Koponyatörés orrfújás miatt, aktus után amnézia? - Nagy bajt okozhatnak az ártalmatlan tevékenységek

betegség szex amnézia egészség bénulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberi leleményesség határtalan, ha arról van szó, hogy kárt okozzunk önmagunknak. Listánkon olyan, látszólag "ártalmatlan" tevékenységek szerepelnek, amelyek súlyos egészségkárosodásokat okozhatnak.

Nemrég az orvosok új rendellenességet azonosítottak, melynek az SMS-nyak, vagy másként chat -nyak találó elnevezést adták. Ez azokat az embereket érinti, akik naponta hosszú órákat töltenek lehajtott fejjel, az okostelefonjukat bámulva. Dr. Kenneth Hansraj, a New York-i Gerincsebészeti és Rehabilitációs Központ szakértője szerint a hosszú ideig tartó testtartás természetellenes terhet ró a nyakra, ami korai kopáshoz, szakadáshoz, degenerációhoz, és végül talán műtéthez is vezethet.

És ez még csak az okostelefon. Az utóbbi években az orvosok számos egyéb sérülési veszélyforrást is feljegyeztek, amelyek aggodalomra adhatnak okot. Az alábbiakban a legmeghökkentőbbeket soroljuk fel.

Forrás: Thinkstock

Bénulás lepedőigazgatás miatt

A különös rendellenességet Francis Walker, a Wake Forest Baptista Orvosi Központ neurológusa keresztelte el a Clinical Neuromuscular Disease 2012-es számában megjelent cikkében. A lepedő ismételt ráigazítása az ágybetét sarkára a csukló folyamatos előre-hátrafeszülő mozdulatát okozza, ami apró vérrög kialakulását eredményezheti a kézfejet ellátó fő artériában. Az elzáródás a testrész zsibbadását vagy elgyengülését okozza. A rendellenesség kosárlabdázók és rendszeres fekvőtámaszozók esetében is előfordulhat, de nagy valószínűséggel az egészségügyben, vagy a szociális szférában, a személyes segítségnyújtást gyakorló szakmákban fordulhat elő.

Egy orrfújás is okozhat koponyatörést

Az orrunk intenzív kifújása ugyan megtisztítja a légutakat, de a jelek szerint koponyatörést, vagy akár a szívizom súlyos, traumás sérülését is okozhatja.

A Birmingham City Kórház orvosai a Journal of Laryngology & Otology szaklapban jelent meg a beszámoló egy húszéves nőbetegről, aki olyan erővel fújta ki az orrát, hogy a nyomástól levegő szökött át egy résen a koponyájába, és egészen a mellkasi üregig eljutott. Az okozott kínzó fájdalmat szerencsére pihenéssel és fájdalomcsillapítókkal gyorsan megszüntették.

Az American Journal of Otolaryngology szakfolyóirat tavaly májusi számában német orvosok arról számoltak be, hogy egy nő jobb felső és alsó szemhéja levegővel fúvódott fel, miután úgy próbálta kifújni a jobb orrlyukát, hogy közben az ujjával befogta a balt.

Tavaly júliusban szintén Németországból jelentettek egy esetet, amikor egy 69 éves férfi olyan erősen fújta ki az orrát, hogy egy kis szakadás következett be a szívizma falában. Az erő hirtelen vérnyomásnövekedést is okozott, amitől a férfinál agyvérzéshez hasonló tünetek jelentkeztek, például zavarossá vált a kommunikációja a jobb karja "lebénult" – áll az International Journal of General Medicine szaklapban közzétett beszámolóban. Tünetei azonban néhány óra elteltével elmúltak.

Forrás: Thinkstock

Kiszívtad a párod nyakát? Agyvérzést is okozhatsz!

Bár nem csak a kamaszok körében közkedvelt a nyak kiszívása, kevesen tudják, hogy ez az ártalmalannak tűnő, intim közeledés súlyosan károsíthatja az ereket és az idegeket. Egy 2011-ben feljegyzett esetben egy 44 éves nő lebénult a nyakkiszívás következtében, amely a nyaki artériáját károsította.

A jelenséget először 1980-ban írta le egy finn neurológus, aki egy fiatalembert kezelt súlyos nyak- és vállfájdalommal. Miután a férfi nyakát barátnője „meglehetősen hevesen” kiszívta, az áldozatnak hat hónapra volt szüksége ahhoz, hogy az okozott idegkárosodásból teljesen felépüljön.

PlayStation-tenyér

A verejtékmirigy-gyulladás (hidradenitisz) az intenzív verejtékezéssel összefüggő rendellenesség. Jellemzően apró vörös, fájdalmas csomók kialakulását okozza a bőrön. Korábban leginkább olyan emberek talpán figyelték meg, akik valamilyen megterhelő testmozgást végeztek, például futottak.

