Szuper parfümmel tuti a sikeres vizsga

Forrás: Thinkstock -
betegség Oxygéne illat egészség vizsgaidőszak szín
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyetemisták és főiskolások ambivalens érzésekkel vágnak neki a téli időszaknak. Egyrészt örömteli ez a periódus, hiszen az előadások és a gyakorlatok véget érnek, és nincs órarend, melyhez igazodni kell. Ugyanakkor vizsgák egész sora vár teljesítésre és ezekre nem mindig tudunk kifogástalanul felkészülni.

Akad, aki egész nap pizsamában, köntösben heverészve próbálja magába tuszkolni a tudnivalókat, más szuper sminkben, felöltözve, friss külsővel ül az íróasztala elé. Akad, aki hetekkel korábban nekilendül a tanulásnak és módszeresen halad, más a rettegett határidőkre esküszik, hogy nincs is annál jobb motiváció. Láthatóan alapjaiban eltér, ki, hogyan kezdi a felkészülést. Akad azonban néhány igazán hatékony tipp, ami garantáltan megkönnyíti a felkészülést azoknak is, akik a az utolsó pillanatig odázzák a tanulást. Így hajrázz, ha szorít az idő!

Forrás: Thinkstock

Távolítsd el a zavaró tényezőket

Nem csak a fölösleges jegyzetekről és könyvekről van szó. Ilyenkor mindenki hajlamos hasztalan dolgokkal is körbepakolni magát, mondván, hogy ez segíti a tanulást. Ezek a dolgok azonban csak helyet foglalnak és elterelik a figyelmet. Ám nem csak a tucatnyi szövegkiemelőnek, a nasinak, a kedves fotójának is mennie kell. Sokan szeretnek csokit, ropit vagy bármi egyebet bekészíteni maguk mellé, de a folyamatos nassolás nem serkenti az agyműködést. A zavaró tényezők körébe tartozik a telefon és a laptop is, de leginkább az aktív internetkapcsolat. Ilyenkor érdemes a telefont kikapcsolni, a laptopot pedig csak tényleg arra használni, amire szükséges. Meglepő, de órákkal lerövidíthetjük a felkészülést, ha csak arra koncentrálunk, ami valóban fontos.

Ha már elkezdted…

Bár az íróasztali evés nálunk tiltólistán van, a folyadékkal más a helyzet, friss folyadékkal tölteni magad kötelező. A legjobb, ha magad mellé készítesz egy üveg ásványvizet vagy gyümölcslevet. Ugyanilyen fontos, hogy óránként állj fel az asztal mellől és sétálgass, menj ki a levegőre. Mozgasd át az elgémberedett végtagokat. Minden napra tűzz ki egy adott célt és ha azt teljesítetted, jutalmazd meg magad. Egy film, egy rész a kedvenc sorozatodból, vagy csak egy kis újságolvasás is örömteli lesz.
Ezek mellett mindig ügyelj rá, hogy elegendő fény álljon a rendelkezésedre. Válaszd ki a lakás legvilágosabb pontját, ahol a falak színei kellemes tavaszi színekben pompáznak. A lényeg, hogy ne egy bordó hálóban kezdj neki, mert hidd el, ennek igenis nagy hatása lesz a teljesítményedre. A sötétebb színek álmosíthatnak, tompíthatják a koncentrációs képességet és erre biztosan nincs szükséged.

Forrás: Thinkstock

Párosítsd a parfümöt és a tudományt!

