Miért híznak el a nők a terhesség alatt?

Forrás: Thinkstock -
betegség hízás egészség várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha te is ádáz küzdelmet folytatsz azért, hogy terhesség előtti testsúlyodat visszaszerezd, lehet vigasztaló a gondolat, hogy egy tanulmány szerint a fiatal anyukák 75% ugyanezzel a problémával küzd.

A University of Chicago és Houston Methodist Hospital tette közzé azt a tanulmányt, amelyben 774 anyuka adatait elemezték. Kiderült, hogy azoknak az édesanyáknak a kétharmada is súlyproblémákkal küzd - még egy évvel a szülés után is, akik egyébként a várandósságot megelőzően normál testsúlyúak voltak.

Forrás: Thinkstock

A kutatás a kifejezetten alacsony jövedelmű nőkre fókuszált és hangsúlyozta, az anyagi gondok megnehezítik a nőknek, hogy igénybe vegyék azokat a szolgáltatásokat, amelyek segítenék ideális testsúlyuk visszaszerzését. A felismerés mentén azt javasolják, hogy a kismamák és orvosaik már a várandósság kezdetén dolgozzanak ki egy olyan tervet, amely segít egészséges keretek között tartani a várandós nők testsúlyát és ez a terv minimum a kicsi egyéves koráig tartsa keretek között a kismama étrendjét, életmódját.

Dr. Timothy Hickman, a tanulmány társszerzője arra hívja fel a nőgyógyászok figyelmét, hogy ne elégedjenek meg a szülés utáni egyszeri hathetes vizsgálattal, hanem legalább egy éven keresztül kísérjék figyelemmel a szülésen átesett nők egészségi állapotának, és testsúlyának alakulását. Szerinte ugyanis nem igaz a mítosz, mely szerint azért hízik el a kismama, mert kettő helyett eszik. A kutatók szerint a plusz testsúly a nem megfelelő étrend (nem sok, hanem rossz), illetve a mozgáshiány miatt alakul ki és marad makacsul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.