Legújabb formáját azonban a Genfi Egyetemi Kórházban jegyezték fel egy 12 éves lány esetében, aki erős tenyérfájdalommal jelentkezett kezelésre. Miután kikérdezték az orvosok, kiderült, hogy a kislány naponta több órát játszott PlayStationnel, ezért hosszú órákig szorongatta a műanyag konzolt, és még az után sem hagyta abba a játékot, hogy a kiütések megjelentek a tenyerén. Az orvosok „PlayStation tenyér-hidradenitisznek” nevezték el a rendellenességet, melyet a konzol görcsös szorítása, a gombok ismételt nyomkodása és a játék okozta feszültségből eredő izzadás vált ki.

Forrás: Thinkstock

A szív hullámvasútján

A vidámpark hullámvasútjai is veszélyesek lehetnek., akár a szív leállásához is vezethetnek. Az Annals of Emergency Medicine szaklapban amerikai orvosok arról számoltak be, hogy egy húszéves időszakban az amerikai hullámvasutak négy agyi zúzódásért, hat artériaszakadásért, három agyi vérzésért és egy agyi érkatasztrófáért (stroke) voltak felelősek.

Valerie Biousse francia orvos pedig a Lancet szakfolyóiratban számolt be 1995-ben arról, hogy egy teljesen egészséges 31 éves nő enyhe agyvérzést kapott a párizsi Disneyland Space Mountain hullámvasútján, miután nyaki artériája megsérült. Dr. Biousse szerint a hullámvasutazás valószínűleg a fej kontrollálatlan forgását váltotta ki, és ez vezethetett a sérüléshez.

Szépségszalon-bénulás

Michael Weintraub, a New York Medical College tagja, öt nőbeteget vizsgált meg, akik azt követően kerültek kórházba, hogy fodrászkodás után agyvérzést kaptak. Az 54 és 84 év közötti nők szédüléstől részleges bénulásig terjedő különféle tünetekkel hagyták el a szépségszalont. Dr. Weintraub szerint esetükben az agy vérellátásáért felelős artériák sérültek, amikor a fejüket hátrahajtották a fodrászati mosdótál fölé. Az orvos „szépségszalon-bénulásnak” keresztelte el a jelenséget.

Ám még a masszázs is járhat kockázattal. Az arizonai Mayo Klinika kutatói 2007-ben számoltak be egy 38 éves nőbetegről, aki állandó fájdalomról panaszkodott a bal karjában. Kiderült: a kapott erős nyakmasszázs károsította a gerincidegeit.

Forrás: Thinkstock

Aktus utáni amnézia

A betegség leírása rendkívül tényszerű: a rendellenesség következtében az áldozat egy heves szeretkezést követően teljesen elveszíti az emlékezetét.

1993-ban a Japanese Journal of Psychiatry and Neurology szaklapban számoltak be egy nőbetegről, akiben hirtelen izolált emlékezetvesztés következett be szeretkezés után. Hat órával később a nő visszanyerte az emlékezetét.

Az egyik elmélet szerint a közösülés a vérnyomás megemelkedéséhez vezet, és amikor ez gyorsan visszaesik, ideiglenes visszaesést okoz az agy oxigénellátásában. Világos, hogy ez okozza az amnéziát.

Forrás: Thinkstock

Heavy metal fejfájás

Tavaly idegsebészek arról számoltak be, hogy egy 50 éves férfit vittek be a kórházba, aki folyamatos és egyre súlyosbodó fejfájásra panaszkodott. Eleinte nem találtak nyilvánvaló okot, de végül a férfi elmesélte, hogy egy hónappal korábban egy Motorhead koncerten rázta a fejét. Az MR-vizsgálat vérrögöt mutatott ki az agyában, melynek kialakulását valószínűleg a fej erőteljes rázása okozta – derült ki a Lancet tavaly júliusi számában megjelent cikkből.

Fagyallergia - akikkel szemben könyörtelen a télhttp://www.life.hu/drlife/20150107-a-fagyallergia-szedi-aldozatait.htmlA hideg, nyirkos időjárás, a nulla fok közeli hőmérséklet vagy a zord mínuszok nem csak kellemetlenséget okozhatnak. Néhány ember szervezete hevesen reagál a fagyos környezetre.Dr. Life--Az alkohol ökölcsapás az immunrendszerre, a nők meg „drámáznak” a piátólhttp://www.life.hu/drlife/20150106-az-alkohol-tonkreteszi-az-immunrendszert.htmlMár el is felejtetted a szilveszteri nagy alkoholmámoros elhajlást, a macskajajon túl vagy, mégis úgy érzed, továbbra is jajgat a szervezeted? Nem csoda. Egy kutatás szerint már egyetlen nagy ivászat is durva ökölcsapás az immunrendszer számára.Dr. Life--Elvonási tünetek gyötörnek? Így hat a szakítás az emberi szervezetre, lélekrehttp://www.life.hu/drlife/20150105-szakitas-utan-elvonasi-tunetek.htmlEgy váratlan szakítás gyorsvonatként zúzza szét az életed, és a lelki fájdalom mellett súlyos testi panaszok is jelentkezhetnek. A párod hiánya pedig úgy hathat rád, mint egy drogosra a kokain hiánya.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.