Tavaly a Buzzfeed egy különleges listát állított össze, melyen olyan tippek vannak, melyek elsőre furcsának tűnhetnek, de állítólag hatásosak. Képtelenségnek tűnhet, de van magyarázatuk, hiszen az élet más területein is előfordul, hogy az illatokhoz emlékeket rendelünk. Állítólag ha ugyanazzal a parfümmel fújjátok be a helyet, ahol tanultok és magatokat a vizsga napján, garantált a siker. A lista második pontja a jegyzetelés! Ennek nemcsak az lehet a funkciója, hogy rendszerezitek az anyagot, de miközben készülnek a jegyzetek memorizáljuk is, amit leírunk, plusz ha ezeket színes tollakkal tesszük, akkor még a vizuális memóriánk is fejlődik. A listán szerepel még a már általunk is említett közösségi média kiiktatás, illetve a tanulási folyamat közben halk zene hallgatása is. Persze az utóbbinál kizárólag instrumentális zenéket ajánlunk.
Bár számos dolgot felsoroltunk, a lista még így sem teljes. Mindenki másra esküszik, mindenkinek más módszer válik be, de a cél mindig ugyanaz: a sikeres vizsga. Bármelyik tippet választod, ha egy kicsit is közelebb visz a sikerhez, akkor érdemes a legközelebbi alkalomkor is kipróbálni.

Forrás: Thinkstock

Niki: kávébomba

Tanulni egyértelműen nem lehet úgy, hogy a telefon állandóan pittyeg mellettem. Ennek ellenére természetesen be van kapcsolva és üzengetek mindenkinek arról, hogy épp tanulnom kéne, nem pedig beszélgetnem.
Békésebb napjaimon is megiszom 3-4 kávét, ilyenkor ez a duplájára nő.
Hiszek benne, hogy a csoki serkenti az agyat. Bár szerintem nem két tábla tömör tejcsokira gondoltak az okosok egy nap... :)
Próbálom a lényeget megtanulni, kiemelni színes tollakkal a legfontosabb részeket. A baj akkor kezdődik, mikor nem tudom eldönteni, mi fontos és mi nem.
Ha leülök tanulni, próbálom beosztani az időt. Témánként vagy tételenként szelektálok. A nehezebbeket a végére hagyom, a könnyebbeket próbálom hamar letudni és jól betanulni.
Félóránként szoktam 5-10 perc szünetet tartani. Egy anyagrészt többször elolvasok egy nap, így jobban emlékszem rájuk.
Amit egyáltalán nem tudok megtanulni, azt próbálom bemagolni. Ha úgy sem megy, akkor marad az imádkozás...
Rengeteg vitamint szedek, hogy jobban fogjon az agyam. Ha elhiszem, hogy segít, akkor tényleg hamarabb megjegyzem a dolgokat.
Miközben tanulok, próbálok arra gondolni, hogy mindezekre már csak pár nap erejéig, a vizsga napjáig lesz szükségem, utána elfelejthetem - ez óriási erőt ad a nehéz napokon.
Délután képtelen vagyok leülni tanulni, inkább este vagy reggel. Persze a vizsga előtti utolsó este a legjobb, mikor mindent egyszerre akarok megtanulni és igen, ilyenkor párna alá rakom a könyveket...

Piroska: zene és csoki

Mostanában már csak pár nappal a vizsgák előtt kezdek el tanulni és a legtöbbször a szerencsére bízom magam. Persze ilyenkor is rengetegszer van olyan, hogy éjszakába húzódóan tanulok és magolom az anyagot.
Nekem se a kávé, se az energiaital nem szokott segíteni. Mindegyiktől elálmosodom és alszok egy nagyot tanulás helyett. Általában rengeteg teát szoktam meginni. Illetve ami mindig segít az a csoki. Az töménytelen mennyiségben jöhet.
Tanulás közben a számítógépem állandóan be van kapcsolva, hiszen ha valamire rá kell keresni, akkor az segít, illetve zenét is mindig kapcsolok a tételek magolása mellé, hátha jobban megragad valami.
Szüneteket általában témakörönként tartok. Átrágom magam egy anyagon, utána egy kis pihi, nasizok valamit, majd jöhet a következő téma. Illetve amikor már érzem, hogy nem vagyok képes több tudást magamba szívni akkor is tartok egy kis szünetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.