife/20141201-tord-meg-a-csendet-a-nagybacsi-molesztalta.html"Szeretném én is elmondani a történetemet, hogy mások tanuljanak belőle és ne történhessen meg velük ugyanez, vagy ha mégis, merjenek lépni, beszélni a trauma után."Dr. LifeThinkstockTörd meg a csendet - "iszonyúan szégyelltem magam, még kiabálni is féltem"http://www.life.hu/drlife/20141203-tord-meg-a-csendet-14-eves-lanyt-zaklatott.htmlA szexuális jellegű erőszakoskodás, zaklatás is kibillenthet egy fiatal lányt a lelki egyensúlyából, és átírhatja a férfiakhoz fűződő alakuló viszonyulását is. Ez történt Ritával, aki elmesélte történetét a Life.hu-nak.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.