Ne kapkodj be ezt-azt! Gyógyszerszedés felelősséggel

Forrás: Thinkstock -
betegség gyógyszer egészség gyógyszerszedés OEFI
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyógyszer nem csodaszer. Ahhoz, hogy a legjobban hasson, jól kell adagolnod, megfelelő ideig kell szedned, figyelned kell arra, hogyan, mikor és mivel veszed be. Akár árthatsz is magadnak, ha ezekre nem figyelsz.

A felelős gyógyszerhasználat legnagyobb kihívása az, hogy a pirulákat megfelelő időben, dózisban és ideig alkalmazzuk. Ez az úgynevezett beteg-együttműködés, ami sokszor elmarad az ideálistól – krónikus betegek esetében átlagosan 50 százalékos. Utóbbi azt jelenti, hogy „játékszabályokat” a betegek fele nem tartja be. Pedig a gyógyszerek hatását az segíti elő leginkább, ha megfelelően alkalmazzuk őket. Azaz ha jó időben, jó dózisban, megfelelő ideig szeded őket, a bevételre vonatkozó szabályokat pedig betartod.

Forrás: Thinkstock

Rettegett antibiotikum

"Az egyik leggyakoribb probléma az, amikor valamilyen betegség miatt orvoshoz megyünk, antibiotikumot kapunk, de azt csak egy egy-két napig szedjük, utána abbahagyjuk, mondván, már jobban vagyunk. Ez komoly gond, mert így nem kapjuk meg a szükséges terápiát, a baktériumok pedig könnyen rezisztenssé válhatnak a gyógyszerekre. Ez azt jelenti, hogy a következő alkalommal az antibiotikumra már nem lesz érzékeny a kórokozó" – magyarázza a Life.hu-nak Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem egyetemi docense, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet igazgatóhelyettese.

Gyakori hibaként említi azt is, amikor az inhalációs gyógyszereket nem megfelelőn használjuk. Ilyenkor a nem jó légzési technika miatt előfordul, hogy a hatóanyag nem oda jut, ahol hatnia kellene. Mert például lenyeljük. Ez pedig azt is jelenti, hogy jótékony hatását sem tudja kifejteni.

Gyógyszerek és az étkezés

Figyelned kell arra is, hogy az étkezésedhez hogyan illeszted a gyógyszereket. Bizonyos készítményeknek például kifejezetten segít, ha étkezés közben veszed be őket, míg másokat evés előtt kell alkalmaznod.

Tudnod kell, hogy egyes gyógyszerek akár álmosíthatnak is, míg mások kifejezetten élénkké tehetnek. A kávé, az alkohol, bizonyos ételek fogyasztása, vagy akár a dohányzás is befolyásolhatja a hatásukat.

Az ilyesmire vonatkozó információkat a gyógyszerek tájékoztatóiban is megtalálod, de bátran megkérdezhetsz róla egy gyógyszerészt is.

Nem mindegy, mit mivel veszel be!

Gyógyszert csak akkor szabad szedned, ha arra valami miatt szükség van, emellett pedig illeszkedik a terápiádba. A készítmények összehangolásával az idősebbeknek gyűlik meg gyakrabban a baja, ők ugyanis több gyógyszert is szedhetnek egyszerre, ezek pedig egymásra is hatással lehetnek. Fölléphetnek köztük kölcsönhatások, szakszóval mondva interakciók, amik az esetek jelentős részében nem kedvezőek. Ilyesmi nemcsak a vényköteles gyógyszereknél, hanem a vény nélküli gyógyszereknél, sőt az étrendkiegészítőknél is előfordulhat. Emiatt nagyon fontos, hogy a vények kiváltásakor vagy egyéb termékek vásárlásakor tájékoztasd a gyógyszerészt arról, milyen egyéb gyógyszereket szedsz. Ennek köszönhetően a szakember tud tanácsot is adni, aminek segítségével elkerülheted az interakciókat.

Forrás: Thinkstock

Hankó Balázs kiemeli, hogy ilyen jellegű gond leggyakrabban a „vérhígítóként” emlegetett véralvadásgátlókkal szokott lenni. De szóba kerülhetnek étrendkiegészítők is, például az orbáncfű-készítmények és a grépfrút-kivonatok számos gyógyszerrel léphetnek nem kedvező kölcsönhatásba. Tájékoztatást ezekről is kérhetsz, hiszen a gyógyszerészek rendelkeznek azzal a tudását, ami szükséges ahhoz, hogy ezeket a készítményeket is illeszteni lehessen a gyógyszeres terápiádhoz.

Gyógyszerszedés az ünnepek alatt

Az ünnepek alatt gyakran eszünk túl sokat, pedig jó lenne, ha figyelnénk arra, hogy ne vigyük túlzásba a lakmározást. De a bajra érdemes felkészülni, és ha tudod, hogy ilyen esetben például túltermelődik a gyomorsavad, akkor érdemes a házipatikádban olyan gyógyszert tartanod, amit ilyenkor alkalmazhatsz. Így kerülheted el azt, hogy karácsonykor az ügyeletes gyógyszertárba kelljen kopogtatnod.

Az ilyenkor segítséget jelentő készítmények lehetnek vény nélkül vásárható savcsökkentők, amik időnként alkalmazhatók, ha viszont a probléma rendszeres, nem szabad csak erre hagyatkoznod, ki kell deríteni a baj okát. Azaz fel kell keresned az orvosod, el kell mondanod a panaszaidat. Itt is fontos az, hogy egyes savcsökkentők megváltoztathatják más gyógyszerek felszívódását, tehát ezen gyógyszerek bevétele között két órának el kell telnie.

Az ünnepek alatt figyelned kell arra is, hogy mivel szabadságon vagy, más az életritmusod. Ebből pedig az is következik, hogy mivel kizökkensz a mindennapi gyakorlatból, elfelejtheted bevenni a gyógyszereidet. Ez pedig vérnyomáscsökkentők, koleszterin-szabályozók, cukorbetegségre szedett gyógyszerek esetében korántsem játék. Ha ez mégis megtörténik, nem az a helyes, hogy gyorsan bekapkodod a kimaradt szemeket, hanem hogy visszatérsz a helyes szedési ritmusra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.