Áruházi életmentés: te újra tudnál éleszteni valakit egy plázában?

Forrás: Thinkstock -
szívderítő életmentés defibrillátor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon évente mintegy 20 ezer hirtelen szívmegállás történik közterületen, utcán, vagy akár bevásárlóközpontban. Kutatások szerint az esetek mintegy 60-70 százalékát meg lehetne menteni, ha azonnal elkezdődne az újraélesztés és volna a környéken defibrillátor.

Idén két áruházi vásárló életét is sikerült megmenteni – egy csepeli és egy óbudai Auchan áruházban - azzal, hogy volt a helyszínen defibrillátor és a használatára kiképzett személyzet. Az áruházlánc mind a 19 hazai áruházát felszerelte tavaly decemberben defibrillátor-készülékkel. Biztonsági, vevőszolgálati és pénztáros munkakörben dolgozó munkatársaikat rendszeresen újraélesztési képzésben részesítik. Reményeik szerint minél kevesebb alkalommal kell a készülékeket használniuk, de ha szükséges, a bajba jutott személy biztosan kap azonnali, szakszerű segítséget.

Forrás: Thinkstock

!

Az újraélesztés technikája bárki számára könnyen elsajátítható, aki pedig tanácstalan, a 104-es segélyhívást fogadó mentő-szakember telefonos segítségére is számíthat.

"A segítség azonban sokszor elmarad, a mentő megérkezéséig senki sem cselekszik, így a túlélési arány Magyarországon 5 százalék alatt mozog. A százalékok pedig több száz férfi és nő, köztük fiatal és középkorú emberek elvesztését jelentik, jóllehet az újraélesztés módszere szinte mindenki számára könnyen elsajátítható, a köztereken, középületben elhelyezett defibrillátorok pedig nagyban könnyítik meg az újraélesztési folyamatot. Fontos tehát, hogy bajba jutott embertársunkat látva merjünk azonnal cselekedni, hiszen ez jelentheti az egyetlen esélyt a túlélésre! Az év vége az összegzés ideje, így szeretném megköszönni mindazoknak a munkáját, akik laikusként a szakszerű segélyhívás vagy az elsősegélynyújtás révén segítették a mentők munkáját. Közülük három főt, az áruház munkatársait, a mentők most elismerésben is részesítenek, példamutató helytállásukért" – köszönte meg dr. Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az áruház munkatársainak a segítségét.

Hogy miképpen lehetne minél több embertársunk életét megmenteni a közterületekre kihelyezett készülékekkel? Kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.