Az év legdepressziósabb napja január harmadik hétfője - legyen csak azért is jó hangulatod!

Forrás: Thinkstock -
betegség depresszió család pszichológia egészség fogadalom karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Blue Monday, avagy a kék hétfő. Amerikában és Nagy-Britanniában csak így emlegetik az év legdepressziósabb napját. A nyomottság ekkor telepszik a legjobban az emberre, ekkorra múlik el az újévi lendület és rájövünk, hogy az eltökélt változtatásokra nem vagyunk képesek.

Az év legstresszesebb napja minden évben január harmadik hétfője. Ekkor telepszik ránk a legtöbb gond és ilyenkor érezzük azt, hogy túl gyengék vagyunk mindenhez.

Forrás: Thinkstock

Életében legalább egyszer, de inkább többször, már mindenki érezte azt, hogy depressziós. A depresszió pszichiátriai megbetegedés és bár a klinikai pszichiátria több altípust is megkülönböztet, a hétköznapi nyelvben a szemmel látható lehangoltságot már ekként azonosítjuk. Ilyenkor mi is érezzük, hogy nincs valami rendben és a környezetünk számára is feltűnő, hogy borúsan látjuk a világot. A téli időszakban ez az érzés felerősödik, hiszen rövidebbek a nappalok, többnyire sötétben indulunk vagy sötétben érkezünk. A december vásárlással telik, így a pénztárcánk vastagsága is jelentősen csökken. Januárban és februárban pedig csak egy dolgot várunk: a tavasz érkezését.

Miért pont a harmadik hétfő?

Nem meglepő, hogy ebben is a tudósok keze van. A brit pszichológus, Cliff Arnall, bonyolult matematikai képlettel határozta meg pont ezt a napot. Közrejátszik, hogy az ünnepek után visszatérünk a szürke, monoton hétköznapokhoz. Sok embernek a karácsonyi törlesztők is a fejük fölött lebegnek és bizony az újévi fogadalmakat sem úgy sikerül teljesíteni, ahogyan elterveztük. A január egyébként is nehéz hónap, hiszen sokan az új lehetőségeket remélik tőle, de amint megérkezik, rájövünk, hogy a csoda nem egy nap alatt történik. Az időjárás sem a legbarátságosabb ilyenkor és a kedvetlenség észrevétlenül omlik ránk. Az pedig, hogy a hétfőnek van-e létjogosultsága, nos, ez nem is kérdés. A hét első napja egyébként sem közkedvelt és a rossz hangulatban nem nehéz még jobban utálni.

/1501/Ezek_2015116155846

Fény, masszázs, barátok - a megelőzés módszerei igazán örömteliek

De ha már ennyi okunk van arra, hogy kedvetlenek legyünk, akkor hogyan lehet megbirkózni a Blue Monday által okozott szenvedéssel? A legfontosabb: ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a rossz hangulat, az nem segít, ha bezárkózunk és elbújunk a világ elől. A szakértők leggyakrabban azt tanácsolják, hogy csináljuk, ami boldoggá tesz minket. Ez persze mindenki esetében más és más. Tűzzük ki célul, nem hagyjuk, hogy legyőzzön minket a rosszkedv. Van, aki szerint az a fontos, hogy megfelelő dolgokat együnk, mások szerint az a lényeg, hogy minél hamarabb fény érjen minket ezen a napon. Meg lehet valósítani régóta dédelgetett álmokat, persze egyszerűbbekre gondolok, mint például egy rég tervezett masszázs vagy egy kis gardróbfrissítés.

Forrás: Thinkstock

Koncentrálj arra, amid van

A legtöbb ember viszont nevetségesnek tartja a Blue Monday gondolatát. Az egyik csoport úgy véli, hogy a depresszió nem csak egy napon jelentkezik, a másik véglet pedig alapvetően nem hisz ebben az egészben. Sokan úgy gondolják, hogy minden csak nézőpont kérdése és a negatív periódus csak akkor köszönt be, ha hagyjuk, hogy magával sodorjon. Cliff Arnall azt tanácsolta a Daily Mail egyik riporterének: „Ha egyik végtagod használhatatlan, örülj annak, hogy a másik háromnak nincs baja.” Tehát ő is az utóbbi csoportot erősíti. Nem mindig tökéletes az életünk, de érdemes arra koncentrálni, amink van és nem azon siránkozni, ami épp nincs.

Te is bármit megtennél, hogy kisebb legyen a pórusaid mérete? Akkor porexiás vagy!http://www.life.hu/drlife/20150114-a-porexia-a-bor-porusainak-koros-tagulasa.htmlElső hallásra talán szélsőségesnek tűnik a dolog, de be kell vallani, hogy pórusaink mérete és alakja igenis zavaró lehet.Dr. Life--Szuper parfümmel tuti a sikeres vizsgahttp://www.life.hu/drlife/20150112-bombabiztos-tippek-vizsgaidoszakra.htmlAz egyetemisták és főiskolások ambivalens érzésekkel vágnak neki a téli időszaknak. Egyrészt örömteli ez a periódus, hiszen az előadások és a gyakorlatok véget érnek, és nincs órarend, melyhez igazodni kell. Ugyanakkor vizsgák egész sora vár teljesítésre és ezekre nem mindig tudunk kifogástalanul felkészülni.Dr. LifeThinkstockKoponyatörés orrfújás miatt, aktus után amnézia? - Nagy bajt okozhatnak az ártalmatlan tevékenységekhttp://www.life.hu/drlife/20150112-kulonleges-betegsegek-koponyatores-szex-amnezia.htmlAz emberi leleményesség határtalan, ha arról van szó, hogy kárt okozzunk önmagunknak. Listánkon olyan, látszólag "ártalmatlan" tevékenységek szerepelnek, amelyek súlyos egészségkárosodásokat okozhatnak.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.