Narancsbőr és vádligörcs? Most megtudhatod, mit árul el a lábad az egészségedről

Forrás: Thinkstock -
bőr narancsbőr vádli bőrszárazság egészség fájdalom ízület görcs térd visszér láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lábad sok mindent elárulhat arról, milyen veszélyek fenyegetik az egészségedet. Az apró visszerek és a száraz bőr nem csupán esztétikai probléma: az egészségi állapotodról is árulkodik.

Seprűvénák, apró visszerek

Vigyázz velük, mert a komolyabb visszeres problémák előjelei. Az erek falának gyengesége miatt a vénákban pangani kezd a vér, ez teszi a bőrön át is láthatóvá a kékes ereket. A visszerek kialakulása tápanyaghiányra is utalhat: ha rendszeresen fogyasztasz E-vitaminban és magnéziumban gazdag élelmiszereket (például búzacsírát, növényi olajokat, napraforgó- vagy tökmagot), esetleg étrendkiegészítőket, visszafordíthatod a folyamatot. Tornáztasd a lábad, viselj kompressziós harisnyát, és ha súlyosbodik a probléma, fordulj orvoshoz.

Forrás: Thinkstock

Folyamatos késztetés a láb mozgatására

Az úgynevezett nyugtalan láb szindrómát a dopamin nevű agyi ingerületátvivő anyag alacsony szintje okozza, illetve súlyosbítja. Ha erre gyanakszol, kezdj rendszeresen sportolni, mivel a mozgás - sok más mellett - ezt a problémát is képes enyhíteni, vagy megszüntetni. Ha viszont nem változik a helyzet, irány a rendelő.

Fájdalom a térdkalácsban

A vitamin- és ásványianyag-hiány jele lehet, különösen az E-vitaminé. Az E-vitamint és szelént tartalmazó étrendkiegészítők segíthetnek a fájdalom mérséklésében. Ha viszont nem enyhül a kellemetlenség, menj orvoshoz.

Narancsbőr

A zsírlerakódások, illetve a szervezetben felhalmozódott mérgek jele: a laza kötőszöveten átnyomódó, megnagyobbodott zsírsejtek miatt alakul ki a jellegzetesen matracszerű felszín. A legjobban úgy tarthatod kordában ezt a szépséghibát, ha lecitinben gazdag ételek (például tojás, földimogyoró, karfiol vagy szója) fogyasztásával erősíted a sejtek falát, és rengeteg folyadékkal segíted a mérgek kiürülését. A bőrsejtek állapotát a sovány fehérje, például a pulykamell vagy a zsírszegény tej is javítja.

Négy módszerrel a narancsbőr ellen

A bikiniszezon valójában télen kezdődik - legalábbis a felkészülés rá mindenképp. Ha már mindent kipróbáltál, de még mindig nem találtad meg a tökéletes módszert, akkor ez a korábbi cikkünk segíthet neked.

Száraz bőr a lábszárakon

Arra utalhat, hogy a vér megrekedt a vénáidban, így a tápanyagok nem jutnak el a bőrödig. Minél szárazabb a bőröd, annál nagyobb a fertőzés veszélye: ilyenkor ugyanis a sejtek nem alkotnak szilárd "védőfalat" a kórokozókkal szemben. A mozgás, a láb tornáztatása és egy illatmentes testvaj (amely jobb, mint a testápoló) sokat segíthet.

Forrás: Thinkstock

Vádligörcs

Ha éjszaka begörcsöl a lábad, az a kalciumhiány jele, de a magnézium hiányára is utalhat. Szedj kalciumban és magnéziumban gazdag étrendkiegészítőket, és egyél rengeteg zöld leveles zöldséget, ettől hamarosan megszűnnek a görcsök.

Nem gyógyuló sebek

Ha egy seb a lábszáradon hat hét alatt sem gyógyul meg, lehet, hogy lábszárfekély alakult ki nálad. Ezzel mindenképp orvoshoz kell menned, ne próbálkozz házi gyógymódokkal.

Fájdalom a vádliban

Ha megfeszíted a lábujjaidat, és ilyenkor fájdalmat érzel a vádlidban, az akár mélyvénás trombózisra, azaz vérrögre is utalhat, különösen akkor, ha a lábad kivörösödik, megdagad, gyulladásban van. A legjobb megelőzés a mozgás: ha sokat ülsz, időről időre állj fel, és sétálj egyet. Ha pedig mélyvénás trombózisra gyanakszol, egy percet se késlekedj, azonnal fordulj orvoshoz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.